• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PREȚURI ÎN SCĂDERE pentru GRÂUL ȘI PORUMBUL ROMÂNESC! Cu cât se vând cerealele pe PIAȚA INTERNĂ!

  Gabriela Gimbășanu -

  Valorificarea grâului și porumbului românesc pe piețele interne! Săptămâna a XI-a de monitorizare a prețurilor de valorificare a cerealelor de pe piețele reprezentative din țară aduce schimbări importante pentru ambele culturi, în raport cu săptămâna precedentă de monitorizare. Atât pentru grâu, cât și pentru porumb diferențele de preț sunt semnificative, iar acei fermieri care au decis să vândă în această perioadă grâul și porumbul stocat au pierdut până la 10 euro/tonă, în anumite regiuni. Doar în portul Constanța valorificarea cerealelor s-a făcut la un nivel superior față de săptămâna trecută.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției în data de 22 martie prețurile franco-depozit, exclusiv TVA, colectate, prelucrate și transmise de către Direcțiile pentru Agricultură județene, ale cerealelor valorificare în principalele zone agricole ale României, pentru Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din Portul Constanța. Iată cu se prezintă situația prețurilor de vânzare la cereale în România.

  Fermierii care au vândut în această săptămână grâu nu au luat cea mai bună decizie. Singura regiune în care se simte o ușoară creștere a prețului este în Muntenia, unde fermierii au primit un preț de 156,68 euro/tonă, cu aproape un euro/tonă mai mult decât cei care au vândut săptămâna precedentă. Mai puțin norocoși au fost producătorii agricoli din Oltenia unde valorificarea grâului a înregistrat un regres, astfel că, dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 154,88 euro/tonă, în perioada aceasta prețul are o scădere de 7,88 euro/tonă. Nici în regiunea Banat nu s-a înregistrat o valoare mai mare la grâu, fermierii din această zonă primind cu aproape doi euro/tonă mai puțin față de săptămâna precedentă.

  Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 15 – 22 martie

  Regiune Preț mediu-

  15 martie

  Preț mediu-

  22 martie

  Banat 152,04 euro/tonă 150,09 euro/tonă
  Muntenia 155,77 euro/tonă 156,68 euro/tonă
  Oltenia 154,88 euro/tonă 147,00 euro/tonă
  Port Constanța  185,01 dolari/tonă  187,81 dolari/tonă

  Analizând datelor furnizate de ministerul Agriculturii, putem constat că pentru cantitățile tranzacționate la Portul Constanța se înregistrează o ușoară creștere a prețului. Dacă săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 185,01 dolari/tonă, acum se tranzacționează la valoarea de 187,81 dolari/tonă, în creștere cu 2,80 dolari/tonă. Cea mai semnificativă scădere de preț se înregistrează în regiunea Oltenia, cu aproape opt euro/tonă.

  Pentru producătorii care au decis să scoată porumbul depozitat la vânzare în această săptămână s-a dovedit a fi o mișcare greșită. Atât pentru Banat, cât și pentru Muntenia se înregistrează scăderi de preț, în timp ce pentru Oltenia valorificarea porumbului s-a făcut la valoarea de 151,67 euro/tonă, în creștere cu numai 0,07 euro/tonă.

  Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 15 – 22 martie

  Regiune Preț mediu-

  15 martie

  Preț mediu-

  22 martie

  Banat 139,20 euro/tonă 138,86 euro/tonă
  Muntenia 151,45 euro/tonă 141,43 euro/tonă
  Oltenia 151,60 euro/tonă 151,67 euro/tonă
  Port Constanța 167,49 dolari/tonă 172,56 dolari/tonă


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului la final de an pe bursele internaționale Se pregătește PRIMUL TRACTOR ROMÂNESC cu motor electric? Mișcare importantă pe piața cerealelor de la Marea Neagră

  Ultimele știri

  Un fermier a vândut cu 151.000 de euro o piatră uriașă găsită pe terenul său Spune adio buruienilor dificil de combătut din culturile de cereale păioase, cu pachetul comercial de erbicide GRANSTAR® SUPER + DISCOVERY®, de la FMC Prognoza meteo de la ANM: Cum va fi vremea în următoarea săptămână!