• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PIAȚA AGRICOLĂ 2017. Prețurile pentru grâu și porumb LA ÎNCEPUTUL LUNII APRILIE!

    Gabriela Gimbășanu -

    Piața agricolă 2017 – prețurile pentru grâu și porumb la începutul lunii aprilie au cunoscut evoluții importante. Săptămâna a XIII-a de monitorizare a prețurilor de valorificare a cerealelor de pe piețele reprezentative din țară aduce schimbări importante pentru ambele culturi. Dacă grâul înregistrează scăderi importante de preț pentru regiunile Muntenia și Oltenia, în plină campanie de primăvară, prețul porumbului în Muntenia și Banat înregistrează creșteri importante de preț. De asemenea, valorificarea cerealelor la portul Constanța a înregistrat un regres pentru porumb, în timp ce grâul a avut o ușoară creștere de numai 0,20 euro/tonă.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției în data de 5 aprilie prețurile franco-depozit, exclusiv TVA, colectate, prelucrate și transmise de către Direcțiile pentru Agricultură județene, ale cerealelor valorificare în principalele zone agricole ale României, pentru Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din Portul Constanța.

    Iată cu se prezintă situația prețurilor de vânzare la cereale în România.

    Fermierii care au vândut în această săptămână grâu au înregistrat pierderi, față de cei care au decis să vândă săptămâna trecută. Atât în Muntenia, cât și în Oltenia se înregistrează o depreciere importantă a prețului de valorificare a grâului, asta după ce în săptămâna XII-a de monitorizare grâul a fost vândut la un nivel superior. În schimb, în zona Banatului se înregistrează o ușoară evoluție a prețului. În Muntenia, grâul s-a vândut cu 10,55 euro/tonă mai puțin față de săptămâna precedentă de monitorizare. De asemenea, fermierii din Oltenia au vândut grâul cu 155,06 euro/tonă, cu 5,17 euro/tonă mai puțin față de perioada anterioară de monitorizare. Ceva mai norocoși au fost producătorii agricoli din Banat unde valorificarea grâului a înregistrat o evoluție ușoară, astfel că, dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 149,66 euro/tonă, în perioada aceasta prețul are o creștere de 0,96 euro/tonă.

    Evoluție prețul grâului pe piețele interne în perioada 29 martie – 5 aprilie

    Regiune Preț mediu- 29 martie Preț mediu-5 aprilie
    Banat 149,66 euro/tonă 150,63 euro/tonă
    Muntenia 168,52 euro/tonă 157,97 euro/tonă
    Oltenia 160,23 euro/tonă 155,06 euro/tonă
    Port Constanța  180,74 dolari/tonă  180,94 dolari/tonă

    Pentru producătorii care au decis să scoată porumbul depozitat la vânzare în această săptămână s-a dovedit a fi o decizie bună. Atât Banatul, cât și Muntenia înregistrează creșteri însemnate de preț, chiar în această perioadă în care producătorii au intrat la semănatul culturilor. Pentru cantitățile de porumb comercializate în regiunea Oltenia nu se poate face o estimarea, întrucât în săptămâna a XII-a de monitorizare a prețurilor nu au fost raportate date la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Evoluție prețul porumbului pe piețele interne în perioada 29 martie – 5 aprilie

    Regiune Preț mediu- 29 martie Preț mediu- 5 aprilie
    Banat 135,19 euro/tonă 138,30 euro/tonă
    Muntenia 131,19 euro/tonă 147,14 euro/tonă
    Oltenia 153,96 euro/tonă
    Port Constanța 170,85 dolari/tonă 166,16 dolari/tonă


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd