Prognoze meteoŞtiri agricole

VREMEA SE RĂCEȘTE! ANUNȚUL METEOROLOGILOR pentru URMĂTOARELE DOUĂ ZILE!

Meteorologii anunță temperaturi tot mai scăzute pentru perioada următoare. Astfe, potrivit ANM, începând din după-amiaza zilei de marţi (9 mai) şi până în a doua parte a zilei de miercuri (10 mai), temporar va mai ploua, pe arii relativ extinse în sud şi sud-est şi local în centrul ţării, iar în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, îndeosebi la altitudini mari, se vor semnala precipitaţii mixte.

Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi perioade de timp în care vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi punctiform 25…30 l/mp.

În intervalul menţionat, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, iar în cursul dimineţilor, în special a celei de joi (11 mai), se va produce brumă local în nord-vest, centru şi nord şi pe spaţii mai restrânse în restul teritoriului, cu precădere în zonele deluroase.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Transilvania, estul Maramureșului, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, centrul, estul și sud-vestul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul și vestul Banatului, sudul Crișanei. Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole.

În cea mai mare parte a Dobrogei, estul Maramureșului, local în nordul, nord-estul, sud-vestul și izolat în sud-estul Transilvaniei, nordul și nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată).


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu