• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCHIMBARE RADICALĂ pentru UTILIZATORII DE PĂȘUNI, anunțată de MINISTRUL AGRICULTURII!

    Roxana Dobre -

    Mutare uriașă făcută în favoarea crescătorilor de animale din România. Subvențiile europene pentru pășuni sunt extrem de solicitate pentru fermierii din țara noastră iar ministrul agriculturii are în vedere stimularea crescătorilor de a folosi cât mai mult aceste suprafețe. În plus, ministrul Petre Daea vrea să facă o ”zootehnizare” a României astfel încât numărul de animale crescute în țara noastră să poată valorifica potențialul de 4.828.411 ha de pășuni, cât de află momentan în datele MADR. 

    Sursă foto: Captură TVR 1

    Ministrul agriculturii a prezentat în cadrul emisiunii Viața Satului de la TVR 1, o hartă care arată potențialul uriaș pe care îl are România la capitolul pășuni și fânețe.

    ”Haideți să vă arăt o hartă pe care nu a făcut-o nimeni până acum iar eu am făcut-o și am interes pentru a dezvolta acest sector și a dezvolta agricultura acestei țări într-un concept de abordare temeinică. Ce înseamnă asta? România are 4,8 milioane ha de pășuni și fânețe, cât Olanda, Elveția și Belgia la un loc. Dar această resursă extraordinară trebuie valorificată. Și, nu întâmplător, am spus-o și o repet: trebuie făcută zootehnizarea agriculturii în România. Iată vă spuneam că sunt trei țări în suprafața de pajiști a României. Se pune întrebarea: țările acestea câte animale au? Răspunsul este următorul: în Olanda, Elveția sunt 8.352.670 bovine și ovine/caprine 1.500.000 de capete. Cu o încărcătură pe terenul agricol, pentru că este suprafața agricolă a acestor țări, de 1,80 UVM/ha. Ce face România cu aceste pajiști? Păi, iată, crește la total ovine și caprine la 15.093.148 de capete cu o încărcătură de 0,30 UVM/ha”, a arătat ministrul în cadrul emisiunii Viața Satului de la TVR 1.

    Acesta a subliniat că pentru a crește această resursă trebuie să fie mărit numărul de animale, în speță ovinele și bovinele de carne.

    Ce se desprinde de aici ca obiectiv pentru a folosi această resursă? Este să creștem numărul de animale. Care dintre ele? Cele două specii: ovine și taurina de carne. Pentru că dacă observați din analizele acestea (analizele prezentate în harta de mai sus + n.r) sunt două țări care nu au deloc pajiști, dar au efective de animale. Cum le cresc? Cum dezvoltă efectivele de animale? Iată întrebările pe care ni le punem în fiecare zi și căutăm soluții. Am căutat soluția și am găsit-o: stimulând efectivele de ovine. Pentru a te duce cu această combină vie, și sper să puteți interpreta în bunul sens al cuvântului ce vă spun eu acum, ca televiziuni, această combină vie care recoltează de la fața locului masa vegetativă și o transformă în lapte. Și să ne ducem cu taurina de îngrășat pe suprafețele respective organizând amenajamentele pastorale pe care trebuie să definitivăm. Asta înseamnă organizarea suprafețelor respective, supraînsămânțarea suprafețelor respective pentru a îmbunătăți compoziția floristică, organizarea pășunatului rațional prin garduri electrice, prin individualizarea suprafețelor în funcție de încărcătura de animale pe unitatea de suprafață, realizarea unor umbrare, captarea unui izvor de apă. Dar acestea nu se pot face peste noapte. Eu am urmărit să se realizeze aceste obiective și am stat de vorbă cu primari, prefecți sau președinți de consilii județene. Noi am dat bani de la Guvern pentru a se face studii agro-pedologice din zona respectivă, în mod gratuit, pentru a ști pe unitatea de suprafață pentru a cunoaște ce există în sol, pentru a ști ce specii de ierburi punem acolo astfel încât să lăsăm covorul vegetal”, a mai spus șeful de la agricultură.

    Ministrul a arătat și o situație pe județe a repartizării de pajiști permanente, conform hărții de mai jos:

    Sursă foto: Captură TVR 1

    Acesta a menționat că recent a modificat și legislația în domeniu astfel încât amenajamentele pastorale să se facă la comanda primăriilor. ”În privința amenajamentelor pastorale efectuate vă pot spune că am ajuns la aproape 1.000. Ceea ce înseamnă un lucru extraordinar care a început și s-a accelerat în acest an și continuăm”, a conchis Petre Daea.

    Vă recomandăm să citiți și:

    Subvenții pentru pajiști: Cum se calculează UVM-ul la hectar?


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial