• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • IONUȚ OLTEANU – tânărul fermier care lucrează 15.000 DE HECTARE. Terenurile agricole sunt ÎMPĂRȚITE ÎN PATRU JUDEȚE!

    Gabriela Gimbășanu -

    Într-o țară cu agricultură polarizată între ferme foarte mari și exploatații mici, de câteva hectare, o nouă generație de fermieri se luptă să își facă loc în peisajul agricol. Sunt tinerii agricultori care au studii de specialitate și pentru care este o veritabilă provocare să ajungă să exploateze teren agricol pe o piață unde, nu de puține ori, concurența neloială vine mai ales din jocurile pe care le fac investitorii străini. Și, totuși, găsim exemple de fermieri care, deși au intrat recent în agricultură, au reușit să convingă proprietari să le arendeze terenurile.

    Un astfel de fermier este Ionuț Olteanu, agricultor din generația tânără, care cultivă 15.000 de hectare și deține o afacere în domeniul plantelor ornamentale, cu o pepinieră de 110 hectare. Absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul USAMV București, antreprenorul a început cu afacerea în domeniul plantelor ornamentale, business pe care a reușit să îl dezvolte, ajungând să dețină una dintre cele mai mari pepiniere din România.

    VIDEO realizat în Ferma de la Bulbucata din cadrul Grupului Agromad Crops

    În urmă cu șase ani, fermierul Ionuț Olteanu a decis să-și extindă activitatea și în zona de cultură mare și a pornit cu o suprafață de 80 de hectare în zona Bulbucata, din județul Giurgiu. Pasiunea sa pentru agricultură, dar și dragostea pentru pământ i-au dat fermierul imboldul necesar pentru a continua dezvoltarea. În numai șase ani, Grupul Agromad Crops a ajuns să lucreze în jur de 15.000 de hectare în patru județe: Ilfov, Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița.

    Afacerea agricolă condusă de Ionuț Olteanu a pornit cu pepiniera de plante ornamentale

    În 2011 am luat decizia de mă îndrepta către agricultură, mai exact cultura mare, o pasiune de-a mea pe care o aveam încă de când eram copil și îmi plăcea să mă plimb pe câmp și să admir culturile. Îmi plăcea să miros pământul – are un parfum aparte. Așa că am zis că îmbin plăcutul cu utilul. Ne-am apucat de agricultură acum șase ani, am început cu 80 de hectare de teren în zona Bulbucata, din județul Giurgiu, denumită Ferma 1, fiind locul nostru de plecare. În prezent am ajuns la ferma numărul opt. Am început cu 80 de hectare în primul an, acum cinci ani 300 de hectare, după care am crescut exponențial și am ajuns să cultivăm astăzi, pe grup în jur de 15.000 de hectare, în patru județe: Ilfov, Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița. În proprietate deținem în jur de 400 de hectare”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ionuț Olteanu.

    Suprafața este împărțită în opt ferme

    Să lucrezi 15.000 de hectare la un loc nu este deloc ușor, dar să ai suprafața divizată pe teritoriul a 60 de localități este o adevărată provocare. Procesul de comasare a fost cel care i-a pus foarte multe probleme antreprenorului, la pachet cu efortul depus pentru a-i convinge pe proprietari de teren să-i arendeze suprafețele deținute.

    Ne-a fost foarte greu la început până ne-am organizat în fermă – cea mai îndepărtată fermă se află la 150 km de București. După ce am făcut împărțirea în ferme nu a mai fost atât de dificil. De partea de tehnologie mă ocup eu și echipa mea, dar fiecare fermă are cel puțin un inginer agronom. Agriculturii îi rezerv minim două ore din programul meu zilnic, iar sâmbăta și duminica o rezerv tot agriculturii. Sunt 60 de localități unde lucrăm teren și a fost importantă partea de comasare a terenurilor. O altă problemă a fost până ne-am format echipa, pe foarte mulți ingineri i-am luat de pe băncile școlii și a trebuit să-i învățăm”, ne-a spus tânărul fermier.

    Rapița și grâul, culturile principale de la Agromad Crops

    Suprafața semănată cu grâu și rapiță în toamnă ocupă 10.000 de hectare din cele 15.000 ha pe care fermierul le lucrează.

    Cultivăm în principal rapiță și grâu. Merg pe un asolament destul de scurt, în practică s-a dovedit a fi o decizie bună. Aleg să cultiv doi ani de grâu și unul de rapiță, bineînțeles cu un tratament fitosanitar adăugat. Din cauza rotației foarte scurte trebuie să vii cu un tratament pentru a face față presiunii bolilor. Mai cultivăm și floarea-soarelui. Anul acesta punem 3.700 ha de floarea-soarelui și în jur de 600 ha de porumb. În toamnă am semănat în jur de 5.500 ha de grâu, 800 ha de orz. Rapiță am semănat 4.500 de hectare din care am întors deja 300 hectare din toamnă. A fost un an foarte dificil pentru zona Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița pentru cultura de rapiță. Nu am avut apă la semănat, după care au apărut melcii, urmați de răcirea bruscă a iernii. O mare parte, în jur de 1.500 de hectare, a intrat în iarnă în 5-6 frunze”, ne-a explicat tânărul despre structura culturilor de la Agromad Crops.

    În ceea ce privește nivelul de producție din cadrul grupului de ferme, mediile de anul trecut au fost de 3,4 tone/ha la rapiță, 5,5 tone/ha la grâu, la porumb 5 tone/ha. În schimb, la floarea-soarelui a fost un adevărat dezastru: producția medie înregistrată fiind de 1,7 tone/ha.

    Terra-Sorb Complex, produsul-vedetă din tehnologia aplicată la cultura de rapiță

    Tehnologia aplicată în fermele grupului Agromad Crops este rezultatul experienței acumulate cu terenurile pe care le lucrează. În urmă cu doi-trei ani, în cadrul grupului de ferme a fost testat prima dată biostimulatorul de la Aectra, iar rezultatele obținute l-au determinat pe fermierul Olteanu să-l extindă spre utilizare pentru întreaga suprafață cultivată cu rapiță.

    Cu Aectra lucrez de 20 de ani. Prima dată am folosit Atonik, produs pe care îl folosesc și astăzi. Dacă folosesc un produs de 20 de ani înseamnă că rezultatele au fost cele care m-au convins. Acum doi-trei ani am ajuns să testez Terra-Sorb Complex, biostimulator pe care l-am folosit prima dată, în mod experimental pe 100 de hectare de rapiță. M-am interesat mai mult de acest produs, i-am văzut rezultatele în Insula Mare a Brăilei și a confirmat ceea ce învățasem eu deja despre acest produs. La un leu investit se întorc trei lei înapoi”, susține fermierul Olteanu.

    A aplicat Terra-Sorb Complex și când a avut grindină

    În zona de sud a țării, acolo unde Agromad Crops lucrează cele mai multe terenuri, fenomenul de grindină este frecvent. Pentru a ajuta cultură să-și revină de pe urma căderilor de grindină, administratorul de la Agromad Crops aplică biostimulatorul Terra-Sorb Complex.

    Terra-Sorb Complex ajută plantele să treacă mai ușor peste șocul respectiv cauzat de trecerea de la frig la cald. Am aplicat produsul și când am avut grindină. Plantele s-au cicatrizat foarte bine, am avut un al doilea val de înflorire. După grindina respectivă am crezut că voi avea o producție de două tone la hectar, spre surprinderea mea, după aplicarea Terra-Sorbului producția a depășit 3,3 tone/ha”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ionuț Olteanu.

    9 milioane de euro – valoarea parcului de utilaje

    Pentru a lucra o astfel de suprafață, dotarea tehnică trebuie să fie pe măsură. În șase ani, Ionuț Olteanu a investit 9 milioane de euro în utilaje și echipamente, în așa fel încât dotarea tehnică să-i permită să lucreze terenul în timp util. Utilajele și echipamentele au fost achiziționate prin leasing.

    Valoarea parcului de utilaje ajunge la 9 milioane de euro. Toată dotarea tehnică a fost achiziționată prin leasing. Nu am luat proiecte pe fonduri europene pentru achiziția de utilaje. Am depus un proiect european pentru construcția spațiilor de depozitare. Am construit silozuri cu o capacitate de depozitare de 10.000 de tone și 5.000 tone în hală. Construcția am terminat-o anul trecut”, ne-a vorbit antreprenorul de la Agromad Crops despre investițiile pe care le-a efectuat până acum. Și ele continuă…

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la Aectra pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!