Ştiri agricole

MACRON – ALES PREȘEDINTELE FRANȚEI. Cum vor fi afectate AGRICULTURA ȘI SUBVENȚIILE FERMIERILOR din România!

Emmanuel Macron este noul președinte ales al Franței, câștigând cel de-al doilea tur de scrutin în fața lui Marine Le Pen, reprezentanta formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional. Decizia electorală din Hexagon va avea impact inclusiv aspura agriculturii din România, în speță asupra subvențiilor și fondurilor nerambursabile pe care le primesc fermierii din țara noastră.

Vestea că Emmanuel Macron a câștigat meciul electoral în fața lui Marine Le Pen este una îmbucurătoare pentru România. De ce? Pentru că Macron este pro-UE și pro-piața unică. Implicit, Macron este un susținător al politicilor agricole comune și a declarat în mai multe rânduri că se va implica pentru ca Brexitul să nu se transforme într-o afacere păguboasă pentru statele care rămân în UE, iar Regatul Marii Britanii să aibă în continuare de câștigat de pe urma parteneriatelor cu țările membre.

Astfel, din punct de vedere al interesului fermierilor noștri, Macron în funcția de președinte deschide o nouă eră a discuțiilor privind soarta subvențiilor agricole după 2020. Noua PAC – acum în dezbatere, va fi modelată semnificativ de poziția șefului statului francez, acesta din urmă fiind conștient de importanța plăților directe pentru agricultura din Hexagon.

Reacția de la București

La București, premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru Europa şi pentru România, apreciind că, astfel, a fost descurajat anti-europenismul şi extremismul.

”Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidenţiale din Franţa! Astăzi, cetăţenii francezi descurajează anti-europenismul şi extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând 65,1% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate în funcţie de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, informează ziarele Le Monde şi Le Figaro.

Marine Le Pen, reprezentantul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, a obţinut 34,9% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate de Institutul Ipsos/Sopra Steria.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu