Ştiri agricole

PREMIERUL Grindeanu, MESAJ pentru MINISTRUL AGRICULTURII: ”VREAU SĂ VĂD LA FAȚA LOCULUI”

Premierul Sorin Grindeanu vrea fapte, nu vorbe. Astăzi, 11 mai, la începutul ședinței săptămânale de Guvern, șeful Executivului i-a cerut ministrului agriculturii o situație la zi a Programului privind tomatele românești și i-a transmis că ”vrea să vadă la fața locului” specificând că îi este dor de gustul de altădată al roșiilor!

”Domnule ministru Daea, înțeleg că un program guvernamental pe care noi l-am lansat la începutul acestui an, și anume cel legat de tomate românești, a început să funcționeze, nu doar prin plățile pe care Ministerul Agriculturii le-a făcut ci prin ceea ce e de fapt important: și anume produsul final, roșiile”, a spus premierul în deschiderea ședinței de Guvern.

Cu promptitudinea care îl caracterizează, Petre Daea a subliniat că până în prezent pe piață au ieșit efectiv 106 beneficiari ai programului. ”Programul se concretizează la această dată în 6816 beneficiari, dintre aceștia 4200 au plantat înțelegând prima recoltă, în această perioadă extrasezon. Din totalul de 4200, la 2066 de beneficiari tomatele sunt în plin rod iar pe piață au ieșit 106 beneficiari. Deși am avut un an mai dificil, cu un prag termic mai scăzut, totuși, am reușit să avem un avans de recoltă cu 11 zile. Astăzi se vând tomate în 12 județe și s-au impus în preferințele consumatorilor față de importuri. Prețul este diferit de la zonă la zonă, în partea Aradului este circa 6 lei pe kilogram și în zona Bucureștiului se vând cu 12 lei pe kilogram”, a explicat ministrul Daea.

În completare, premierul a adăugat că dorește să vadă la fața locului care este situația, nespecificând însă dacă se referă la piețe sau în solariile fermierilor. ”Să știți că îmi doresc să văd la fața locului. Dar dincolo de chestiunea aceasta cel mai important cred că este gustul. S-a cam uitat gustul adevărat de roșie. Hai să vedem dacă produsele finale au ceea ce spuneați dvs. calitatea pe care ne-o aducem aminte cu toții”, a conchis Sorin Grindeanu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. D-le Prim Ministru , sa stiti ca si noi am vrea sa mincam rosii ROMANESTI, dar ce sa facem ca saminta provine din Olanda .
  De ce din Olanda ? pentru ca la noi cercetarea este la pamint si nu va straduiti nici domnia voastra ca multi din predecesorii d.-stra sa o revitalizati.
  La statiunile din Arges , Buzau , Arad ,etc se produceau seminte de mare valoare biologica din care se produceau legume si umpleam tara , dar si occidentul cu ele .
  Exista incala in tara traditie ,ceva stiinta , dar mai ales dorinta de a produce in continuare legume , de aceea se cumpara seminte din Olanda sau Danemarca si care sunt foarte scumpe.
  Nu va intrebati cum o tara cu suprafata aproape cit Transilvania este nummber one in lume in producerea de seminte de legume si florii ? si sunt cautate in toata lumea .
  Raspunsul este simplu : – au cercetare in agricultura mai ales pe acest sector legume , flori, si tot ce tine de acesta in amonte dar si in aval lor, si cercetarea aceasta este de virf de top se face cu bani publici si privati, si nu cu promisiuni.
  Credeti ca sunt intimplatoare productii in sere de 800 To. tomate /ha ? nu , este rezultatul cercetarii aplicate ( stiinta ,material biologic, tehnologii, utilaje , imputuri , etc,)
  Subiectul este amplu si necesita mai multa aplecare , pe care sper ca o veti realiza.

Scrie un comentariu