• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DUPĂ UN WEEKEND CĂLDUROS, meteorologii anunță că VREMEA SE SCHIMBĂ RADICAL!

    agrointeligenta.ro -

    Prognoza meteo pentru începutul săptămânii. Vremea se schimbă radical după un weekend cu temperaturi crescute! Meteorologii au anunțat că după vremea caldă din ultimele zile, urmează ploi în aproape toată ţara. 

    Luni vremea va fi în continuare caldă, chiar deosebit de caldă în vestul, centrul şi nordul ţării. În prima parte a zilei cerul va fi mai mult senin, dar începând de după-amiază înnorările se vor accentua treptat dinspre sud şi vor cuprinde majoritatea regiunilor. Noaptea, va ploua slab pe arii restrânse în sud-vest şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 10…11 grade pe litoral şi 23…24 de grade, local în regiunile intracarpatice. În zonele joase de relief, în special din est şi sud-est, dimineaţa şi noaptea, vor fi condiţii de ceaţă.

    Marți vremea va fi în continuare caldă, chiar deosebit de caldă în vestul, centrul şi nordul ţării. În prima parte a zilei cerul va fi mai mult senin, dar începând de după-amiază înnorările se vor accentua treptat dinspre sud şi vor cuprinde majoritatea regiunilor. Noaptea, va ploua slab pe arii restrânse în sud-vest şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 10…11 grade pe litoral şi 23…24 de grade, local în regiunile intracarpatice. În zonele joase de relief, în special din est şi sud-est, dimineaţa şi noaptea, vor fi condiţii de ceaţă.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a zonelor agricole, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetație a plantelor se va menţine medie şi bună la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%).

    În culturile înfiinţate după 20 octombrie 2016, predominante vor fi formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-100%). Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va continua înfrunzirea (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-50%). În plantaţiile pomicole, soiurile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor afla la înflorire, iar seminţoasele (măr, păr, gutui) la înmugurire şi dezmugurire. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra faza de “plâns”, precum şi local începutul înmuguririi. Culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.) însămânţate până la această dată vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire).

    Totodată, local se vor efectua lucrările de semănat la floarea-soarelui, sfecla de zahăr şi porumb. Lucrările agricole în câmp (arat, pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Asigurarea culturilor – un pas necesar pentru stabilitatea financiară a agricultorilor Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h