• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patrick Valmary, consultant în agricultură durabilă: Plugul nu poate aduce viață în sol, covorul vegetal face asta tot timpul

    Andreea Elefterie -

    Patrick Valmary, consultant în agricultură durabilă, promovează în fermele românești utilitatea covorului vegetal ca soluție pentru ”a da viață solului” cu scopul final de a crește fertilitatea pământului.

    Prezent în cadrul Conferinței ”Cum salvăm anul agricol 2017: soluții și oportunități” organizată pe 4 mai de Mediafax și Agrointeligența – www.agrointel.ro, specialistul a vorbit despre agricultura integrată durabilă, punând accentul pe importanța fertilității naturale a solului și a covorului vegetal.

    Cu o experiență de peste 30 de ani atât în România, cât și în Franța, în agricultură și cercetare agricolă, Valmary a subliniat că atunci când am venit prima dată în țara noastră, a avut impresia unui pământ foarte omogen, foarte puternic. ”Din păcate, am descoperit o problemă de omogenitate, mai ales de fertilitate naturală”, a declarat Valmary despre solurile din România.

    Ne ocupăm foarte mult de ce se întâmplă la suprafață și foarte puțin de ce se întâmplă în sol. Solul este suport de producție. Trebuie să fim foarte atenți,pentru că dacă avem o lipsă de fertilitate naturală a solului, pierdem producție, pierdem potențialitatea de producție”, a explicat consultantul în agricultură durabilă.

    Patrick Valmary a punctat o problemă a agriculturii practicate în România – pierderea fertilității solului și cauzele care duc la acest fenomen: „Cum pierdem fertilitatea solului? În general, cu lipsă de apă, cu exces de apă și cu arătură. Știu că este greu pentru un agricultor să spunem asta. Și eu am arat la ferma tatălui meu, dar din păcate mi-am dat seama că facem o mare greșeală, pentru că pierdem ciclul natural de pământ, care s-a născut fără plug, în pădure. În general, după o arătură și după o rafinare, așa avem după ploaie. Soluția pentru agricultorul clasic este să bage scarificatorul, să facă drenaj, să facă irigație și bineînțeles să comande multe îngrășăminte de la Timac (Timac Agro România, partener al evenimentului Mediafax și Agrointeligența – n.r.), care îl ajută. Pentru o agricultură integrată durabilă, venim și cu o altă soluție”.

    Despre recuperarea fertilității solului, Valmary a precizat că „este foarte greu să repornim fertilitatea solului” și a venit cu exemple puse în practică în fermele din țară: „Soluția care s-a pornit în ferma domnului Arnaud (Arnaud Perrein, fermier Ialomița – n.r.) și în ferma domnului Buzdugan (ing. Lucian Buzdugan de la Agricost Insula Mare a Brăilei – n.r.) este să nu mai arăm, să lucrăm solul cu sisteme cu dinți. Este un utilaj care ne permite să nu mișcăm pământul și să ajungem la treaba asta, să avem un amestec, cum spune domnul Buzdugan, un mulaj la suprafață cum este în pădure. Atât. Nu reinventăm apa caldă sau apa rece. Încercăm să refacem ce se întâmplă în natură. Bineînțeles că rotația este foarte importantă și unde venim cu lucrul este cultura intermediară, cu covorul vegetal. Pentru că din păcate, în România, covorul vegetal este perceput ca fiind restrâns, dar noi încercăm să îl folosim cât mai optim”.

    Valmary a continuat prin a explica importanța covorului vegetal și rolul acestuia. „Fiecare specie are un obiectiv în sol. Una aduce azotul, una aduce structura solului. Toate au un scop. Sunt 10 specii diferite. Bineînțeles, un pământ acoperit este un pământ care rezistă la ploaie. Fiecare rădăcină are scopul ei. Un alt aspect al covorului vegetal este că este o pompă. Este o pompă de element fertilizant, cum ar fi un microelement sau un macroelement. Și ce întâmplă? Pompează în zona asta și le pune în zona asta. Bineînțeles că toate paiele produse de covorul vegetal sau de culturi intermediare ne vor ajuta să mărim cantitatea de element fertilizant unde este cea mai mare zonă cu rădăcini ale culturilor”, a explicat consultantul.

    În general, la un covor vegetal ne uităm la aspectul aerian, dar ce ne interesează este partea de rădăcină. Un sistem radicular de secară forestieră reprezintă o sută de mii de km de rădăcină. Care este utilajul care ne poate face lucrarea asta? Niciunul. Trebuie să știm că aici este o lucrare de teren care ajunge la un metru și jumătate. În plus de aspectul fizic, covorul vegetal ne aduce viață. Alături de fiecare rădăcină există o viață întreagă de micorize, de bacterii. Un plug nu poate aduce niciodată viața aceasta. Un covor vegetal tot timpul”, a concluzionat consultantul în agricultură durabilă Patrick Valmary.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion

    Ultimele știri

    Subvenția APIA la motorină 2025. Motorină mai scumpă, ajutor de stat mai mare Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben