• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FOTO. Cum arată RAPIȚA PIONEER la IEȘIREA DIN IARNĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Rapița a devenit o cultură tot mai importantă în portofoliul DuPont Pioneer, iar rezultatele hibrizilor adaptați fiecărei zone geografice i-au convins pe fermierii români că pot avea performanțe alegând această cultură. În toamna anului trecut, aproximativ 200.000 de hectare au fost însămânțate cu hibrizii DuPont Pioneer, iar calculele specialiștilor, care indică faptul că și în acest an rapița va fi cultura regină, confirmă alegerea agricultorilor care au mizat pe cultivarea acesteia.

    La nivel național, suprafețele însămânțate cu rapiță au avut parte de condiții climatice diferite. Dacă în toamnă s-au înregistrat temperaturi optime culturii în mai toate zonele țării, nu același lucru se poate spune și despre temperaturile de pe timpul iernii, atunci când din cauza lipsei stratului de zăpadă, unele suprafețe au avut de suferit. Tocmai de aceea vă prezentăm o analiză din teren pentru a observa evoluția culturii până în prezent.

    rapita pioneer 2

    Județele Brăila, Galați și Buzău sunt situate în zona 1 de favorabilitate pentru cultura rapiței, motiv pentru care toți hibrizii din portofoliul DuPont Pioneer se pretează a fi semănați. Hibridul PT234 se numară printre preferații fermierilor, însă pe lângă acesta, mai enumerăm hibridul PT225 . Până în prezent, culturile din aceaste județe nu se prezintă la nivelul ultimelor ani. Dacă în județul Brăila cultura a beneficiat de strat de zăpadă pe parcursul lunilor în care temperaturile au fost scăzute, nu același lucru se poate spune și despre culturile din celelalte 2 județe, Galați și Brăila, unde vântul a spulberat zăpada, iar plantele au fost afectate de ger. Suprafața însămânțată cu rapiță în cele 3 județe însumează 72.000 ha, în creștere cu 33%.

    În județele Călărași și Ialomița, însămânțarea rapiței a început cu startul lunii august, hibridul PR44D06, și a continuat perioada de semănat până la finele lunii septembrie cu hibrizii PR44W29, PT234, PT225, PT200CL. Suprafața semănată în toamna anului 2016 a însumat 123.986 ha ceea ce reprezintă o crestere de 12,8%, față de campania anterioară. Cele mai afectate suprafețe sunt cele din centrul județelor, unde lipsa zăpezii a afectat plantele, iar ieșirea în primăvară nu a fost tocmai mulțumitoare.

    În zona Moldovei, în județele Bacău, Vaslui și Neamț, semănatul rapiței s-a realizat până la data de 10 septembrie, iar suprafața totală a avut o ușoară creștere față de anii precedenți. Hibridul cel mai utilizat a fost PT234, un hibrid semitimpuriu, cu o dezvoltare rapidă în toamnă și o rezistență foarte bună la iernare. Cea mai mare parte a culturilor a intrat în stadiu optim în iarnă, iar stratul de zăpadă așezat pe parcursul zilelor geroase, a protejat cultura. Preconizăm că aproximativ 20% din suprafata se va întoarce.

    IMG_2637
    Rapiță la SC OLT PIESS SRL Slatina, județul Olt

    Și în Dobrogea, județele Constanța și Tulcea, hibridul PT234 se numară printre preferații fermierilor, însă pe lângă acesta, mai enumerăm hibridul PT225. Acești 2 hibrizi reprezintă și vârful de performanță caracterizat prin toleranță la secetă și arșiță, rezistență la iernare, toleranță la boli, randamente sporite în utilizarea elementelor nutritive. La sfârșitul perioadei de semnănat, în aceste județe suprafața însămânțată cu rapiță DuPont Pioneer a crescut cu 15% față de campania 2015. La intrarea în iarnă, 80% din suprafață, corespundea stadiului optim pentru a trece peste eventualele condiții neprielnice. Din cauza viscolelor puternice înregistrate în special în luna ianuarie, culturile au fost acoperite doar parțial de zăpadă, iar 20% din suprafață, care la intrarea în iarnă avea 2-4 frunze, riscă să fie compromisă.

    rapita de la pioneer martie 2017

    În Transilvania, județele Mureş, Bistriţa, Harghita și Covasna, suprafața însămânțată cu rapiță atinge 15.000 de hecatre, iar hibridul este PT225 datorită calităților agronomice și a potențialului ridicat de producție. În această zonă a țării, rapița a avut cel mai mult de suferit, iar estimările indică o întoarcere pe aproximativ 70% din suprafața semănată. Cultura nu a avut evoluat în condiții optime deoarece primele geruri puternice au găsit cultura neprotejată de zăpadă. Temperaturile scăzute au fost urmate de ninsori abundente și de un nou val de ger, termometrele indicând chiar și – 25°C. Producțiile estimate pentru suprafețele care vor ieși în primăvară, vor fi mai mici față de anul trecut cu până la 2 tone/ha.

    La fel de afectate vor fi și județele din nord-vestul țării, Bihor, Maramureş, Satu Mare și Sălaj unde cultura de rapiță nu a beneficiat deloc de zăpadă, în schimb pe parcursul mai multor zile consecutive s-au înregistrat temperaturi scăzute, până la – 18°C. Hibridul semănat în această zonă a fost PR46W14, cel mai utilizat hibrid convențional din România datorită caracteristicilor rustice care răspund foarte bine în condiții de tehnologie moderată.

    Fără doar și poate, indiferent de condițiile climatice, rapița poate fi una dintre culturile cu profitabilitate ridicată, de aceea echipe DuPont România îi îndeamnă pe fermieri să respecte sfaturile și recomandările reprezentanților zonali și de aseamnea să se înscrie în programele noastre.

    masurarea rapitei la iesirea din iarna
    Așa arată rapița la ieșirea din iarnă în ferma AGRICOLA INTERNAȚIONAL SRL din Slatina, județul Olt

    Program pentru rapiță fără pierderi, cu despăgubiri la îngheț și secetă

    În sezonul 2016-2017, pentru a veni în sprijinul fermieri afectați de secetă sau îngheț, DuPont Pioneer a desfășurat campania denumita Cultivă rapiță fără pierderi. Astfel, fermierii care au cumpărat sămânță de rapiță, au putut să se înscrie în program până la 31 August 2016. În cazul în care fermierii înscriși în program au fost afectați de secetă sau îngheț, vor fi despăgubiți după cum urmează:
    – Dacă din cauza secetei cultura a fost calamitată pâna la 30 Noiembrie 2016, oferim fermierului un discount de 240 ron/sac utilizat pentru suprafața afectată.
    – Dacă din cauza înghețului cultura este calamitată, oferim 1 sac de sămânță de floarea soarelui pentru fiecare sac de rapiță utilizat pentru suprafața afectată.

    Printre principalele inițiative ale programului de ameliorare DuPont Pioneer pentru rapiță se numără dezvoltarea unei oferte bogate și competitive de produse, care au proprietăți de toleranță față de erbicide, atingerea unui randament dublu datorită surselor genetice de înaltă calitate și, datorită ameliorării moleculare, dezvoltarea produselor cu proprietatea Pioneer Protector® (toleranță îmbunătățită față de anumite tipuri și specii de patogeni). Un alt obiectiv al companiei îl reprezintă extinderea centrelor de cercetare și testare (pretestarea hibrizilor în vederea selectării celor mai buni hibrizi adaptați la nivel local). Anual evaluăm și testăm 5.000 de hibrizi noi pe suprafața a 60.000 de microparcele, în 36 de locații din întreaga Europă. În România, hibrizii de rapiță Pioneer se cultivă începând cu anul 2006, iar datorită muncii asidue a amelioratorilor noștri, și datorită deciziei din anul 1996 de a ne concentra resursele numai pe dezvoltarea hibrizilor, oferim astăzi hibrizi de rapiță de o calitate superioară”, se arată într-un comunicat de presă al companiei de semințe.

    DuPont Pioneer este lider mondial în producerea, procesarea și comercializarea semințelor de porumb, soia, rapiță și lucernă.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte