• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Cum a reușit fermierul ȘTEFAN MORARU să își SALVEZE CULTURA DE RAPIȚĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Dacă în urmă cu ceva ani agricultura performantă era specifică țărilor dezvoltate din Europa, acum mai toate fermele din România au atins un nivel de performanță destul de ridicat, în mod special fermele ce exploatează o suprafață mai mare de 1.000 de hectare. Odată cu trecerea anilor, fermierii români au înțeles că tehnologia, investiția în inputuri de calitate, dar și utilajele și echipamentele performante sunt cele care le pot asigura profitabilitatea afacerii și le pot aduce producții sporite.

    Fiecare producător agricol deține câteva secrete tehnologice, are anumite produse cu ajutorul cărora își pune la adăpost producțiile. Dacă unii fermierii nu manifestă deschidere pentru dezvăluirea acestor secrete tehnologice, sunt și tineri producători dispuși să împărtășească din experiența lor cu produsele de pe piață.

    Ștefan Moraru (35 ani) este un fermier din localitatea Perișoru, județul Călărași care a preluat în urmă cu șapte ani afacerea tatălui său. În prezent lucrează puțin peste 1.000 de hectare și are grijă de culturile sale folosind produsele companiei Aectra Agrochemicals.

    Avem o colaborare îndelungată cu cei de la Aectra, lucrăm cu ei de mai bine de zece ani. Încă din 2010, de când am preluat afacerea de la tatăl meu m-am bazat pe produsele companiei. Lucrez direct cu cei de la Aectra, nu prin distribuitori, ci prin distribuitorul zonal al companiei, specialistul care ne ajută și cu sfaturi, nu numai ne vinde produse. Avem câteva produse pe care le utilizăm: Atonik, Terra-Sorb, Nutri Vit 20-20-20, adjuvantul Nu-Film P și insecticidul Alfametrin 10 CE”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ștefan Moraru, fermier în localitatea Perișoru, din județul Călărași.

    Atonik i-a salvat cultura de rapiță semănată târziu

    Cel mai vechi stimulatorul natural de creștere- Atonik-ul este folosit în ferma de la Perișoru pe toată suprafața lucrată și se aplică la toate culturile. Interesant este că, anul trecut tânărul fermier a avut câteva sole de rapiță pe care a reușit să le însămânțeze abia în a doua parte a luni septembrie. Văzând că plantele nu s-au dezvoltat corespunzător și nu sunt pregătite să intre în iarnă a luat decizia să aplice produsul Atonik împreună cu un fertilizant. Rezultatele au fost unele satisfăcătoare, rapița a intrat și a ieșit relativ bine din iarnă și după ce de-al doilea tratament efectuat tot cu stimulatorul de creștere fermierul nu doar că nu a fost nevoit să întoarcă cultura, dar așteaptă producții apropiate de cele ale altor sole dezvoltate normal.

    De exemplu, la rapiță am avut câteva parcele care au fost însămânțate în a doua parte a lunii septembrie anul trecut, din cauza lipsei de precipitații. Pentru aceste sole am făcut un tratament și în toamnă cu Atonik pentru a crește rezistența plantelor la intrarea în iarnă. Am făcut un al doilea tratament și în primăvară, la desprimăvărare și se pare că nu se pune problema să întoarcem cultura, plantele s-au dezvoltat destul de bine, au recuperat și ne îndreptăm către o producție bună. Nu a fost nevoie să întoarcem cultura de rapiță și eu cred că produsele de la Aectra ne-au ajutat foarte mult”, ne-a mărturisit tânărul călărășean.

    Aplică Atonik și la floarea soarelui, în faza de polenizare

    ”Aplic produsul și pentru cultura de floarea soarelui, în faza de polenizare, în doză de 0,6 litri/ha, tocmai pentru a ajuta și semințele din centrul capitolului să fertilizeze și să aducă un plus de producție. S-a constat de-a lungul anilor că aplicarea Atonik-ului la floarea soarelui ajută foarte mult în perioada de polenizare”, a adăugat producătorul agricol.

    70 lei/ha costul cu aplicarea Atonik-ului

    În ferma din județul Călărași nici un produs nu este utilizat la scară largă, fără să fie testat în prealabil. Tot așa s-a întâmplat și cu Atonik, dar și cu celelalte produse din portofoliul Aectra, utilizate în fermă. Potrivit fermierul, costul cu aplicarea stimulatorului natural de creștere se ridică undeva la 70 lei.

    În privința utilizării unui anumit produs eu fac altfel socoteala. Mă gândesc în primă fază la costul pe care îl am cu aplicarea produsului. De exemplu, în cazul Atonik-ului vorbim de 70 lei/ha. 70 lei/ha, dacă îl folosesc la grâu înseamnă un spor de 100-150 kg/ha. Dacă consider că acest spor este asigurat prin faptul că eu aplic acest produs atunci consider că este oportun să-l dau. Produsul dă randament, sporul de producție acoperă cheltuiala cu producția și cu aplicarea produsului și îți aduce și un plus de venit”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ștefan Moraru (35 ani), fermier în localitatea Perișoru, din județul Călărași.

    Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile Profitului, desfășurată de compania AECTRA Agrochemicals în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!