Creșterea animalelorŞtiri agricole

CIOBANII, în pragul FALIMENTULUI: Au rămas cu 90% DIN MIEI ÎN TURME. De unde ar putea SĂ VINĂ SALVAREA!

Foto: Facebook.com/Ovine-oierit-Romania

Ciobanii au rămas cu 90% din miei în turme fiindcă nu au avut cui să îi vândă nici măcar de Paşti, spune preşedintele Federaţiei Pro Ovis, Ioan Câmpian. În ţările UE nu se cumpără miei de la noi, deşi suntem membri ai uniunii, iar ţările arabe, unde se făceau cele mai mari exporturi, sunt sărăcite de război. Singura speranță vine totuși din Arabia Saudită unde exporturile ar putea începe peste două săptămâni!

„Primăvara, noi vindem miei doar italienilor, croaţilor şi grecilor, dar ei nu cumpără cantităţi mari, ci doar pentru sărbătorile pascale. Mieii, de regulă, se vând în ţările arabe, dar cum acolo e război, nu mai dau bani nici americanii, nici ruşii, nici ei nu mai au bani cu ce să cumpere. Pe de altă parte, arabii şi-au făcut firme la noi în ţară, speculează orice moment şi au coborât preţul de la 11 -12 lei/kg cât era acum 4-5 ani la 6-7 lei/kg. În aceste condiţii, noi, fermierii, suntem sub preţul de cost şi ne paşte falimentul. Am umblat prin Iordania şi Arabia Saudită să căutăm noi pieţe de desfacere. Dacă se deschide Arabia Saudită, aşa cum sperăm, fiindcă discuţiile sunt avansate, atunci am putea lua o gură de oxigen”, a explicat pentru Timp Online, Ioan Câmpian, preşedintele Federaţiei Pro Ovis.

Potrivit acestuia, exporturile se fac prin fermele de carantină: „Dacă dai marfa la un străin, tot printr-un străin trebuie să o dai, un intermediar care are acces la vapor”.

Acum 90% din miei sunt în ţară

Întrebat cam câţi miei au ciobanii români de vânzare, Câmpian a spus că acum 90% din miei sunt în ţară.

”Ce s-a vândut de Paşti e simbolic. Pe piaţa Europei nu se cer mieii româneşti, deşi mă mir pentru că UE nu are acoperită producţia de carne de ovină decât în proporţie de 30%. În loc să ia carne de la noi, Europa ia din Noua Zeelandă, din Australia şi noi, membri ai UE, rămânem cu carnea pe stoc. Chiar la Bucureşti, într-un restaurant la 100 de metri de Ministerul Agriculturii, am unde am comandat cotlet de berbecuţ am rămas surprins să văd că el era din Noua Zeelandă. Vedeţi, toată lumea se zbate să caute pieţe, iar dacă noi stăm pe loc … Noi, crescătorii, ne mai ducem, dar nu putem purta discuţii oficiale, la nivel de ministru. În Iordania ne-a ajutat unul care era în relaţii bune cu ministerul lor. Dacă era cu noi ministrul, discuţia era la alt nivel. Ministerul Agriculturii de la noi ar trebui să ne ajute, să-şi dea interesul să caute noi pieţe. Noi venim cu producţia, dar discuţiile la acest nivel nu sunt de nasul nostru. Am văzut cine ne-a primit la arabi. Nu poţi merge peste tot numai cu pile, cunoştinţe şi relaţii. Dacă te duci cu ministrul, ministrul te primeşte. Dacă merge Câmpian cu doi crescători, ne ia la nivelul ăsta”, a adăugat reprezentantul oierilor.

În ce priveşte discuţiile cu Arabia Saudită, Câmpian a spus că acestea sunt avansate. „Aşteptăm ca, în două trei-săptămîni, să înceapă comerţul, dar mi-e şi frică să mă bucur ca nu cumva să se întâmple ceva. Noi mereu ne înecăm ca ţiganul la mal”, a conchis preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud.

Sursa: www.timponline.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Nu ii putem blama pe toti crescatorii de oi pentru vina celor care pasc oile pe culturi . Dar ar trebui , totusi , ca organele competente sa aiba o mai mare putere in sanctionarea celor care distrug culturile mergand pana la confiscarea animalelor si vinderea acestora la licitatie pentru a acoperi pagubele . Eu , sincer , mi-as dori ca toti sa castige un ban CINSTIT . Problema cu mieii romanesti este arhicunoscuta de minister si de crescatorii de oi . Pentru mieii nostrii singura piata sigura se afla in tarile arabe pentru ca in Romania se cresc mieii la picior (adica la pascut dupa oaie) . Pe piata UE se cauta un anumit tip de carne de miel , fara miros puternic , cu un procentaj la carcasa dupa anumite standarde pe care crescatorii romani nu le pot indeplini . Asa ca , avand in vedere situatia din tarile care au constituit piata pentru noi pana acum cativa ani , crescatorul roman ar trebui sa-si schimbe modul de a produce miei pentru consum . Ma gandesc aici la metisare turcanei cu rase de carne si ingrasarea mieilor in stabulatie inainte de comercializare . Cel putin asta fac ceilalti crescatori din UE care reusesc sa vanda , unguri , polonezi , cehi , slovaci .

  2. daca tii un teren in arenda asta nu inseamna ca e al tau macar din bun simt plateste impozitul pe acel teren .ce arenda platiti voi la oameni 2% din valoarea subventiei voi ati arat toate dealurile si a ti inchis oieritul pe spatii f mici . dar cand ne chemati sa va pastem inverzirea a2a cum e aianu e magarie faceti la misto sa lyati subventii mari .noi avem angajati permanenti nu zilieri sa platiti oamenii care va muncesc s

  3. @Marc bai zdreanta care esti tu oieritul nu e ajutat asa cum e ajutata cultura mare. Lucrarile se fac mecanizat la voi dar la oi sa fac manual trebuie forta de munca. Mie imi da 1 leu pe lana dar fermieriu primesc subvtii la suprafata nu la kg predate eo diferenta mare. voi primiti subventii pe teren necultivat

  4. Poate le mai da Daea un leu, ca la lână. E supraofertă la miei, suntem pe locul 4 în Europa la număr de oi, mai răriți-vă, poate așa o să aveți loc toți și n-o să mai intrați pe terenurile altora și se regleaza și piața!

  5. Sa diversifice, in Timisoara nu gasesti carne de oaie, produse din carne de oaie. Gasesti doar cas. Mai investiti si in altele nu numai in autoturisme.

Scrie un comentariu