Comerţ alimentarŞtiri agricole

PRIMELE ROȘII ROMÂNEȘTI: Cât costă un kilogram de TOMATE DE-ALE NOASTRE!

Primii producători de roșii românești produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au livrat deja marfa pe piețele din România și hipermarketuri.

”Dintre aceștia, menționăm un număr de șase fermieri din localitatea Izbiceni, județul Olt care au scos deja la vânzare primele roșii autohtone în Piața din Pucheni, dar și în marile rețele comerciale. Un alt fermier provine din localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Este vorba despre Andrei Ianțoc, administrator al Societății Serra IVAS SRL. El este primul producător agricol care a depus dosarul pentru primirea sprijinului aferent pentru tomate cultivate în spaţii protejate. Andrei Ianțoc a cultivat tomate în seră pe o suprafață de 8.600 de metri pătrați, obținând o producție de 30 tone de roșii care au mers spre consumatorii din România”, se arată într-un comunicat al MADR remis astăzi, 4 mai, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

În cadrul aceluiași text se precizează că, având în vedere numărul de beneficiari ai Programului, în perioada următoare tomatele produse în sere și solarii vor apărea din ce în ce mai mult pe piața internă, în piețe agroalimentare ori hipermarketuri.

Reamintim că producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, punând la dispoziție mărfuri de calitate și proaspete.

Programul are în vedere să diminueze importurile de tomate, odată cu crearea de noi locuri de muncă, așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare. Agricultorii s-au grăbit să iasă cu tomatele pe piață, pentru că altfel ar fi pierdut subvenția de 3.000 de euro la hectar acordat de stat.

Prețul unui kilogram de roșii ajunge și la 25 de lei

În piețele din București, roșiile de la Izbiceni costă și 25 de lei.  Găsiți însă mai ieftine în marile magazine. Un legumicultor din județul Constanța vinde kilogramul de roșii cu 6 lei, dar marfa lui ajunge să coste în supermarket 8,5 lei.

”Roșia pleacă de la Izbiceni în jur de 15 lei. Cheltuielile sunt foarte mari, avem folii, lemne de cumpărat. Subvenția ne ajută, dar nu acoperă”, a declarat pentru www.stirileprotv.ro, un legumicultor din zonă.

Pe de altă parte, în Timișoara, de exemplu, se vând doar tomate din import. În funcție de calitate, acestea costă între 5 și 13 lei. Ca să își ia banii promiși, producătorii trebuie să obțină o producție de cel puțin 2 kilograme pe metru pătrat. În plus, trebuie să vândă pe piața internă în perioada ianuarie – mai și noiembrie – decembrie cel puțin 2 tone de tomate.

Sursă selectivă: www.stirileprotv.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Pretul nu-l face piata (cerere/oferta) ci puterea de cumparare (dorinta de a cheltui) a individului (fraierului). Rosiile de mai din tara noastra nu sunt cu mult diferite de cele din alte parti, ba chiar mai slabe calitativ decat cele din Turcia, Spania, Sicilia, unde clima este mai favorabila decat aici. “Producatorii” romani au devenit angajatii marilor concerne furnizoare de TEHNOLOGII si INPUTURI… Guvernul (antiroman) sprijina cu diferite programe aceste companii, iar nu fermierii romani. Acestia sunt impinsi spre faliment daca pastreaza traditiile sau spre “conversie” la noul TREND.
  Deschideti ochii, cat mai avem libertatea sa facem ceva!!!

 2. Tov prim-secretar Daea la pretu asta sa le mananci tu ! Ca oricum tot gust de plastic au !
  Te-ai agitat ai cheltuit bani in zadar pe producatorii astia ca sa ne ofere gogonele care costa triplu cat carnea de pui !
  Unde nu-i cap…

 3. Excelente tomatele de Izbiceni,merita toti banii ,felicitari tratilor ,cumpar numai de la voi..faceti eforturi ,veti cistiga ..va systin din tot sufletul ,incl comercial.
  Da Doamne.pamintul nostru bun ttebuie exploatat cum trebuie.
  Imi doresc mult sa va fac o vizita numai pt a cunoaste licalitatea..
  Ps ,am cumparat deja trei kg rosii Izbiceni. Cele cu..virf tuguiat.
  Sa va fie bine oameni buni.
  Cu stima ,Mihai Buzescu ,Pitesti.

 4. In solar pot aparea rosii romanesti, dar cu 25 de lei inseamna ca le-au incarcat cu chimicale la greu, ca sa se “coaca” repede, poate le-au injectat si cu rosu-carmin, ca sa arate o culoare apropiata de rosia normala. Sunt cam mari pentru niste rosii eco-bio si arata cam dubios.

 5. …25 dce ani sa astepti…sa cumpere lumea!
  Rosiile romanesti se consuma in iunie, la pretul de 2 ron/kg!
  Fraierilor, toata lumea stie ca fructele si legumele trebuiesc consumate doar din regiunea lumii in care traiesti si doar in sezonul lor!
  Sa va fie clar: O rosie romaneasca nu poate aparea in mai!Cu toata subventia voastra!
  Dar va recomand sa le exportati la pretul acesta! La bucata!

  1. Dar daca nu aveati subventie vindeati rosiile la pret de salam de Sibiu? Pofta buna producatorilor!

 6. Da voi sunteți nebuni…nebuni de legat…în Italia kg de roșii la magazin….maxim 3€…maxim…cheltuieli de producție? !? Păi dacă nu ești eficient….

Scrie un comentariu