Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleUtilaje și tehnologii

Secrete pentru reușita culturii de mazăre

Cultura de mazăre a devenit tot mai atractivă pentru fermierii români. Președintele ALCEDO Vicențiu Cremeneanu evaluează creșteri ale cantităților de sămânță vândută, ceea ce va aduce un plus de mazăre de consum pe piață, dar și în vânzarea către FNC-uri care sunt interesate să își schimbe anumite rețete pentru a suplimenta proteina cu această leguminoasă.

Principalul factor care a condus la creșterea suprafețelor cu mazăre este obligația fermierilor cu peste 15 hectare de a aloca cel puțin 5% din suprafața lucrată pentru culturi proteice care le asigură eligibilitatea pentru plata pe înverzire. Apoi, mazărea este o cultură cu perioadă scurtă de vegetație, care este o foarte bună plantă premergătoare pentru cerealele păioase. ”Cere puțin și lasă mult, ne ajută foarte mult în rotația culturilor, valorifică foarte bine fertilizarea cu Molibden și Bor”, explică Vicențiu Cremeneanu.

Secretul stă în timpurietatea semănării. Este o cultură care trebuie semănată devreme, des – 12,5 cm între rânduri, și adânc – 6-7 centimetri, în funcție de masa a 1.000 de boabe. Aceste trei lucruri dacă le îndeplinim sigur vom avea succes”, mai spune președintele ALCEDO.

Mazărea se recoltează în luna iulie. ”La recoltat, atenție la reglarea turației tobei, pentru a nu avea spărtură. Dacă recoltăm grâul și vedem că mazărea este gata, lăsăm grâul și intrăm la mazăre, care este mai sensibilă dacă o lăsăm la supracoacere”, mai recomandă Vicențiu Cremeneanu.

Recomandări pentru fertilizarea culturii de mazăre

Îngrășăminte clasice N P K
Necesarul de fertilizare pentru o recoltă de 4-4,5 tone/ha este:
40-60 kg N/ha
60-80 kg P2O5/ha
60-80 kg K2O/ha

Fertilizatori foliari
MICROFERT U
Sau una din combinațiile:
FoliMAX Molibden 8,8% + FoliMAX BorON 150
FoliMAX Molibden 8,8% + FoliMAX BorON Plus
FoliMAX Molibden 8,8% + FoliMAX BorON MIX

Tratamente în vegetație la cultura de mazăre

Dintre dăunători, pagubele cele mai importante sunt produse de gărgăriță (Buchus pisorum). În acest sens, se recomandă aplicarea insecticidului Karis 10 SC. Primul tratament se face când 20% din plante sunt înflorite, iar al doilea când aproape 30% din flori au început să se scuture.

Combaterea buruienilor la cultura de mazăre

Mazărea este sensibilă la concurența buruienilor. În alegerea schemei de erbicidare trebuie să cunoaștem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problemă, astfel putând alege variante de erbicidare în preemergență și postemergență sau numai în postemergență. Alcedo recomandă, în tordinea costurilor:

Butoxone M 40 ce combate buruieni dicotiledonate anuale și perene (nu al loturi semincere)
Corum + Dash controlează buruienile anuale cu frunza lată și unele graminee
Leopard 5 EC combate buruienile graminee
Select Super combate buruienile graminee
Pulsar/Listengo controlează buruienile anuale cu frunza lată și unele graminee
Roundup Clasic Pro, Clinic Epert, erbicide cu acțiune totală, cu aplicare înainte de semănat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu