Prognoze meteoŞtiri agricole

IARNĂ ÎN APRILIE! Județele unde NINSORILE AU REVENIT ÎN MIJLOCUL PRIMĂVERII!

Foto: Facebook.com

Coșmar alb pentru fermieri și nu numai. În mijlocul primăverii, vremea s-a stricat brusc, temperaturile au scăzut semnificativ în cele mai multe zone ale țării, iar în unele locuri astăzi, vineri – 7 aprilie, a și nins. Este drept că zăpada a fost mai consistentă doar în zonele de munte, dar fermierii sunt îngrijorați de cum va influența evoluția vremii calendarul lucrărilor din campania agricolă.

Potrivit unei informări ANM, până mâine dimineață, sâmbătă, vor fi precipitații mai ales în regiunile nordice, estice și centrale, precum și la munte, unde se vor cumula cantități de 15…20 l/mp și izolat 25 l/mp.

Vor fi ploi, mai ales averse și se vor semnala descărcări electrice, iar în Maramureș și Transilvania, începând cu dimineața zilei de vineri (7 aprilie) temporar precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.

În zona montană vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, mai ales la altitudini de peste 1 500 m, iar vântul va avea intensificări cu viteze de peste 70…80 km/h, viscolind și spulberând zăpada, în special pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură. Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu rafale de până la 50…60 km/h.

În cursul nopților de vineri spre sâmbătă (7/8 aprilie) şi sâmbătă spre duminică (8/9 aprilie) se va produce brumă local în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nordul Munteniei şi pe arii restrânse în rest.

Până la această oră sunt semnale că a nins semnificativ în zonele montane ale judeţului Bistriţa-Năsăud și Suceava, iar în ultimele 12 ore zăpada a ajuns în Pasul Tihuţa la 20 de centimetri. Pe rețelele de socializare au mai fost postate imagini cu zăpadă căzută astăzi în zona Zalăului, Cluj, Harghita.

La Timișoara a fost semnalată căderea de măzăriche.

În sudul țării, temperaturile sunt scăzute pentru această perioadă a anului, cerul este plin de nori și pe alocuri a plouat și vântul bate puternic.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!