Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

DR. MARY PANĂ, ACEBOP: Cerem prelungirea TERMENULUI PENTRU DEPUNEREA CERERII UNICE!

Prima reacție din rândul fermierilor români după ce de la Bruxelles, comisarul european Phil Hogan a anunțat că statele membre au posibilitatea de a opta să prelungească termenul de depunere a cererii unice pentru subvenții cu încă o lună, adică până pe 15 iunie. 

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România este prima organizație de producători agricoli care ia act și are o poziție în raport cu anunțul de la Bruxelles.

Cerem autorităților naționale reprezentate prin Ministerul Agriculturii să ia act de anunțul oficial al comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, domnul Phil Hogan, și să să prelungească termenul de depunere a cererii unice. Cea mai recentă situație privind numărul fermierilor și mai ales a suprafețelor și a efectivelor de animale pentru care s-a reușit depunerea cererii unice pentru anul în curs ne face să avem temeri cu privire la posibilitatea ca un număr semnificativ de fermieri vor rămâne fără plăți directe din simplul motiv că nu vor avea timp fizic pentru a-și înregistra documentele la APIA în bune condiții”, a declarat dr. vet. Mary-Eugenia Pană, președintele ACEBOP România pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

ACEBOP România, prin afilierile pe care le are la nivelul organizațiilor de reprezentare a fermierilor din UE, a fost prima organizație agricolă care a primit informare oficială privind decizia luată despre posibilitatea prelungirii termenului APIA.

Vă reamintim că astăzi, joi -4 mai, comisarul Phil Hogan a anunțat că statele membre pot opta să prelungească perioada de depunere cu o lună, adică termenul-limită de 15 mai să fie ”împins” fără penalizări pentru fermieri până pe 15 iunie. 

Anunțul de la Bruxelles vine în aceeași zi în care ministrul agriculturii Petre Daea a informat fermierii că după dată de 15 mai, APIA nu va mai primi nici o cerere unică, nici măcar în regim cu penalizări pentru întârziere.

”Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primește subvenții. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziție, mijloace de transport la dispoziție pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează și sâmbătă și duminică în această săptămână, dar și în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalități, pentru că penalitățile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană. Am introdus reguli, am creat toate condițiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole și se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai”, a precizat astăzi ministrul Agriculturii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Ministerul este un batran comunist!!!! la noi indiferent cand se depune cererea banii tarziu se da ! Dar dl.ministru ar trebui sa se fie asa categoric si la UE sa ne cere “drepturi” asemanatore ca fermierii din vest !

 2. Pentru ala cam are dreptate . Fermierii s au imbogatit de pe spinarea oamenilor care au terenuri si le dau in arenda la fermierii avare . Arenda de mizerie pe care o dau fermierii de 40 de litri de ulei sau max 500 de kg de cereale. Nicaieri in lumea asta nu se intampla ca la noi:fermierul castiga mai mult decat proprietarii de teren. Este o anomalie ca fermierul sa isi ia subventia de pe teren iar proprietarul sa plateasca impozitele de pe acel teren. Sunt vorbiti toti fermierii intre ei asta e un monopol iar autoritatile statului ar trebui sa intervina. Dau toti aceiasi subventie fac toti aceleasi magarii au toti aceleasi texte: ca vezi ei au riscat sau fate tu fermier astea sunt fumate.Arenda ar trebui sa fie cel putin egala cu cuantumul subventiei sau fermierul sa isi ia productia iar proprietarul subventia.

  1. tata mutal terenul in Bihor aici se da arenda de 1400 kg + impozit teren+imp pe venit ! Ar trebuii sal inveti sa negociezi !
   Si terog , nu decalifica pe fermierii! ca tu nu ai avut curajul sal faci ceva cu terenul tau!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Citat din Stefan …” Fermierii s au imbogatit de pe spinarea oamenilor care au terenuri si le dau in arenda la fermierii avare . Arenda de mizerie pe care o dau fermierii de 40 de litri de ulei sau max 500 de kg de cereale. Nicaieri in lumea asta nu se intampla ca la noi:fermierul castiga mai mult decat proprietarii de teren. Este o anomalie ca fermierul sa isi ia subventia de pe teren iar proprietarul sa plateasca impozitele de pe acel teren.”
   Stefane ; daca nu ar fi acesti arendasi, proprietarii nu ar lua nimic de pe teren , pentru ca ar fi pirloaga , ca rezultat a harniciei proprietarilor.
   Probabil ca adeptii acestei idei de a fi toata tara pirloaga decit cu arendasi , ve-ti mai reflecta.

 3. Da nu trebuie sa se duo functionarii la portile fermierilor sa i roage frumos? Ei ce au facut pana acum ? Au fost in concedii cu masinile lor scumpe. Veniti la.apia cand fepun fetmierii avcrele sa vedeti ce masini luxoase au. De unde au ei bani ? De pe spinarea oamenilor.

  1. Asa e ca au vile si masini scumpe ? Asa e ca pleaca in concedii numai in Dubai ? Daca e asa cum spui , de ce nu te faci fermier ? E la indemana oricui . 99 % din marii fermieri de azi au inceput cu 2 tractoare UTB. 10.000 de euro iei un U-650 , 1 plug , 1 disc , o coasa , o grebla, o balotiera second si o remorca RM-2 . Baga span in campanie , de la 6 dimimeata pana pe la 22-23 h si o sa ajungi fermier adevarat . Dar asta numai dupa ce iti pui casa garantie pentru imput-uri , leasing-uiri ptr utilaje mai moderne , etc.
   Dar nu o sa faci asta niciodata . De ce ? Iti raspund eu .
   Pentru ca noi romanii suntem cea mai spurcata rasa de pe planeta . La majoritatea nu le place sa munceasca si daca unul a reusit in viata , spunem despre el ca a furat . E mai usor sa-l facem pe unul hot decat sa muncim si noi sa ajungem la nivelul lui . Asa cum spuneam , din pacate suntem prea rai !!!

 4. @AS : As la ce esti , ca la inteligenta …. Sunt fermieri care au intors culturile in aprilie din cauza vremii si acum pun pe acele sole altceva . Programul de primavara s-a aglomerat foarte mult si sunt multi fermieri care lucreaza ei insasi pe utilaje sau pur si simplu stau pe camp sa verifice ce fac muncitorii . Daca nu stai intre ei o sa culegi nana la toamna . Asa ca , Dl Ministru sa o lase mai moale , acum suntem pe camp zi-lumina . Sa ne inteleaga , asa cum si noi am inteles ca trebuie sa asteptam banii .Oricum , trebuie sa fim sinceri , ii multumim ca a platit subventiile exact pana la inceperea campaniei de primavara , asa cum a promis .

  1. @No As, Chiar asa? Ce culturi ai intors si unde stai tu 25 de ore din 24? In Tahiti, in Dubai? Dar cind ploua si nu puteai merge la cimp de ce nu ai depus cererea?
   pî.sî. Puteai sa depui cererea in martie si, daca introci unle culturi, poti sa rectfici cererea pe parcurs, nu este nevoie ca cei care au depus la timp cerereile pt subventii sa primeasca subventiile cu intirziere din cauza unor neseriosi.

 5. Sunt fermi cei din minister, apia, dar nu asa hotarati cand e vorba de a plati subventia. Aici e vorba de ocaua mica si cea mare. Unde esti Cuza …

Scrie un comentariu