Creșterea albinelorŞtiri agricole

ULTIMA ORĂ! ANUNȚUL MINISTRULUI AGRICULTURII despre AJUTORUL DE MINIMIS ÎN APICULTURĂ!

Veste despre ajutorul de minimis cerut de apicultori pentru pierderile de producție suferite anul trecut din cauza condițiilor meteorologice.

Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis de la stat pe care l-au solicitat pentru că au înregistrat pierderi importante din cauza vremii nevaforabile de anul trecut, a declarat duminică, ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la Târgul de primăvară de la Răcășdia, în județul Caraș-Severin.

”Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis. În Planul Național (Apicol n.red.) sunt ajutoare pe care trebuie să le dăm pentru a procura materiale necesare activității apicole. Cu ajutorul de minimis nu mai putem continua. Este un program național, l-am explicat apicultorilor, îl avem în lucru în Ministerul Agriculturii, în așa fel încât și apicultorii să beneficieze de sprijin. Pentru pierderile de anul trecut, însă, nu avem un răspuns favorabil și îmi pare extrem de rău”, a afirmat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Petre Daea a stat de vorbă cu mai mulți apicultori din Caraș-Severin, pe care i-a asigurat că vor primi sprijin pentru dezvoltarea stupilor, prin Programul Național Apicol.

”Mă gândesc aici și la cei de la Cooperativa Apicolă Prisăcarii din Băile Herculane, care spuneau că au peste 11 mii de familii de albine și că stau acum în fața unei oferte din Franța, pentru a-și valorifica producția pe care o obțin”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Președintele Federației Agrostar, Ștefan Nicolae, declara pe 28 ianuarie, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, că în situația în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016, aceștia ar putea protesta în stradă.

Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis “pentru că nu s-a dorit”, în condițiile în care anul 2016 a fost unul dificil și pentru ei.

ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.

Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat în cursul verii anului trecut că se analizează de către minister posibilitatea acordarea acestui ajutor de minimis, iar ulterior a afirmat în luna noiembrie că nu se pot plăti ajutoarele de stat promise apicultorilor deoarece aceștia nu au venit, așa cum solicită regulamentele europene, cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat daune, iar simpla declarație a fermierilor “nu reprezintă o bază legală”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Păcat ca nu se da subvenție si la familiile de albine cum se da la vaci la oi la capre atunci apicultorul ar fi mult mai pasionat de a face treaba buna cu albinele

  2. Daca statul stabilea niste criterii stricte de acordare a subventiilor nu se ajungea la haos. E bine sa fie haos ca profita impostorii. In timp ce taranul este impins spre izolare si saracie. Vin unii de la oras sa faca ei agricultura dar nu stau la tara fac naveta la oras doar in acte figureaza la tara sa icaseze subventii marite lucreaza la negru cu niste amarati cu 40 de lei pe zi muncindu i zi 14 ore pe zi dand o arenda de tot rasul impozitele nu le platesc la oameni dar merg la oras si sunt smecheri fermieri

  3. Toti nepriceputii fac agricultura apicultura zootehnie din cauza acestor subventii. Cei cu terenuri declara eronat date la Apia cei cu apicultura plimba stupii de la unii la altii cand vin controale sa arate bine la control cei din zootehnie stau cu crotalele in sertar si incaseaza subventii.Parca au inebunit unii su o iau razna.Agricultura se face din pasiune si dupa aia vin si banii astia o fac doar din interes.

    1. Corect spus. In Romania cine urla mai tare si lucreaza mai putin, are cel mai mult de castigat. O tara ce se indreapta spre haos.

Scrie un comentariu