• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CULTURĂ PROFITABILĂ – ÎN PERICOL! Ing. Vasile Iacob: NE TEMEM SĂ NU PIERDEM TOATĂ SUPRAFAȚA ÎNSĂMÂNȚATĂ!

  Gabriela Gimbășanu -

  Valul de frig ce s-a abătut asupra României pune mari probleme celor care lucrează pământul. În zona Moldovei, temperaturile negative și ninsorile din ultima perioadă au întrerupt lucrările câmpului. Fermierii se văd în imposibilitatea de a finaliza semănatul porumbului și se tem că vremea rea a compromis culturile de sfeclă de zahăr deja răsărite.

  Inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi din județul Neamț a reușit să semene mare parte din culturile de primăvară și unele dintre ele, așa cum este sfecla de zahăr, au răsărit deja. A rămas puțin în urmă cu semănatul la porumb. La Zănești, acolo unde specialistul face agricultură pe 5.400 de hectare, cea mai mare temere a producătorului vizavi de efectele temperaturilor negative se îndreaptă către cele 450 de hectare semănate cu sfeclă de zahăr și care în prezent se află în faza de cotiledon.

  Am avut temperaturi de iarnă și un strat consistent de zăpadă. Până acum am reușit să terminăm semănatul la floarea-soarelui, soia, orzoaică, sfeclă de zahăr. Sfecla de zahăr o avem răsărită pe întreaga suprafață și este în faza de cotiledon. Am început și semănatul porumbului dar ne-am oprit zilele astea pentru că am văzut că sunt temperaturi extrem de scăzute și a nins”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi, societate care lucrează 5.400 de hectare în județul Neamț.

  În faza de cotiledon, sfecla nu rezistă la o temperatură mai mică de -2⁰ C

  Anul trecut, una dintre cele mai profitabile culturii din ferma de la Zănești a fost cea de sfeclă de zahăr. La o producție de 57 tone/ha și cu un preț de vânzare de 1,12 lei/kg, unde s-a adăugat și subvenția pe care a primit-o profitabilitatea culturii, l-a determinat pe inginerul de la TCE 3 Brazi să semene 450 de hectare cu sfeclă.

  Avem o teamă mai ales că sfecla de zahăr în faza de cotiledon rezistă până la temperatura de -2⁰ C. Temerea noastră este că atât mai mare cu cât am pus anul acesta sfeclă pe 450 de hectare. Am mărit suprafața cu sfeclă de zahăr pentru că anul trecut, la producția pe care am obținut-o și cu subvenția pe care am primit-o a fost o cultură mai mult decât rentabilă. Anul trecut am făcut 57 tone/ha de sfeclă de zahăr, iar prețul de vânzare a fost de 1,12 lei/kg, dar cu subvenția, sfecla a fost una dintre culturile care au fost pe profit. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla dacă vom pierde întreaga suprafață”, și-a manifestat îngrijorarea inginerul de la TCE 3 Brazi.

  Cerealele au fost afectate de diferențele mari de temperatură

  Nici culturile semănate în toamnă nu se prezintă mult mai bine. Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, ele se aflau într-un stadiu normal de vegetație, acum, din cauza diferențelor mari de temperatură de la zi, la noapte se vede un efect negativ asupra stadiului de dezvoltare.

  ”Față de anul trecut, din cauza temperaturilor scăzute culturile nu se prezintă la fel ca anul trecut pe vremea asta. Cerealele păioase suferă cel mai mult din cauza diferențelor mari de temperatură de la zi, la noapte și de la o zi, la alta. Am reușit să terminăm erbicidatul la cerealele păioase. Tot la erbicidat aplicăm un biostimulator Terra-Sorb (Aectra – n.r) și un regulator de creștere Moddus 250 EC (Syngenta – n.r) sau Medax® Top (BASF – n.r)”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Vasile Iacob, administrator la TCE 3 Brazi, societate care lucrează 5.400 de hectare în județul Neamț.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  Guvernul Orban ia în calcul să lanseze Programul ”Rabla” pentru tractoare românești și de import! Șef APIA: Sumele autorizate la plată – până miercuri în conturile fermierilor afectați de secetă! Interzicerea neonicotinoidelor se vede în câmpurile de rapiță. Ionuț Olteanu: ”Atenție la dăunători și samulastră!”

  Căutare în articole