Piaţa terenurilorŞtiri agricole

ROMÂNII care primesc DESPĂGUBIRI DE LA STAT pentru terenurile CADASTRATE GRATUIT!

Anunț important pentru fermierii care participă la programul de cadastrare gratuită a terenurilor agricole. Statul îi poate despăgubi pe aceștia dacă în planurile parcelare nu se mai regăsește suprafața de teren pe care producătorul agricol o are în titlul de proprietate, deci în acte. Procedura care trebuie urmată a fost explicată în amănunt la emisiunea ”Viața Satului” de către Ileana Spiroiu, director genaral adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Planurile parcelare sunt o problemă națională, recunoaște directorul general adjunct de la ANCPI.

”Îmi asum această afirmație bazându-mă pe două lucruri foarte importante. În perioada anilor 1990 până în 2001 legislația a avut o viziune cu privire la modul și întinderea dreptului de proprietate care urmează să meargă către proprietar. După anul 2001 și mai ales după 2005 la apariția Legii 247 întinderea dreptului de proprietate pe care comisiile județene de fond funciar urma să le cuprindă în titlurile de proprietate și-au schimbat cu totul valențele astfel încât această legislație petrecută într-un termen de aproape 20 de ani, cu schimbări majore privind întinderea acestui drept. Vă dau un singur exemplu: pe Legea 18 un autor deposedat avea dreptul să primească un hectar de pădure. În 2001 a primit dreptul la 10 hectare de pădure iar după 2005, când a apărut Legea 247 dreptul lui a devenit în integru. În asemenea situații, sigur că niciun deținător de teren, mă refer la Romsilva sau Comisiile locale de fond funciar, nu-și puteau permite să pună în posesie o parte din teren pentru un cetățean, după aceea să lase goluri, să pună pe altul. Legea spunea că trebuie să îi fie restituit proprietarului pe cât posibil pentru vechiul amplasament, iar acest ”pe cât posibil” a generat mutări de amplasamente. Practic, la un moment dat, cetățeanul a primit în echivalent atât cât a avut dreptul dar nu a fost mereu pe locul pe care el l-a avut. La momentul acesta reconstituiri sunt corecte din punct de vedere al aplicării legislației la momentul la care s-a făcut reconstituirea”, a punctat Ileana Spiroiu.

Reprezentanta ANCPI spune că posibilitatea întocmirii planurilor parcelare a devenit în acest fel aproape imposibilă.

”Între timp, oamenii s-au așezat și la această oră își cunosc parcelele, știu unde este terenul dar când mergem și introducem cadastrul sistematic, adică să punem împreună actul și faptul parcela și dreptul, și nu mai găsim suprafața din acte. Pentru că fie nu a fost măsurat corect sau principiul matematic a fost aplicat într-o manieră, să spunem, în afara cunoștințelor necesare de a face această proiectare pe plan și atunci constatăm că suprafața pe plan nu mai poate fi atribuită oamenilor care au titluri acolo. În sensul acesta, legislația în vigoare, și aici mă refer la Legea 165/2013, spune că Comisia locală de fond funciar are obligația să îi dea proprietarului al cărui titlu nu mai încape, să îi pună la dispoziție fie în tarlale vecine cu aceeași categorie de folosință și destinație. Sau dacă aceste lucruri nu mai sunt posibile, se poate opta să meargă cu această suprafață la despăgubiri. Deci atenție, pot fi despăgubiți nu numai proprietarii cărora li s-a luat terenurile și la momentul acesta nu mai pot fi reconstituite pentru că există obiecte de investiții dau au intrat în circuitul civil sau au construcții, ci și cei care consideră că terenul care mai poate fi primit nu îl satisface. Face cerere și comisia locală este obligată să îl valideze împreună cu comisia județeană la despăgubiri, merge către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și primește acea dispoziție de despăgubire, a mai spus Ileana Spiroiu.

Citiți și:

ROMÂNI păcăliți prin SCHEMA CADASTRU GRATUIT! Cât li se cere proprietarilor pentru LUCRĂRILE DECONTATE DE LA BUGETUL DE STAT

Hartă cu cadastrul gratuit al terenurilor: Localitățile unde încep lucrările în perioada următoare

START CADASTRU GRATUIT pentru terenurile agricole. Primarii pot solicita FINANȚARE ÎNCEPÂND DE ASTĂZI!

Cum rezolvă cadastrul gratuit problema succesiunii la terenurile moștenite

Pericolul numit CADASTRU NAȚIONAL. Cine riscă să rămână fără propriul teren agricol?

Atenție, fermieri: APIA vă va informa despre lucrările de cadastru din zona dumneavoastră!

Studiu Casa de avocatură Ionescu și Sava: Incertitudinea cadastrului național va avea repercusiuni asupra accesului la finanțare al fermierilor români

Adevărul despre cadastrul național: Cine îl va face și în ce buget trebuie să se încadreze


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Degeaba ajungi in istanta ca justitia nu va da dreptate omului de rand.Daca nu ai bani nici un avocat nu va vrea sa te reprezinte in instanta chiar daca ai dreptate.Daca vei castiga procesul cu primaria cine iti va deconta cheltuielile de judecata/

 2. Adevarul este ca arendașii români………….mai rău decăt arendașii jidani de la 1900 sau interbelici.Nu ”se tem” de blestemele bătrânilor asupra lor sau urmașilor.Nu se tem.

 3. Practic nici nu stiu cui sa ma adresez ,pentru cata hotie e in tara asta .
  Uni au primit pamant mai mult decat au avut inaite de a intra in CAP alti au primit mai putin si in parcele in care a vrut primarul.
  Eu am plecat de la 14 ani din comuna in bucuresti si am locuit pana ma-m pensionat in bucuresti .
  Am revenit la comuna in 2009 si inpreuna cu parinti am cultivat terenul dat de comosie ,numai ca tatal meu a fost nemultumit de redarea pamantului ce avea dreptul. Eu ca sa nu intru in polemica cu administratia locala am cautat sa lucrez acel teren dat de primarie si am mai luat si teren nelucrat de ani de zile 2 ha langa parcela noastra din anul 2009 il folosesc.Terenul a fost al unui consatean care la vandut la straini (Spalare de bani ) Si daca cineva vine la fata locului sa vada realitatea , va veti convinge cata mafie e la ora actuala.Va intreb ,pana cand veti vorbi si fapte nu ?Ati lasat la cheremul primarilor si au facut ce au vrut ei Acum fiecare primar e Chiabur din simplu inginer ce era pe timpul Ceausescu .Chiar daca am lipsit din com. o perioada cunosc foarte bine realitatea Domnilor treceti la fapte si nu vorbarie ,in 27 de ani ati distrus toata agricultura si ati distrus toti tarani cu inplicarea partidelor .Cand veti merge pe teren si vreti sa vedeti adevarul atunci sa treceti la fapte nu vorbe .!

  1. Singura solutie este sa mergeti in instanta sa va gasiti dreptatea. Adevarat este in tot ceea ce spuneti , statul este nepasator functionarii la fel ei sunt de multe ori sunt partasi la aceste nedreptati dar ei nu sunt trasi la raspundere, este o adevarata jungla in teritoriu toate astea din cauza acestor subventii Asta nu ar fi o problema daca aceste subventii ar aduce buna stare la sate din contra ele mai tare saracesc si fugaresc tinerii de la sate peste hotare. Subventiile ar trebui sa produca plus valoare sa creeze milioane de locuri de munca si sa aduca bani din taxe si impozite la bugetul statului. OARE CINEVA O SA PUNA ORDINE IN AGRICULTURA

Scrie un comentariu