• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MINISTRUL DAEA – FERM PE POZIȚIE: După 15 mai, APIA NU MAI IA NICI O CERERE!

    Roxana Dobre -

    Fermierii români nu vor primi subvențiile europene pentru anul în curs dacă nu depun cererile de plată până la data de 15 mai, când se închid obloanele la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a subliniat din nou ferm astăzi, 4 mai, ministrul agriculturii, Petre Daea. Acesta a recunoscut că o parte dintre producătorii agricoli au solicitat prelungirea termenului, așa cum permite regulamentul european!

    ”Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primește subvenții. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziție, mijloace de transport la dispoziție pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează și sâmbătă și duminică în această săptămână, dar și în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalități, pentru că penalitățile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană. Am introdus reguli, am creat toate condițiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole și se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai”, a precizat ministrul Agriculturii.

    El a subliniat că au existat solicitări din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, însă răspunsul a fost unul cât se poate de categoric: „Nu admitem sub nicio formă depășirea termenului de 15 mai”. „Am primit solicitări să prelungim termenul, pentru că unii au motivat că nu știu să depună cererea și își așteaptă copiii care sunt în străinătate. Am spus că nu admitem sub nicio formă depășirea termenului de 15 mai, pentru că ministrul Daea vrea să luăm toți banii europeni pentru fermieri, nu cu penalități. Pentru astfel de situații am trimis inginerii de la centrele agricole să-i aducă la APIA și să-i ajute să depună cererile. Inginerii de la direcțiile agricole sunt repartizați pe fiecare comună în parte, iar primăriile sunt și ele angrenate în sistem”, a subliniat ministrul Agriculturii.

    Fermierii nu vor depune cererile nici cu penalizări

    Întrebat dacă fermierii nu vor reclama faptul că există în regulamentul european un termen de circa trei săptămâni, după data de 15 mai, în care fermierii puteau depune cererea de plată, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere, șeful de la MADR a reiterat că nu încalcă niciun regulament european pentru că în interiorul statului membru fiecare are dreptul să ia orice măsură, mai ales pentru evitarea penalităților. „În România se depun cererile până pe 15 mai. Este un ordin al ministrului Agriculturii. Dar mai mult: am creat, repet, toate condițiile pentru a fi respectat acest termen, iar fermierii trebuie să se alinieze, dacă vor să ia banii. Pe semnătura ministrului iau și cererile de plată, iau și banii europeni. În interiorul regulamentului european, eu, ca stat membru, am dreptul să stabilesc reguli. Cred că o problemă ar fi dacă aș depăși acest termen, pentru că suport penalități de întârziere„, a explicat Daea.

    Potrivit sursei citate, în acest an, cererile de plată depuse vor fi mai puține decât în anii trecuți, undeva sub 900.000 de cereri. Cele mai recente date arată că, până marți la prânz, fermierii români au depus peste 652.000 de cereri pentru o suprafață de circa 4 milioane de hectare. „Din discuțiile avute cu cei de la centrele locale în acest an vor fi mai puține cereri, nu o să mai fie 900.000. În ceea ce privește depunerile din aceste zile, ieri, de exemplu, au fost 150% față de programul stabilit, iar marți 171% față de program, pentru că încep să vină și cei care nu au venit la timp, când au fost planificați de APIA”, a mai spus oficialul MADR.

    Program și la APIA și în week-end pentru următoarele două săptămâni

    Având în vedere termenul limită de depunere a cererilor Campania 2017 data de 15 mai 2017 pentru a veni în sprijinul fermierilor, din dorința de a evita aglomerația de la centrele de depunere și de a micșora timpul de așteptare al fermierilor, anunțăm programul de lucru după cum urmează:

    APIA precizează că și în aceste zile în cazul în care în incinta centrelor de primire a cererilor se vor afla fermieri programul de lucru se va prelungi.

    Sursă: Agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire