TEMPERATURILE de la care VIȚA DE VIE ESTE AFECTATĂ DE ÎNGHEȚ!
Roxana Dobre -Rezistența la îngheț a viței de vie este pusă la încercare în aceste zile cu temperaturi scăzute. La fel ca și în cazul pomilor fructiferi, rezistența viei depinde de mai mulți factori, cântărind greu soiul, dar și lucrările efectuate, starea plantației și, foarte important, poziționarea ei.
O singură noapte cu temperaturi între 0 grade Celsius și -1 grad Celsius nu va pune în pericol plantația viticolă. Producătorii trebuie să își facă griji atunci când temperaturile scad sub -2 grade Celsius și înghețul persistă și a doua noapte la rând.
Citiți și:
Care sunt TEMPERATURILE la care POMII FRUCTIFERI SUNT COMPROMIȘI TOTAL!
Dacă pe timpul iernii, când vița de vie este în stare vegetativă, rezistența ei la ger poate atinge chiar și pragul de -18 sau chiar peste -20 de grade Celsius în cazul unor soiuri special create să facă față condițiilor grele, la înghețurile târzii, cele din primăvară, când via este în vegetație, cultura este mult mai sensibilă.
Vița de vie cu muguri florali desfăcuți începe să fie afectată de la temperaturi ce scad sub -1,2 grade Celsius. Dacă este în plină floare, coborârea temperaturilor sub pragul de 0 grade Celsius deja pune vița de vie în dificultate. În cazul în care înghețul apare când via este pe rod, ea riscă daune dacă temperatura scade sub 0 grade Celsius, la circa -1 grade Celsius putând apărea primele semne ale stresului termic.
Măsurile ce se pot lua din timp pentru a crește rezistența la îngheț a viței de vie
Rezistența la îngheț a viței de vie poate fi sporită prin alegerea unor soiuri rezistente, dar totodată adaptate zonei de cultură și condițiilor specifice. O mare importanță o are și poziționarea plantației. Se recomandă plantare pe pante, pe dealuri, cu expunere sudică, sud estică sau sud vestică. Se vor evita plantațiile în voi sau depresiuni. În cazul viei plantate în curte, alegeți părțile cele mai însorite.
Soiurile de struguri pentru masă sunt mai rezistente la ger decât soiurile de struguri pentru vin. Totodată, sunt soiuri de viță de vie recunoscute pentru rezistența la îngheț, precum Arcadia, Codreanca, Niagara, Pinot Noir, Fetească Regală, Fetească Neagră sau Cabernet Sauvignon. Alte soiuri de vie sunt mai sensibile: Muscat de Hamburg sau Merlot.
Înghețul târziu la vița de vie. Măsuri de urgență
La minus două grade Celsius, viticultorii sunt sfătuiți să acționeze la încălzirea viei. Se pot amplasa sobe mici sau găleți metalice în care să se ardă (fără flacără!) resturi vegetale, rumeguș, cauciuc, crengi etc. Sursele de căldură se pun pe rânduri, la distanțe de circa 30 de metri.
Fumul rezultat va crea o perdea care acționează ca un ecran protector, iar căldura generată va proteja vița de vie de temperaturile negative și vor împiedica formarea brumei, fenomen periculos pentru podgorie.