• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce reguli trebuie să respecți pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice

  agrointeligenta.ro -

  În ce limite și condiții poți circula cu tractorul pe drumuri publice. Legislația rutieră actuală prevede o serie de reglementări pentru posesorii de tractoare care circulă pe drumurile publice. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă prezintă ce trebuie să știți despre conducerea tractoarelor/utilajelor agricole pe drumuri publice.

  După cum Agrointeligența-www.agrointel.ro a explicat AICI, deținerea unui permis de șofer corespunzător este necesară pentru conducerea unui tractor/utilaj agricol pe drumurile publice.

  Citiți și:

  CERTIFICAT DE TRACTORIST sau PERMIS DE CONDUCERE categoria Tr? Ce DREPTURI ȘI AVANTAJE îți oferă fiecare!

  În același timp, tractorul/utilajul agricol trebuie fie înmatriculat precum un autovehicul normal, fie înregistrat la nivelul primăriei locale. Dacă în primul caz ai dreptul de a circula pe orice drum public din România (cu excepția autostrăzilor), înregistrarea îți oferă posibilitatea de a utiliza tractorul/utilajul agricol doar pe drumurile publice din raza localității în care a fost înregistrat.

  Viteza maximă cu care poți circula cu tractorul pe drumurile publice

  În condițiile îndeplinirii acestor cerințe, tractorul/utilajul agricol și remorca/remorcile atașate se supun unor restricții adiționale de circulație. Dacă în interiorul unei localități acestea pot fi conduse în limita vitezei maxime admise pe respectivul tronson (în general 50 de km/h), pe drumurile publice din afara localităților pot circula cu o viteză de maxim 45 km/h. În cazul atașării unei remorci, limita de viteză admisă scade cu 10km/h în ambele cazuri.

  De asemenea, tractoarele/utilajele agricole NU au dreptul de a circula pe autostrăzi.

  Conducătorii de tractoare trebuie să aibă grijă și la dispozitivele de cuplare ale remorcii/implementelor; circulația pe drumurile publice cu aceste elemente în stare de uzură gravă ar putea atrage retragerea certificatului de înregistrare/înmatriculare, conform art. 112, pct. 1, alin. k din Codul Rutier:

  Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri (…)

  k) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezintă uzuri pronunţate ori nu sunt compatibile, fiind de natură să provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului

  Important de notat este că tractoarele pot traversa frontiera la punctele de vamă, dacă îndeplinesc condițiile specificate în art. 82, pct. 1 din Codul Rutier:

  Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condițiile cerute pentru a fi admise în circulația internațională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condițiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene ori Spațiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate

  În cazul în care tractorul/utilajul agricol este înmatriculat în afara României, acesta poate circula pentru o perioadă de maxim 90 de zile pe drumurile publice din România în cazul în care este asigurat; după expirarea acestui termen, vehiculul trebuie înregistrat la nivel local sau înmatriculat.

  Citiți și:

  CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

  CCR cere SCHIMBAREA LEGII: CONDUCEREA FĂRĂ PERMIS A UNUI TRACTOR pe drumurile publice – PERICOL SOCIAL!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Dotarea fermelor din România: 221.600 de tractoare, 163.500 de pluguri și 74.200 de semănători Tractorul U651 care nu vrea să iasă ”la pensie”. Cosmin Turceanu, fermier: ”Face de rușine utilaje noi și scumpe!” Ministerul Economiei: Egiptul vrea să preia producția de tractoare românești U650!

  Ultimele știri

  Recolta bună cu tratamente de calitate se ține! Erbicide sistemice care elimină eficient buruienile rezistente Înghețul la pomii înfloriți: cum evaluați gradul de afectare în livadă