VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERII care așteaptă SPRIJINUL CUPLAT la LUCERNĂ, SOIA sau LEGUME ÎN SOLAR!
agrointeligenta.ro -Subvențiile pentru care fermierii români nu știu încă sumele pe care le vor primi la hectar. O situație care se va rezolva săptămâna viitoare, a promis ministrul agriculturii Petre Daea într-o conferință de presă. Actul normativ cu cuantumurile este pregătit și imediat ce se va încheia ziua de 31 martie, el va fi definitivat și va intra săptămâna viitoare în ședința de Guvern când va fi aprobat sprijinul cuplat pentru culturile agricole precum lucerna, soia, cartofii timpurii, legumele în spații protejate sau diferite producții din pomicultură.
Astăzi este ultima zi în care fermierii care au cultivat lucernă și au cerut sprijin cuplat pentru această cultură pot prezenta la APIA documentele care dovedesc valorificarea producției. Este cauza pentru care, până la acest moment, Guvernul nu a putut să stabilească sprijinul la hectar în sectorul vegetal. Ministrul Daea a arătat că fiind un buget fix care se împarte la suprafața eligibilă, nu se putea finaliza actul normativ cu cuantumurile la hectar până nu se încheie perioada de depunere a documentelor pentru toate schemele cuplate de producție.
”Nu ai cum să scoți o hotărâre de Guvern fără să știi care este situația exactă. Așteptăm să se închidă 31. Hotărârea de Guvern este pregătită. Săptămâna viitoare va fi în Guvern și dăm drumul în continuare. Lucrurile sunt foarte clare”, a explicat ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul conferinței de presă susținută astăzi, la MADR.
Prezent la conferința de presă, directorul general Adrian Pintea a arătat că APIA este pregătită să înceapă plățile și pentru sprijinul cuplat.
Astfel, Hotărârea de Guvern va intra în ședința guvernamentală în cursul săptămânii viitoare și imediat după aprobarea actului normativ, se va începe și autorizarea plăților.
Vă reamintim că APIA plătește sprijin cuplat pentru următoarele culturi agricole:
– Soia
– Lucernă
– Mazăre boabe pentru industrializare
– Fasole boabe pentru industrializare
– Cânepă pentru ulei și fibră
– Orez
– Sămânță de cartof
– Hamei
– Sfeclă de zahăr
– Tomate pentru industrializare cultivate în câmp
– Castraveți pentru industrializare cultivați în câmp
– Legume cultivate în sere
– Legume cultivate în solarii
– Prune destinate industrializării pentru obținere de produse alimentare nealcoolice
– Mere destinate industrializării pentru obținere de produse alimentare nealcoolice
– Cireșe și vișine destinate industrializării pentru obținere de produse alimentare nealcoolice
– Caise și zarzăre destinate industrializării pentru obținere de produse alimentare nealcoolice
– Cartofi timpurii, semitimpurii și de vară.
Până la acest moment, MADR a pus în dezbatere un proiect cu cuantumurile estimate ce au fost notificate la Comisia Europeană pentru acest exercițiu financiar. În funcție de suprafețele eligibile, cuantumurile acestui sprijin poate crește semnificativ, așa cum s-a întâmplat și pentru anul de cerere 2015.