IPOTEZĂ lansată de MINISTRUL DAEA: PERDELE DE PLOPI au determinat ȚĂRANII SĂ ÎȘI VÂNDĂ TERENURILE!
Roxana Dobre -Vânzarea terenurilor agricole către străini, un subiect care revine în actualitate an de an, de la ministru la ministru. Cea mai arzătoare întrebare care stă pe buzele tuturor este ce suprafață de teren a fost vândută străinilor sau cât pământ a mai rămas în proprietatea fermierilor români. Ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că lucrează la o astfel de evidență ce va fi făcută publică în câteva săptămâni!
”Eu lucrez la această evidență (a vânzării terenurilor – n.r) iar în următoarele săptămâni îi vom da drumul pentru că e de lucru. Pentru că aici, așa cum dumneavoastră ați spus, aceste vânzări au fost ascunse de la unul la altul și este foarte greu să identifici ce este în realitate. Și-au făcut firme aici (străinii – n.r), și-au ascuns. Eu vreau să spun altceva. Am fost la Rădăuți săptămâna trecută. La Rădăuți, pe suprafețe întinse, plantații de plop. Pe teren arabil, nu suprafețe mari, ci mici. În zona de deal, fâșiile, ca proprietate erau pe curba de nivel, erau mai lungi și mai înguste. Pe acele fâșii s-au plantat plopi. Plopul se lasă să crească o perioadă de timp și, atenție, prin înălțimea plopului iată că se realizează umbra în stânga sau în dreapta, se umbresc suprafețele de jur împrejur, omul nu mai poate produce și omul spune ‘hai domle’ să vând” a spus Petre Daea la TVR 1.
De precizat că perdelele forestiere sunt folosite cel mai adesea de fermieri pentru protecția împotriva secetei. Mai mult, speciile forestiere cu ciclu scurt de producţie pot contribui la Zonele de interes ecologic (ZIE) care stau la baza plății pentru înverzire. Sunt considerate zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie zonele cu plantaţii de salcie (Salix L), Plopul alb (Populus alba) şi Plopul negru (Populus nigra).
Întrebat dacă aceste ”trucuri” sunt abordate în mod intenționat pentru a aduce presiune asupra fermierilor, să vândă terenul, ministrul agriculturii a dat un răspuns în stilul deja notoriu: ”Eu sunt atent la nuanțe, dar caut profunzimea lor. Nu e nimic întâmplător în amplasarea acestor perdele, am aflat cine le-a pus, cine sunt proprietarii și în discuțiile avute la minister am stăruit să avem evidența clară și să ne propunem măsuri ca terenul arabil al României să fie cultivat cu ce trebuie și nu secătuit de plantații ce nu au ce căuta pe terenul arabil al României”.
Mai mult, șeful de la Agricultură a dezvăluit și care mai este prețul unui hectar de teren agricol. La Rădăuți prețul unul hectar este de 135 de milioane lei vechi până la 10.000 de euro în partea de vest a țării, a punctat Daea.
Agrointeligența – www.agrointel.ro l-a contactat pe Gheorghe Albu, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri pentru campaniile sale de plantare de perdele forestiere, prin care a ajuns să-și crească simțitor eficiența fermei de la Viișoara, comuna Cobadin, județul Constanța.
”Nu știu rațiunea ministrului care a fost că se diminuează arabilul dar aș întreba, deșertificarea nu diminuează arabilul? Dacă ne ducem în zona aceea a nordului de Dunăre – Olteni, Caracal, Dăbuleni – acolo cât teren s-a scos din circuitul agricol pentru că totul s-a deșertificat. Eu nu cred că o perdea forestieră ar face umbră așa cum motiva dânsul”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Gheorghe Albu, care este adeptul salcâmului pentru perdelele forestiere pe care le-a înființat.