• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TERMEN-LIMITĂ pentru CADASTRUL GRATUIT al TERENURILOR AGRICOLE!

    Roxana Dobre -

    Termen-limită pentru lucrările gratuite de cadastrare a terenurilor agricole și nu numai. Proprietarii trebuie să cunoască situația actuală a procedurilor și că primăriile mai pot încheia, doar în această lună, contracte de finanțare cu Oficiile de Cadastru județene pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică.

    În această perioadă, Oficiile de Cadastru din fiecare județ organizează întâlniri cu primarii, cu persoanele autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică și cu notarii publici. La fel ca în 2016, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor din extravilan și a terenurilor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz).

    Primăriile care nu au mai beneficiat de fonduri pentru realizarea cadastrului general vor putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/Unitate Administrativ Teritoriala (UAT), faţă de 135.000 de lei/UAT în 2016. Totodată, potrivit modificărilor aduse Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, începând din 2017, contractele de finanţare sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.
    Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, și prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanțare încheiat de OCPI cu fiecare UAT solicitantă, aceasta până la sfârșitul lunii mai 2017. După semnarea contractelor de finanțare, UAT-urile vor încheia contracte de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică.

    Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi derulată de UAT-uri, iar transferul fondurilor către primării va fi efectuat după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.

    Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI în sumă de 4.050.885 mii lei (aproximativ 900 mil. euro), din fonduri externe nerambursabile obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cuantum de 1.408.010 mii lei (aproximativ 312 milioane euro).

    Potrivit informaţiilor furnizate Curierului Naţional de ANCPI, până la sfârşitul anului trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică. „ANCPI poate finanţa, în 2017, 2.949 de primării pentru efectuarea cadastrului general, gratuit pentru cetăţeni. În 2017, ANCPI poate finanţa din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral pentru 2.949 de UAT-uri”, susţin surse din ANCPI, citate de www.curierulnational.ro.

    Cadastrarea gratuită a terenurilor agricole va fi finalizată până în anul 2020, dă asigurări directorul general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Ileana Spiroiu

    Acesta a anunțat în cadrul emisiunii ”Viața Satului” că agenția a încheiat deja un protocol cu APIA iar printr-un efort comun susținut termenul-limită pentru finalizarea cadastrului să fie respectat! ”(…) ANCPI are deja un protocol de colaborare cu Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, cu APIA, și încercăm ca această problemă care frământă oamenii, să putem, prin eforturi conjugate, pentru că chiar lucrăm împreună să rezolvăm acest lucru până-n anul 2020 când Europa ne permite să trecem pe o altă modalitate de finanțare, pe aceea de fermă. Și atunci, tocmai pentru ca Uniunea Europeană să fie convinsă că datele pentru care cerem subvenție sunt ferme, am început această activitate de cadastru sistematic și am dezvoltat-o începând cu anul trecut prin apariția Ordonanței 35/2016 care modifică și completează Legea 7/97 , să accelerăm acest proces”, a explicat Ileana Spiroiu.

    Aceasta a vorbit despre o accelerare a procesului de cadastrare gratuită care a început anul trecut iar în numai 6 luni de zile au fost înscrise peste 60.000 de imobile. ”Accelerarea procesului constă în aceea că începând cu anul trecut fiecare unitate teritorială administrativă (UAT) din România a primit din partea agenției, din fondurile pe care noi le avem din venituri proprii, câte 130.000 de lei, bani pentru a începe activitatea de cadastrare la nivel de sector cadastral. Am trimis banii către primării și anul trecut un număr de 900 de unități administrativ-teritoriale pe banii finanțați de noi, au avut contracte de derulare la nivelul întregii țări. Repetăm, noi am dat plafonul acesta oficiilor teritoriale care au încheiat contracte de finanțare cu primăriile iar primăriile au încheiat contracte de execuție cu prestatorii pe banii noștri. Anul trecut prin această Ordonanță 35 în 6 luni de zile am înscris peste 60.000 de imobile aflate în extravilanul localităților”, a declarat Ileana Spiroiu.

    Se cere finanțare de la Comisia Europeană

    Șefa ANCPI recunoaște că pentru restul imobilelor care au rămas de cadastrat nu este suficient bugetul agenției de aceea se va cere sprijin financiar și de la Comisia Europeană. ”Nu o să facem față în ceea ce privește bugetul pe care îl avem la dispoziție în acest moment, mă refer la bugetul ANCPI. În acest sens, împreună cu Ministerul Dezvoltării, am hotărât să depunem documentație la Comisia Europeană și să ne înscriem în Programul Operațional Regional, să luăm fondurile necesare pentru aproape 740 UAT-uri din acest program. La momentul acesta suntem optimiști și spunem că din cele 40 de milioane de imobile pe care România le are, este o cifră absolut estimativă, partea care reprezintă extravilanul va fi gata până-n 2020. Avem această certitudine pentru că totul ține de modul în care noi și primăriile ne vom mobiliza”, a conchis directorul general adjunct al ANCPI.

    De reținut că cetățenii trebuie să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. De asemenea, este important ca oamenii să verifice, la primărie, informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii trebuie să știe că pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte.

    Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiară (ANCPI) a publicat, recent, pe pagina internet lista localităților în care se face cadastru gratuit pentru cetățeni dar și cea în care s-a finalizat înregistrarea sistematică. Potrivit ANCPI, în prezent se desfășoară lucrări de cadastru gratuit în peste 800 de localități din întreaga țară. Din acestea, în peste 700 sunt lucrări în extravilan (ex. terenuri agricole), iar în restul, înregistrarea proprietăților se face la nivelul întregii localități. De la începutul Programului Național au fost deschise, gratuit pentru cetățeni, aproape 270.000 de cărți funciare. Dintre acestea, aproape 130.000 au fost înregistrate numai în cursul anului trecut.

    Sursă selectivă: www.libertatea.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!