Ştiri agricole

ING. MARICICA VRABIE: Ca să iei fonduri europene, N-AI VOIE NICI SĂ MAI VORBEȘTI CU VECINUL!

Ghidurile pentru fermieri privind accesarea fondurilor europene conțin condiții aberante, iar raportarea proiectelor care primesc sprijin din bani europeni ar trebui să se facă pe gradul de absorbție și nu pe numărul proiectelor, a declarat inginerul agronom Maricica Vrabie în cadrul Conferinței Naționale LAPAR 2017.

Fermieră și fostă șefă a Inspectoratului pentru Calitatea Semințelor Vrancea, Maricica Vrabie a criticat modul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a prezentat în trecut situația accesării fondurilor europene, susținând că ar fi mai relevantă raportarea pe graduri de absorbție a fondurilor și nu pe numărul de proiecte selectate. Ea a oferit exemplul lunii noiembrie 2016, în care au fost selectate pentru accesarea fondurilor europene 22% din proiectele depuse pe agricultură, dar au fost efectuate doar 5% din plăți.

Sper că la anul să prezentăm altfel raportarea, adică corectă și concretă. Să se facă gradul de absorbție și nu numărul proiectelor. Am mai propune și realocarea banilor în cadrul măsurilor. Știu că este o problemă și că trebuie aprobată și de Bruxelles, însă trebuie să recurgem la aceasta pentru fluidizarea fondurilor. Domnule ministru, dorim ghiduri clare, simple, explicite și fără interpretări. Dorim o procedură unică de evaluare a lor, încât să nu mai fie interpretată după dorința evaluatorilor. Așa se explică faptul că în cadrul aceleiași regiuni , sunt județe care depun multe proiecte și județe care nu depun nimic. Nimeni nu are target la județ, câte proiecte se pot depune într-un județ? Salariul personalului de la AFIR este același, indiferent de câte proiecte se depun. Dorim desecretizarea pragurilor, de la început să știm care este pragul, pentru că noi fermierii facem buzunarele mari la consultanți și proiectanți. Dacă aș ști că pragul este de 80 de puncte, nu mai dau bani la consultant pentru că știu că nu-l ating niciodată”, a precizat inginerul agronom.

Condițiile din ghiduri sunt artificiale; s-a ajuns până la a nu avea relații sociale

Vrabie a cerut și o revizuire a condițiilor din ghidurile pentru accesarea fondurilor europene, susțin că multe din acestea sunt aberante și impuse în mod artificial pentru respingerea multor proiecte, în timp ce altele sunt ușor de speculat și au rezultate care nu se resimt în economie.

Cer și refacerea ghidurilor privind condițiile artificale (pentru depunerea unui dosar în scopul accesării fondurilor europene – n.r.). Sunt prea multe condiții, sunt exagerat, sunt aberante și duse la extrem. S-a ajuns să nu avem nici relații sociale: să nu lucrăm cu vecinul, să nu lucrăm la același proiectant, să nu mergem la aceeași bancă – suntem singura țară cu un ghid atât de strict, la care se mai adaugă și dorința inspectorilor AFIR, care caută aceste condiții artificiale cu acul, în așa fel încât proiectele să fie respinse”, a precizat aceasta.

Dorim și revizuirea unor măsuri din ghid, care sunt ineficiente, costisitoare și cu rezultate care nu se găsesc în economie. Dacă mă refer la submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri, nu sunt împotriva lor, însă mi se pare aberant ca să mă înscriu la APIA cu 1,8 hectare și să iau 40.000 de euro pentru cultivarea de bostan, sfeclă roșie sau porumb zaharat. E o măsură pe care trebuie să le-o dăm tinerilor, dar sub alte forme. La submădura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole poți să-ți iei un copiator la țară, faci copii xerox, și iei 40.000 de euro – sau 70.000 dacă ai producție. Eu știu că cei care fac consultanță au nevoie de bani, dar trebuie să se facă un studiu asupra eficienței acestor măsuri”, a conchis inginerul agronom Maricica Vrabie.

Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, s-a desfășurat pe data de 23 mai la centrul de conferințe Auditorium Pallady din București, reunind peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an s-a desfășurat sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. D-na ing. Vrabie ,are dreptate , ghidurile sunt greoaie , stufoase , de neaplicat , iar pupaza peste colac sunt aceste conditii artificiale inventate de ……. !? , cineva cine nu a avut ce face , duce la respingerea proiectelor ,dar si stoparea unor proiecte in diverse faze de implementare.
    Datorita unora care se cred ” buricul pamintului” ,pusi de partid ( din pozitia de lipitori de afise ) in pozitii banoase , dispun dupa “conditii artificiale “fara a raspunde material din propriul buzunar , ce proiecte se resping sau inceteaza implementarea indiferent de faza la care au ajuns.
    E de mirare ca se atrag asa putine fonduri europene ???. NU.

  2. O alta situatie aberanta este aceea in care daca vrei sa cumperi o combina sau tractor prin masura 4.1 este o regula care spune ca puterea motorului in cai putere trebuie sa nu depaseasca 2×nr. de hectare la combina respectiv 3xnr. de hectare la tractor. Insa sunt combina de aproximativ 200 cp de la producatorul X, care costa mai mult sau la fel ca o combina de 230-250 cp de la producatorul Y, iar daca de acceasi bani vrei o combina mai puternica nu o poti luat pt ca cei care au fact ghidul si nu au habar de cum arata o combina au crezut ca puterea motoarelor se afla candarindu-le pe o balanta de farmacie. Aceeasi situatie este si la tractoare.

Scrie un comentariu