Ştiri agricole

DANIEL BOTĂNOIU, MADR, a anunțat PRAGUL DE CALAMITATE de la care FERMIERII POT CERE DESPĂGUBIRI!

Ministerul Agriculturii – informație vitală pentru fermierii care au fost calamitați de înghețurile târzii și de ninsorile căzute în luna aprilie. Prezent la Conferința Agrointeligența și Mediafax – ”Cum salvăm anul agricol 2017: soluții și oportunități”, secretarul de stat Daniel Botănoiu a anunțat astăzi că pragul de calamitate valabil și în acest an pentru eventuale despăgubiri sau facilități fiscale rămâne același: pierderile trebuie să fie de minim 30%.

Secretarul de stat din cadrul MADR a precizat că este încă devreme să se facă estimări ale pagubelor înregistrate în luna aprilie dar a subliniat ferm că regula de bază pentru eventuale despăgubiri rămâne ca nivelul culturii calamitate să depășească 30 la sută.

”Dacă mă întrebați pe mine, din punct de vedere a meseriei pe care am practicat-o, cred că este devreme să spune că salvăm sau să ne exprimăm cât a scăzut producția. Este utopic să vorbim despre așa ceva în condițiile în care astăzi vorbim despre niște culturi care au de abia rădăcini. Nu putem spune că o cultură a fost calamitată decât în momentul în care depășește 30 la sută. Sigur că o să fie discuții pe subiectul acesta iar comisiile lucrează la nivel de teritoriu, se identifică aceste pagube și după ce vom primi de la nivelul prefecturilor aceste situații concrete, vom lua o decizie cu ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. Dar mult mai importante sunt programele pe care le aplicăm, care fără cercetare nu se pot face și fără participarea producătorilor, iarăși discutăm. Eu cred că astăzi avem câteva lucruri importante care s-au realizat și aș aminti, tomatele românești în piață, deși sunt anumite acțiuni care vor să pună în umbră un astfel de program care ajută fermieri și nu șefii de organizații sau ministerul. Ajută consumatorul să aibă acces la produse de calitate și în cantități suficiente”, a declarat Daniel Botănoiu.

El a transmis și un mesaj puternic din partea ministrului agriculturii Petre Daea pentru fermieri, mesaj pe care îl puteți citi integral în articolul: MESAJUL ministrului PETRE DAEA pentru FERMIERI!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Daca esti proprietar este normal sa ti platesti la primarie impozitul. Daca l ai arendat pe 300 kg la hectar inseamna ca nu ai negociat bine arenda. Tot statul iti impoziteaza cu 21.5 % si cei 300 kg de grau pe care ti i da arendasul…daca nu ti place…vind3 terenul sau lucreza l tu. Nu e asa usor in agricultura pe cat pare din afara….

  2. Asa dlor da ti calamitati dar pe teren se duce cineva sa vada ? Rapita e distrusa pe margini acolo unde zapada a fost mai mare iar la grau zapada a fost aur ptr el. Asa in mare max.2% si ei le dau min30% bravo bobita.Fermierii putrezi de bogat cu miliarde in conturi iar prostii cu terenul lor arenda 300 kg ka ha si sa plateasca si impozitele la primarii. Halal tara.

Scrie un comentariu