Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

FERMIERII, PUȘI PE DRUMURI. Ministerul Agriculturii vrea CERERI DEPUSE LUNAR pentru MOTORINĂ!

Subvenția la motorină în baza unei cereri pe care fermierii o vor depune lunar la APIA. O schimbare majoră față de sistemul ce funcționează în prezent și în care producătorilor agricoli li se cere să depună solicitarea la APIA doar o dată la trei luni, adică pentru fiecare trimestru al anului. Modificarea care îi va pune pe drum pe fermieri este încă în dezbatere publică și, se pare, a fost propusă fără ca agricultorii, beneficiarii acestui ajutor de stat, să fie consultați în această chestiune.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat astăzi un proiect de modificare a legislației prin care fermierii vor solicita de luna viitoare ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Mai exact, exceptând primul trimestru din acest an – ianuarie, februarie și martie, din aprilie începând, producătorii agricoli vor fi obligați să depună o cerere lunară la APIA dacă doresc să mai încaseze subvenția pentru carburant.

Astfel, actual proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură specifică faptul că ”beneficiarii depun cererile de plată lunar, în termen de 15 zile ale lunii următoare lunii pentru care se solicită rambursarea, însoțite de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utilizate în luna respectivă, precum și de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei emise de vânzători pe numele beneficiarilor”. Documentul propus să intre în vigoare de la 1 aprilie prevede și procedura prin care cererile vor fi centralizate și va fi efectuată plata către fermieri. Banii vor ajunge la beneficiari tot prin virament de la nivelul centrelor județene, iar introducerea cererilor lunare ar lasă loc unui flux mai rapid al sumelor.

Tot ce pot să spun este că nu am fost consultați în ceea ce privește decontul lunar de motorină. Măsura este unilaterală. Din consultările pe care le-am avut cu colegii din teritoriu considerăm că nu este o măsură care să ne ajute prea mult, ci, din contră, nu face altceva decât să ne ocupe mai mult timp la completarea documentelor și ne pune și pe drumuri lunar, iar fermierii chiar cu treabă, nu au timp de pierdut. Soluția ar fi alta, dar chiar îmi pare rău că nu am fost consultați, noi am luat act de decizia lor. Nu am avut posibilitatea să discutăm cu cei care au avut această inițiativă, care sunt motivele pentru care s-a luat această decizie, care este fundamentul pentru care s-a decis să se vină cu propunerea să mergem lunar să depunem cererea”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Fermierii își doreau bonuri valorice 

LAPAR este organizația care a propus modificarea modului de acordare a subvenției la motorină, însă printr-o altă formă, respectiv prin reintroducerea bonurilor valorice.

Zilele următoare voi încerca să vorbesc cu domnul ministru Petre Daea, să văd ce a stat la baza acestei hotărâri. Nu am făcut o analiză în teritoriu, nu știm dacă fermierii sunt dispuși să meargă în fiecare lună la APIA cu decontul de motorină. Știu de o inițiativă în care fermierul își dorea altceva, un decont mult mai ușor prin eliberarea acelor bonuri valorice, unde să se regăsească cuprinsă suma. Dacă aceasta este decizia ministerului, fără să fie analizată de noi nu este tocmai ce trebuie. Pentru fiecare decizie pe care MADR o ia ar trebui să consulte în primul rând cu beneficiarii deciziei, asta ar fi recomandarea mea. Așa ar fi normal. Fermierii chiar au treabă și nu știu dacă sunt dispuși să-și piardă timpul prin instituțiile statului. Măsura trebuia să fie alta dacă chiar se dorea un act normativ care să ajute fermierul”, a mai spus liderul LAPAR.

Vă reamintim că suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2017 este de 349.425.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul în curs.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Ce se întâmplă cu fermierii până la 100 ha? Are de luat o cantitate de 7800L adică 650L Ce distribuitor de motorina vine în fiecare luna să îi aducă 650L

 2. Domnilor v-as ruga sa va documentati cu minutiozitate inainte de a debite asemenea prostii in legatura cu gratuitatile din agricultura.
  Daca tot se castiga asa de bine din agricultura cine va impiedica sa va apucati de treaba?De ce nu profitati de banii acestia europeni si de motorina asta gratuita ?
  Va rog sa realizati ca terenurile vandute nu vor pleca din tara,insa productia si banii obtinuti pe aceasta cu siguranta da.
  Golurile din agricultura si mai ales din societate sunt datorata lipsei de professionalism si a oamenilor foarte slab pregatiti dar care sunt sustinuti la nivel politic.
  Asa ca Romanilor va rog sa nu mai aruncati injurii catre cei ce muncesc pentru a castiga o paine cinstita deoarece suntem de aceeasi parte a baricadei.

 3. Si inca un lucru, stati linistiti, APIA verifica terenurile aproape in fiecare an, scade din suprafata pt ca cei care au “impartit” terenul au facut-o din birouri, nestiind situatia reala din teren, asa ca se ajunge in situatia in care un fermier cumpara 5 ha, si in teren se trezeste cu 4.5 ha sau mai rau cu 4 ha.. sau ia in arenda 5 ha si plateste arenda pt 5 ha, dar in teren lucreaza doar 4 ha, primeste subventie doar pt 4 ha.. asta e corect?! Ca tot suntem la capitolul corectitudine..

 4. In primul rand, APIA suventioneaza aproximativ 25% din motorina totala folosita de un fermier, nicidecum toata motorina!!!!
  In al 2lea rand, astia, cu gura mare ca fermierii se plimba cu SUV-uri au habar cat lucreaza un fermier?! Si aici nu ma refer la cei care lucreaza pt italieni sau alti straini,ci la fermieri romani, care nu au in spate sustinere. As fi curioasa, ce faceti voi, vara la 50 de grade?! Sau ce faceti in weekend vara?! Despre fermieri va pot spune ca vara la 50 de grade stau in spatele combinei second hand,luata din franta sau germania, si verifica pierderile si se roaga sa nu se strice nimic la ea, sau ca vara se lucreaza 7 zile din 7, de la 7 dimineata, pana la 9 – 10 seara, pauza de masa se ia in camp.. deci da, iertati-mi nesimtirea, dar din spatele unui birou,intr-o incapere climatizata, lucrand pt o multinationala e foarte usor sa vorbesti si sa critici.. eu va propun sa incercati sa faceti agricultura sa vedem atunci cat chef de criticat agricultori mai aveti!!!!!

 5. Sa vina lunar sa justifice fiecare banut normal ca se supara daca le ceri ceva ca ei vin la Apia cu documentele incomplete si amestecate iar daca ii intorci fac galagie. Angajati contabili ca sa va tina evidenta clara si veniti la Apia cu documentele puse la punct si nu stati mai mult de 5 minute. Dar ei daca sunt avari cum sa mai plateasca pe cineva vor nmai ei sa castige. Sa mai vorbim de angajati ? Ce sunt aia ? Agricultura se face cu sclavi la negru prost platiti. De aia satele arata asa sarace imbatranite si pe cale de disparitie.

 6. Ce este daca depun lunar documentele nu vad care e problema ? Ei oricum se plimba cu masinile aiurea si ard gazul de pomana. Veniti ls Apia cand depun fermierii documente sa vedeti ce masini au zici ca i expozitie auto suvuri limuzine scumpe motoare de 4,2 imense si se plang ca agricultura nu e profitabila. Sa vvvina

 7. Nu stiu ce biocrat a propus acest lucru, dar trebuie sa se inteleaga ca un drept nu se poate ingradi si ca fermierii trebuie sa fie in ferma si nu la usa functionarului. Ceea ce s-a propus este o aberatie caci in 15 zile nu primim facturile .De ce nu se merge pe varianta voucherlor si responsabilizarea fermierilor.

 8. ba ioane balaoane tu iei cerealele de la fermieri ca mine cu 7-8 bani pe kg mai mic decit pretul de la silozuri,asadar cistigi la o cursa cit cistig eu intr-un an de pe un ha fara ca tu sa nu muncesti deloc.asa ca anul asta o sa cari mea la silozuri ca din partea mea nu mai vezi marfa,iar daca toti fermierii ar proceda asa tu ai da faliment nemaiavind bani de rate boule,tu esti samsar de cereale iei dintrun loc duci in altul ce subv vrei profitorule si impostorule ce esti.

 9. eu am un tir si transport cereale de la fermieri pot spune ca si eu fac parte din agricultura iar mie nu imi acorda motorina subventionata, din contra eu platesc RCA,ITP,ROVIGNETA,IMPOZIT, etc dar fermierii nu stiu de asa ceva circula pe drumuri publice fara aceste documente iar ei primesc motorina subventionata sa puna la SUV sa se plimbe . De acum incep sa iasa pe drumurile publice cu utilajele lor ies cu ele de pe camp pe drumuri europene pline de noroi cu toate ca au cisterne cu apa sau turbo jet cu care ar putea sa le spele inainte de ar iesi in trafic dar nu le pasa , circula cu combina din N-Moldovei pana in insula mare a brailei pe roti nu e posibil nene vino la mine o punem pe platforma sa manance si gura mea ceva, si asa nu mai incurci in trafic pe nimeni.

 10. Lasati domnilor ca va plimbati cu motorina subventionata de stat pentru aceste drumuri. Asa trebuie Apia sa tina din scurt agricultura ca in ultimul timp a cam pierdut controlul asupra fermierilor.

 11. Au vazut ca fermierii nu renunta la acesti bani dupa ce deja a fost ingreunat procesul de obtinere al banilor pt motorina prin adaugarea anexelor inutile, asa ca s-au gandit ei sa ingreuneze si mai tare lucrurile. Doar niste ratati pusi sa fie responsabili de lucruri serioase. Daca privim lucrurile la nivel national, stresul produs de aceste proceduri genereaza foarte multi bani pt spitalele infecte in care ne tratam, nu evoluam deloc, mii de fermieri tot spera ca lucrurile se indreapta si vom avea o economie in plina expansiune. Este incredibil ce pun la cale acesti politicieni incompetenti cu viziune birocrat-comunista, fara pic de interes in agriculutorul de rand. Sa va iau fata in penis de oameni cu carcter jegos ce sunteti. karma will get you motherfuckers. iar voi care cenzurati opinia publica din comenturile de pe acest site sunteti corupti maxim promovand marile corporatii din acest domeniu. HUAAAAAAAA
  ati uitat sa puneti o poza cu banii in flacari, shitty management.

Scrie un comentariu