Creșterea albinelorŞtiri agricole

STUPUL CU ROBINET A AJUNS ÎN ROMÂNIA! ”Avem comenzi atât din partea apicultorilor profesioniști, cât și de la începători”

Flow Hive –  stupul cu robinet, invenția unei familii de apicultori din Australia care a reușit să trezească interesul apicultorilor din întreaga lume, a ajuns și în România! Crescătorii de albine de la noi din țară au putut să vadă ”pe viu” acest stup și să îl comande la Târgul Apicol de la Arad, de săptămâna trecută, acolo unde un stupar din Reșița a expus ”stupul care curge” pe care a început să îl importe și în România. 

Interesul apicultorilor pentru stupul-minune a fost foarte mare, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Petru Dalea, stupar din Reșița și furnizor de produse apicole. ”Cred că am ținut vreo 500 de prezentări pentru acest stup. A fost foarte multă lume interesată de cum funcționează, au dorit să îl vadă în detaliu și am primit deja și numeroase comenzi”, ne-a spus importatorul stupului gândit cu un sistem care să nu mai facă necesară folosirea unei centrifuge, ci din care mierea curge direct în borcan, fără nici o procesare.

Citiți și: 

Stupul cu robinet: Cum poți extrage mierea fără a deranja albinele

Petru Dalea, apicultor cu 200 de stupi, și-a dorit mult să vadă cum sunt acești noi stupi și a comandat unul pentru stupina sa și al doilea pentru prezentări. ”Stupul nu este văzut ca unul de masă, dar se adresează apicultorilor profesioniști care îl pot folosi pentru prezentarea stupinei întrucât oferă posibilitatea a vedea activitatea albinelor fără ca acestea să fie deranjate. Stupul este prevăzut cu un sistem de sticlă care face posibil acest lucru. Totodată, Flow Hive este destinat și micilor crescători de albine și începătorilor, acelor stupari care vor să obțină miere fără a utiliza centrifuga și restul echipamentelor. Practic, mierea le curge din stup direct în borcan”, ne-a vorbit reșițeanul despre utilizarea stupului brevetat în Australia.

Prețul unui stup din care curge mierea este de 1.499 de lei, iar achiziția se face pe bază de comandă. ”Perioada în care stupul ajunge în România este de 45-60 de zile. Nu este produs dintr-un lemn special, iar pentru cei care se întreabă dacă pot apărea probleme cu sistemul de curgere, le pot spune că acest sistem se curăță foarte ușor”, ne-a mai spus cel care aduce în România stupii inovatori și care, din această primăvară, va popula cu albine și primul său astfel de stup. ”Nu este un stup-minune de la care să obții mai multă miere decât de la un stup obișnuit. Nu aș vrea să se înțeleagă acest lucru”, a punctat reșițeanul.

Apicultorii care sunt interesați de Flow Hive și doresc să comande acest tip de stup pot lua legătura cu Petru Dalea, administrator al societății Apially, la numărul de telefon: 0770.196.256.

De precizat că acest tip de stup nu se produce în România, întrucât este deja o invenție înregistrată de o familie de apicultori din Australia care a vândut mai departe patentul către producători de la care apoi stupii se distribuie în toată lumea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Stupi de tip flow hive pot fi comandati online cu transport gratuit in toata tara.

    Se gasesc pe olx daca cauti dupa stup flow

    Pretul e 1400 lei (tva si transport inclus).

  2. As fi dorit sa-mi spună cineva care este modalitatea de îndepărtare a albinelor de pe fagurii cu miere si a capacelii, pentru a extrage mierea. Extragerea se face tot prin centrifugare? Multumesc!

  3. Apicultorii romani ameninta conducerea MADR ca vor iesi in strada pentru a protesta ,fiind nemultumiti de intarzaierea in elaborarea si aprobarea Planului National Apicol 2017-2019 .Totodata, acuza functionarii ministerului ca au birocratizat la maximum procedurile de accesare al acestui plan,fapt care a dus ca in ultimii 9 ani numai 5500 de apicultori(dintr-un total de 40.000) sa beneficieze de el(de regula in fiecare an aceeasi,care sunt considerati “baietii destepti” ai sistemului).La intalnirea de la sediul MADR din ziua de miercuri 1 martie 2017,reprezentantii A.C.A,Federatiei Romapis si Cooperativelor Apicole,ai caror membrii constituie peste 75% din stuparii Romaniei,au reprosat cele de mai sus ministrului Daea si au parasit,in semn de protest, sala 20. Oficialii ministerului nu au suflat nici o vorba despre aceasta stare conflictuala. Intrebati reprezentantii celor 3 forme asociative si veti constata ca cele expuse mai sus sunt reale.

  4. Acest stup este adus si de un magazin de aici din Cluj, nu e chiar o noutate, nu zic ca e rau, dar un stup original, facut de familia de australieni, costa la ei acasa 500 de dolari. Mai ieftin gasesti pe site-uri cu marfa din china, (250-300 dolari), e mai ieftin dar din pacate si calitatea este mult inferioara…deci ?!?

Scrie un comentariu