• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PREEMERGENȚĂ sau POSTEMERGENȚĂ? Ce strategie dă CELE MAI BUNE REZULTATE ÎN COMBATEREA BURUIENILOR!

  Gabriela Gimbășanu -

  Combatere preemergentă sau postemergentă a buruienilor din culturile agricole? Care sunt avantajele și dezavantajele celor două strategii vom încerca să aflăm pe parcursul unui serial de articole realizat împreună cu reprezentanții companiei Aectra. În primul episod ne-am propus să atacăm partea teoretică, căutând explicații de ce anumite companii producătoare de inputuri recomandă fermierilor erbicidarea preemergentă, în timp ce alți producători recomandă aplicarea în postemergență.

  Erbicidele preemergente se aplică înainte de răsărire

  Diferența între cele două tipuri de erbicide ține de perioada de aplicare. Aplicarea preemergentă se face înainte de răsărire, când se acționează cu erbicide cu activitate reziduală, cu persistență variabilă. Aceasta erbicidare are scopul de a preveni îmburuienarea culturilor agricole: erbicidele ajunse pe sol intră în soluția solului sau formează o peliculă toxică pentru buruieni și împiedică astfel dezvoltarea lor ulterioară.

  Cei care susțin erbicidarea preemergentă se bazează pe faptul că buruienile odată răsărite sunt competitori pentru plantele de cultură, deci consumă din resursele solului, tocmai de aceea trebuie combătute cât mai repede posibil, cât sunt încă în stadii foarte mici de vegetație. Statistic, s-a dovedit că o cultură îmburuienată la răsărire pierde circa 30% din producție. Erbicidele preemergente se aplică înainte de răsărire, dar sunt erbicide preemergente care pot fi aplicate și în postemergență timpurie, când plantele de cultură au două-patru frunze. Erbicidele preemergente se aplică înainte de răsărire, substanțele active ajung pe sol și creează o peliculă, iar buruienile când încep să răsară, trec prin acea peliculă care este toxică și le distruge. Acesta este mecanismul de funcționare al multor erbicide preemergente”, ne-a explicat Dan Farcaș, Executive Manager în cadrul companiei Aectra Agrochemicals.

  CLICK COMBI este erbicidul pre-emergent pentru combaterea buruienilor mono și dicotiledonate anuale din culturile de porumb. Protejează culturile de porumb încă de la răsărirea lor și până la cca 3 luni de la aplicare

  Erbicidele postemergente se aplică în vegetație

  Aplicarea erbicidelor în postemergență mai este numită și aplicarea în vegetație și se efectuează cu erbicide de contact care pot fi cu acțiune totală sau selectivă (sistemice foliare). Aceste erbicide distrug țesuturile, celulele buruienilor, împiedică diviziunea celulară în zona de creștere, provoacă malformația țesuturilor sau inhibă procesele de fotosinteză și respirație.

  Având în vedere momentul lor de aplicare, adică în vegetație, fermierul poate să identifice varietățile de buruieni din cultură și să efectueze o combatere țintită a lor.

  Momentul de aplicare al erbicidelor ține cont, în principal de momentul de răsărire a buruienilor – nu toate răsar în același timp. De exemplu, sunt buruieni termofile care răsar mai târziu sunt buruieni care nu au nevoie de temperaturi mai ridicate și răsar mai devreme. Discuții în ceea ce privește strategia de erbicidare sunt multe. Avem companii care recomandă numai erbicidarea postemergentă pe motivul că fermierul apucă să vadă ce buruieni au răsărit și astfel merge țintit în combatere”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Dan Farcaș.

  Dezavantajele erbicidării postemergente

  În cazul erbicidelor postemergente, așa cum am precizat mai sus, aplicarea se face atunci când buruienile au intrat în vegetație, iar o posibilă perioadă de ploi în acest interval poate împiedica aplicarea tratamentului, ceea ce va permite plantelor din flora spontană să se dezvolte și să extragă din sol o parte din elementele minerale atât de necesare plantelor de cultură.

  Mai există un risc și din motivul acesta companiile recomandă erbicidarea preemergentă. Există riscul că dacă mergi numai pe varianta postemergentă și nimerești un interval de ploi, nu poți intra în câmp să faci erbicidare postemergentă și ajungi să faci asta mult mai târziu, când deja buruienile răsărite au consumat destul de mult din sol și sunt mai greu de combătut”, a vorbit specialistul Aectra despre riscul pe care fermierul și-l asumă atunci când ia decizia de a aplica numai erbicide în postemergență.

  Dan Farcaș, Executive Manager în cadrul companiei Aectra Agrochemicals

  Se recomandă combinarea celor două metode de erbicidare

  Întrucât ambele metode de combatere a buruienilor au și avantaje și dezavantaje, recomandarea specialiștilor Aectra Agrochemicals pentru fermieri este de a se merge pe strategia unei combinări a celor două forme de ”luptă” împotriva buruienilor, pentru a asigura succesul erbicidării.

  Cel mai indicat ar fi o combinație de erbicidare preemergentă cu erbicidare postemergentă. Astfel, erbicidarea preemergentă îți oferă siguranța că poți să combați o mare parte din buruieni, nu pe toate, pentru că nu toate răsar în același moment, după care intervii pentru corectură cu erbicidare postemergentă. Cea mai bună soluție de erbicidat este să mergi pe o combinație de erbicidare”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager în cadrul companiei Aectra Agrochemicals.

  Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile profitului, desfășurată de compania Aectra în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul Orban ia în calcul să lanseze Programul ”Rabla” pentru tractoare românești și de import! Avertismentul unui fermier: Atenție la samsarii cu firme noi! După ce își văd cerealele încărcate, încep amânările! Cel mai mare terminal de cereale din Portul Constanța, reinaugurat în prezența premierului Orban!

  Ultimele știri

  Șef APIA: Sumele autorizate la plată – până miercuri în conturile fermierilor afectați de secetă! Interzicerea neonicotinoidelor se vede în câmpurile de rapiță. Ionuț Olteanu: ”Atenție la dăunători și samulastră!” Crescător de vaci: Subvențiile să nu mai stea în ”ștampila” asociațiilor! Se lovește în productivitatea fermelor!

  Căutare în articole