Creșterea albinelorŞtiri agricole

PREȚ MIERE 2017. Cu cât se vinde kilogramul de miere DIN CULESUL LA RAPIȚĂ ȘI SALCÂM!

An cu semne mai bune pentru apicultori! După ce 2016 a fost un dezastru pentru crescătorii de albine, în 2017, culesurile de primăvară sunt îmbucurătoare pentru apicultori. Cu toate astea prețurile nu vor crește ci rămân la nivelul celor de anul trecut iar apicultorii se plâng din nou de invazia de importuri care îi obligă să vândă la prețuri mici chiar dacă mierea este de cea mai bună calitate!

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat astăzi, 22 mai, în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, că anul 2017 a debutat încurajator la primele culesuri, respectiv rapiță și salcâm.  ”La rapiță am stat slab-slab pentru că a fost frig și a plouat. Cam o medie înseamă undeva la 40-55 la sută din producția anuală, undeva la 3-4 kilograme în unele zonele, dar în altele deloc. Dar, repet, ca o medie între 3-4 kilograme la nivel național. Iar la salcâm culesul este pe final, aici în Vest eu sunt chiar la Oradea la ora aceasta, s-a făcut o medie de 7 kilograme, 6 kilograme. În Oltenia a fost înghețat, calamitate, și am înțeles că nu s-a făcut nimic, aștept și de la colegii de acolo un raport. Nu știu în Moldova pentru că încă nu am date. Se pare că s-a făcut și acolo dar nu aș putea să spun cât. Dar Sudul a fost afectat, adică Calafatul, Vâlcea, Oltenia zonele acelea au fost afectate”, a explicat Ioan Fetea în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

Anul trecut a fost catastrofal pentru apicultori, când la rapiță s-a efectuat doar 15—20 % din producție iar la salcâm  mai puțin de 20%. ”Față de anul trecut vorbim până la acest moment de o creștere pentru că în 2016 a fost calamitate 60-70 la sută în toată țara la toate producțiile. Anul acesta a mers mai greu rapița pentru că am avut frig și ploaie și nu au putut să iasă albinele la cules în unele zone, aproape 60 la sută din areal a fost afectat dar salcâmul va fi mai bun ca anul trecut. Dar nu avem încă o concluzie definitivă! Momentan așteptăm Moldova, deci în Vest am spus 6-7 kilograme, în Sud deloc și așteptăm Estul să vedem ce au făcut. A înflorit mai târziu la ei”, a mai punctat Fetea.

Prețurile nu cresc anul acesta

În ceea ce privește prețul, Ioan Fetea spune că anul acesta nu se vor înregistra creșteri. ”În privința prețurilor deocamdată nu știm pentru că nu avem nicio cerere, nicio solicitare la export și nu știm ce va fi. Nu a crescut prețul comparativ cu anul trecut”, a mai punctat Ioan Fetea în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro,

Pe site-urile de specialitate prețul unui kilogram de miere este de 20 de lei, atât pentru salcâm cât și pentru rapiță.

Potrivit Agerpres, România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


26 comentarii

 1. Eu asi fi de acord cu orice analiza nu folosesc decit mierea pe care o fac ele pentru intretinerea lor dar sa fie si un pret rezonabil nu ceace ofera achizitori vrea sa fie merea buna si sa plateasca cit mai putin

 2. Am miere 100% naturala (2017) pe stoc ambalata la galeti de plastic de 40 Kg. Rapita(5 buc), salcam(8 buc), coriandru&lavanda (2 buc), floarea-soarelui (12 buc). Stupina are 60 de familii. Accept orice test la fata locului si seriozitate maxima. 0722892947 Marcel

 3. A falsifica mierea,e ca si cum ai aduce injurii unei divinitati in care crezi;daca crezi in vreo una.Pacat!Va astepet la o miere “coapta” de tei, din codrii Iasului. telefon, 0746816433

 4. sint dintro loc,,din iasi sintem pe productie anul acesta stie cineva in jud iasi unde se cumpara mierea poliflora vreau si eu un raspuns va multumesc

 5. Pt dl Mircea Moise:
  -probabil ca acei apicultori se stiu pe ei.
  -faptul ca doriti sa asistati la extragerea mierii nu-mi spune nimic , ce-l poate impiedica pe stupar sa procedeze neortodox?

  Fiind posesorul unei stupine de 260 familii,va pot indeplini orice dorinta a dvs.
  0726116626
  Bucuresti

 6. da d-lor,mierea ,din pacate se falsifica!Personal,detin peste 120 de familii,practic stuparitul stationar,in zone f.putin spre deloc poluate,si da,sunt de acord cu oricine vrea miere adevarata sa vina sa asiste la extras sau oricand doreste,la orice lucrare,si mai mult supun mierea mea la orice test de laborator si de orice fel!daca sunt nereguli platesc eu,daca nu ,cine comanda testul!Sa va vad acum d-le Mircea si …oricine,ma vei contacta? 0730640782!

 7. Gresit. Avem miere curata chiar daca nu avem profit, veniti in judetul tulcea sat salcioara’ com. Jurilovca si gasiti miere curata. In sat la noi sunt multi stupari, cu stupine de diferite marimi. Eu personal am stupi, daca nu poti sta in piata, esti nevoit sa vinzi en gros cu 9 lei kg.

 8. Eu am miere curată, dar cei 25 de stupi ai mei îmi vor da anul acesta doar circa 150 kg, nu cred că voi atinge 200, iar clienții mei deja m-au sunat că vreau câte 20-25 kg, că anul trecut s-am terminat în două luni. O scumpesc puțin, de la 23 la 25 lei, cu 20 lei nu o să o dea nimeni salcâmul anul acesta, poate doar marii stupari, la angrosist.
  Consumatorii care vor miere curată să-și cumpere un microscop, ca să vadă grăuncioarele de polen. Un cunoscut care dădea miere en gros lui Mateș, la Blaj, spunea că i-a spus Mates:„Ai doar 12 grăuncioare de polen, trebuie minim 17, dar ți-o iau, ca alții au numai 7”. Deci mierea înmulțită cu zahăr sau alte porcării are mai puține grăuncioare de polen sau deloc. Presupun că polenul recoltat separat, pe care albinele îl aglomerează în bulgărași de 1-1,5 mm nu poate fi folosit la falsificare, nu arată ca polenul introdus de natură în miere și nici nu poate fi dozat.

  1. Daca sunte-ti din Salcioara , aveti un numar de telefon unde sa va caut ?? Eu sunt din Navodari si am 0754794436 si sunt interesat sa cumpar miere de albine .
   Multumesc

 9. Tot mai multi apicultori i-mi certifica ca in Romania nu se vinde miere curata. Ei imi spun ca daca ar vinde miere curata ar da faliment la preturile actuale. Eu sunt mare consumator de miere si de ani de zile caut miere curata oferind un pret mai mare ca pe piata dar cand o duc la analize in Germania aflu ca nu e curata. Am incercat sa cumpar miere mai multa oferind un pret bun cu conditia sa asist cand se scot fagurii din stup si sa centrifugheaza dar nici un apicultor nu a fost de acord insinuand diferite motive. In concluzie ca in Romania nu exista miere curata ceea ce am publicat pe mai multe Publicatii.

  1. Subscriu intocmai la comentariul lui Mircea Moise,in detaliu,am trecut prin situatii similare.Am gasit totusi pana la urma,nu la apicultori,ci la crescatori de albine neprofesionisti,la scara mica,gospodareasca.Din pacate toate experientele avute cu apicultorii au fost IN TOTALITATE negative,unele la extrem,adica glucoza pura ”oferita” chiar din galeata din tabara,chiar pana acolo incat in vreo doua situatii am fost foarte aproape de a face gesturi necugetate,omeneste vorbind.Dar tot omeneste dar si profesional si moral vorbind,se descalifica singuri prin atitudinea lor care NU ARE NICI O SCUZA,INDIFERENT CARE !

  2. Buna ziua, domnule Mircea. Eu va ofer cu drag miere curată și puteți sa fiți prezent când o extragem și sa faceți ce analize doriți. Chear m-a bucura aceasta pt ca astfel nu trebuie sa mai duc munca de convingere cu clinenti de calitatea mieri mele. Suntem o familie care detinem 130 famili albine și ne ocupam cu drag de apicultura de 16 ani și suferim din cauza mieri contrafăcute care se gaseste pe piața . Dacă e sa țină vremea speram sa scoatem miere de salcâm la noi in zona unde acum e înflorit in toi.

  3. Daca vreti calitate, cautati micii pasionati cu maxim 10 stupi, care fac asta numai pentru consum propriu; acolo veti gasi ceea ce cautati!
   Numai bine va doresc!

  4. Va ofer miere BIO ,direct din stupina ,laborator de extracție similar cu cele din vest,pret similar cu mierea conventionala.0740157746.Vezi Ministerul Agriculturii Producatori ecologici Chitic Georgeta pfa.

  5. Va înșelați domnule Mircea eu as fi de acord cu ce propuneți dumneavoastră,sunt și oameni cinstiți dar nu i-ați găsit încă 0760287372

  6. Am 18 stupi si practic apicultura ca o placere personala (hoby).Mierea obtinuta e pentru folosinta proprie si familie.Daca am surplus mai dau si la altii(macar sa-mi acoper din celtuieli).Multi cumpara miere pentru diferite tratamente.Consider ca chiar trebuie sa fii inconstient sa dai miere inmultita cu zahar(care e foarte nociv) si imbogatita cu diferite arome.Oricum nu se imbogatesc dar exista in Dumnezeu.

  7. Draga domnule Mircea Moise parintii mei locuiesc intr-o zona total nepoluata.Produc miere 100% bio si ar dori sa o vanda la un pret decent.De aceea , daca mai sunteti interesat sa cumparati miere curata o sa va dau un nr de telefon de la parintii mei: 0374970730 Barbuta Constantin.Ei nu au nici o problema daca dumneavoastra doritisa asistati cand se scot fagurii din stup.Mai mult decat atat eu locuiesc in Germania si am mereu aici miere de la parinti.Va pot oferi de aici miere pentru analize.Telefonul meu e 015217578571 Corina Felsenstein si locuiesc temporar in Weimar, in mod normal in Berlin.Multumesc anticipat si daca mai sunteti interesat va asteptam cu un telefon.

Scrie un comentariu