• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SEMĂNATUL TIMPURIU AL PORUMBULUI – cum trebuie făcut CA LA CARTE!

    agrointeligenta.ro -

    Semănatul timpuriu al porumbului a devenit o practică tot mai frecventă în fermele românești. În cele mai multe zone ale țării, condițiile meteo permit intrarea la semănat mult mai devreme decât acum cinci, zece ani, iar un mare aport la reușita culturii îl are hibridul ales de către agricultor. Dr. ing. Tomel Petrache, Expert Agronom în cadrul DuPont Pioneer, vine cu recomandări utile pentru fermierii care aleg ca perioada de semănat pentru porumb să fie una timpurie. 

    În contextul încălzirii globale, temperaturile tot mai ridicate înregistrate de-a lungul perioadei de vegetație a porumbului, conduc în mod imprevizibil la pierderi importante de producție.

    Fermierul se vede astfel obligat să-și adapteze structura de culturi, gama de hibrizi și tehnologiile aplicate. Astfel, în alegerea hibrizilor de porumb, tot mai mulți fermieri se concentrează pe comportarea acestora la secetă și arșiță. Obținerea unor producții mari, în mod constant, reprezintă un prim indicator care trebuie să facă parte din criteriile fermierului. Această constantă se datorează cu siguranță potențialului genetic de producție și adaptabilității hibridului la varietatea de condiții pedoclimatice și de tehnologie. Alături de aceste caracteristici, rămâne ca abilitatea tehnologică a fermierului, să conducă la obținerea unor producții ridicate și în anii dificili sub aspect termic sau pluviometric.

    Aici trebuie făcută o distincție clară între utilizarea hibrizilor care performează în condiții de stres termic și hidric în momentele critice (înflorire, umplerea bobului) sau utilizarea unor metode tehnologice prin care se poate evita stresul, fie prin însămânțări timpurii, fie prin alegerea unei grupe de maturitate mai mică.

    Însămânțarea timpurie este o soluție, tehnologică, de mare ajutor, la îndemâna fiecăruia.

    Atunci când în opțiunea fermierului sunt considerate ambele aspecte, rezultatele sunt apreciabile.

    Semănatul timpuriu aduce o serie de avantaje fermierului. Cele mai bune rezultate sunt evidente atunci când fermierul selectează pentru semănatul timpuriu hibrizi din grupe de maturitate semitimpurie (FAO 300 – 400), cu perioadă de vegetație scurtă (120 – 135 zile), care, reușesc ușor să atingă 10-11 tone la hectar. Desigur potențialul genetic este mult mai mare, dar niciodată exprimat în condiții necontrolate de pluviometrie și temperatură.

    Semănatul la sfârșitul lunii martie sau cât mai repede posibil, impune alegerea hibrizilor cu o vigoare foarte bună în primele stadii de creștere. Amplitudinea termică între zi și noapte în această perioadă poate depăși 20°C, iar unii hibrizi (caracter determinat genetic) reacționează negativ, blocându-și activitatea fotosintetică. Nu e tocmai ce ne dorim, mai cu seamă dacă am efectuat și un tratament pentru combaterea buruienilor, caz în care putem întâlni fenomene de fitotoxicitate, adică pierderi de producție (frângere plante, defoliere, arsuri foliare, resorbția rădăcinilor adventive, nanism, anomalii în dezvoltarea știuleților s.a.).

    Desigur perioada calendaristică e foarte importantă. Nu recomandăm ieșirea în afara epocii optime de semănat a zonei cu mai mult de 2 săptămâni. Dacă condițiile atmosferice ale primăverii permit o însămânțare timpurie, suntem atenți la atingerea pragului termic de 6 °C la adâncimea de semănat, înregistrată la ora 7 dimineața. Prognoza pe următoarele două săptămâni trebuie să ne creioneze temperaturi diurne de peste 8°C (pragul biologic al porumbului), fără riscuri de îngheț nocturn. Astfel, în prima săptămână de după semănat, are loc imbibiția și germinarea seminței, iar la momentul răsăririi, tânăra plantulă de porumb își începe activitatea fotosintetică fără perturbări de metabolism.

    Mezocotil (sus) și  coleoptil  (jos) –  dezvoltare anormală din cauza stresului termic.

    Foarte multe aspecte agrotehnice și fiziologice influențează pozitiv productivitatea și profitabilitatea culturii de porumb însămânțate timpuriu:

    – modelarea patului germinativ este mai ușoară (terenul este încă reavăn);
    – un pat germinativ mai bine pregătit conduce la o însămânțare facilă, ceea ce conferă o uniformitate a răsăririi, deci șanse egale de creștere și dezvoltare fiecărei plăntuțe de porumb;
    – un pat germinativ bine pregătit conduce la o eficacitate superioară a erbicidelor preemergente;
    – o uniformitate bună la răsărire:

    -conduce la o mai bună alegere a tratamentului erbicid de corecție din vegetație (evitând riscul de apariție a fitotoxicității);
    -conduce la o creștere și dezvoltare în tandem (maturizarea plantelor în același timp);
    -conduce la “închiderea” rapidă a rândurilor, evitând riscurile de reîmburuienare și evaporare timpurie a apei din sol;
    -conduce la o arhitectura echilibrată a fiecărei plante (rădăcină puternică, tulpină viguroasă, suprafață foliară superioară); o uniformitate bună este absolut necesară în cazul hibrizilor intensivi, ce suportă densitate mărită;

    – polenizarea și fecundarea au loc devreme (început de iunie), moment în care seceta și arșița nu ating praguri excesive (evităm riscul apariției fenomenelor de protandrie/protoginie);
    – umplerea boabelor are loc încă în perioada de zi lungă;
    – dinamica de pierdere a apei din boabe este rapidă, datorată temperaturilor încă ridicate din perioada sfârșit de august – început de septembrie;
    – ușurința în recoltare;
    – costuri reduse sau zero de uscare;
    – recoltarea timpurie mărește șansa obținerii unui preț mai bun;
    – cultura eliberează repede terenul;
    – pregătirea din timp a terenului pentru cultura următoare sporește șansele acesteia de a obține rezultatele scontate (însămânțare în optim, evitarea pierderii apei din sol, evitarea îmburuienării excesive);
    – costuri reduse de pregătire a terenului pentru cultura următoare (ex. arături, scarificări).

    Diferența dintre semănatul normal (stânga) și cel timpuriu (dreapta)

    Astfel, punând totul într-o balanță economică, într-un an normal sub aspect climatic, profitabilitatea poate fi superioară, prin toate beneficiile amintite.

    În anii în care arșița și seceta își lasă amprenta asupra producției de porumb (de altfel, tot mai numeroși de-a lungul unei decade), nivelul recoltei depășește cu mult nivelul hibrizilor tardivi sau a celor semănați mai târziu. Hibrizii companiei Pioneer din grupa maturitățiilor timpurii și semitimpurii recomandați pentru semănatul timpuriu: P8567 (FAO 275), P9074 (FAO 300), P9241 (FAO 330), P9486 (FAO 340), P9537 (FAO 350), P9903 (FAO 360), P0412 (FAO 480).

    Citiți și:

    EXPERIMENT ÎN OLTENIA: Primii fermieri au început SEMĂNATUL PORUMBULUI PE 5 MARTIE!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!