• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Botănoiu, MADR: FERMIERII vor depune CEREREA pentru MOTORINĂ doar pentru LUNILE CÂND FAC ACHIZIȚII DE CARBURANT!

    agrointeligenta.ro -

    Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, anunță pe pagina sa de Facebook că ”noul flux de decontare permite fermierilor decontarea rapidă a cheltuielilor cu acciza la motorină”. Astfel, oficialul MADR spune că fermierii nu trebuie să se teamă de depunerea lunară a cererii pentru motorină, întrucât ”prin proiectul de hotâre de guvern, se prevede posibilitatea sa obții banii reprezentând acciza redusa când ai nevoie de ei, cât mai repede după ce ai plătit motorina”.

    Până în acest an, în baza HG 1174/2014, fermierii se adresau APIA și obțineau un acord prealabil de finanțare. Fermierul cumpara motorina si primea diferenta de acciza abia dupa 4-5 luni. În sinteză, noul flux de decontare permite fermierilor decontarea rapidă a cheltuielilor cu acciza la motorină și asigură recuperarea unor costuri într-un mod mult mai dinamic și mai eficient pentru aceștia. Prin proiectul de hotâre de guvern, se prevede posibilitatea să obții banii reprezentând acciza redusa cand ai nevoie de ei, cât mai repede dupa ce ai plătit motorina. Cererea de plata o poți depune lunar sau în acea lună care urmează lunii în care ai facut cheltuiala. În acest fel, se elimină și procedura privind eliberarea de adeverinte de catre APIA pentru acciza redusă, și costurile operaționale suplimentare pe care fermierul le suporta, pe parcursul anului, pentru creditul luat în baza adeverinței”, explică secretarul de stat în MADR.

    În alta ordine de idei, Botănoiu spune că s-a propus decontarea motorinei ”pe un an agricol intr-o singura cerere de plată, la începutul anului sau oricând ai achiziționat cantitatea de motorină necesară întregului an agricol. Astfel că dacă aveai dreptul să beneficiezi de acciza redusă pentru 10 tone de motorina conform cererii inițiale și achiziționezi toată motorina în ianuarie –de exemplu – (dacă ai unde sa o stochezi – sunt fermieri care au), te prezinți în februarie la APIA și ceri banii pe toată cantitatea. Iar APIA îți decontează toată suma solicitată. Nimeni nu e obligat să vină lunar la APIA așa cum am observat că se insinuează. Probabil dacă s-ar fi cerut un punct de vedere avizat, neclaritățile ar fi dispărut de la sine. Scopul meu și al colegilor mei este să simplificăm fluxurile procedurale, să găsim soluții pentru ca fermierii să primească banii care li se cuvin cât mai repede și, mai ales, fără încărcarea costurilor datorită unor proceduri instituționale. Actul este în dezbatere publică. Dacă sunt idei sau aspecte prin care să-l promovăm într-o variantă mai bună, vă aștept cu propuneri în această săptămână”, a mai precizat Daniel Botănoiu.

    Astfel, Daniel Botănoiu prezintă avantajele modificărilor legislative propuse pentru decontarea cheltuielilor pentru acciza la motorină. Astfel, el îi liniștește pe fermieri și le spune că nu vor trebui să depună cererea pentru motorină decât în acele luni când se fac achizițiile de carburant, putând primi chiar toți banii printr-un singur virament.

    Vă reamintim că săptămâna aceasta, MADR a postat pe site-ul său un proiect de modificare a legislației privind decontarea accizei pentru motorină, precum și pentru adoptarea bugetului pentru anul 2017, care s-a propus să fie de 349.425.000 lei și se va asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul în curs.


    Te-ar mai putea interesa

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură