Bio şi organic

Șarlatania “bio” se sancţionează cu amenzi aspre

Comercializarea en-gros a unor produse alimentarte etichetate în mod fraudulos cu inscripţii “bio” sau “eco” i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Aceştia au reuşit să convingă Guvernul Ponta să emită Hotărâre de Guvern pentru sancţionarea şi stopa­rea acestei şarlatanii.

“Operatorilor care folosesc fraudulos termenul ecologic, biologic, organic sau abrevierile acestora – precum eco, bio ca mărci comerciale sau practici de utilizare în producţia, procesarea, amba­larea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor, inclu­siv pe eticheta produ­sului, pe materialele publici­tare şi pe documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul şi care nu sunt obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecolo­gică – li se va aplica, pe lângă amenda contravenţională şi o sancţiune contravenţională complementară, de oprire temporară de la comer­cializarea produselor în cauză, conform prevederilor art. 91, alin 2 al Regula­mentului CE 889/2008”, se stipulează în Art. 2 din HG 131/5 aprilie 2013, publicată în monitorul Oficial 194/2013.

Constatarea contra­ven­ţiilor şi aplicarea sancţiunilor la operatorii din sistemul sibian de agricultură ecologică se face de către personalul cu atribuţii de inspecţii tehnice în domeniu din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu. Nivelul amenzilor variază între 10.000 şi 35.000 lei. Prevederile acestei HG 131 intră în vigoare din 5 mai 2013.

Sursa: Tribuna.ro


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!