LOVITURĂ DATĂ FERMIERILOR PE PIAȚA CEREALELOR. Ce se întâmplă cu PREȚUL PĂIOASELOR!
Roxana Dobre -Criza politică pe care România o traversează în aceste zile se răsfrânge și asupra fermierilor. Cu un ministru demisionar la Ministerul Agriculturii și o situație fragilă pe scena politică, producătorii agricoli simt în propriul buzunar haosul guvernamental. Mai exact, cotația euro-leu este în cădere liberă iar prețurile la cereale suferă scăderi având în vedere că majoritatea producătorilor agricoli au contractele încheiate în lei.
Moneda națională este greu încercată în aceste zile din cauza situației de instabilitate pe care țara noastră o traversează. Președintele Pro Agro, Emil Dumitru, spune că, deși nu sunt implicați direct în politică, fermierii sunt foarte afectați de criza politică.
”În primul rând, sigur că noi facem o singură politică, Politica Agricolă Comună, dar nu pot să trec cu vederea faptul că această criză politică iscată așa, intempestiv, ne afectează. Vedeți, cursul leu-euro este la o cotație, cea mai mare din 2012. Foarte mulți fermieri au contracte de vânzare a cerealelor acum, în plină campanie, în lei, ceea ce înseamnă că leul se depreciază și decapitalizează pe fermier, acesta este un aspect deloc de neglijat și trebuie să discutăm foarte serios de credibilitatea politicilor agricole. Dacă vom schimba miniștrii din șase în șase luni, în condițiile în care România are ca unul dintre obiectivele pe care și eu mi le-am fixat în mandatul ăsta, să încercăm ca fermierul român, din 2019, să negociem o intensitatea a subvențiilor pe suprafață la nivelul celor din vechile state membre, nu cred că putem realiza un astfel deziderat cu instabilitate politică generată de astfel de schimbări”, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, președintele Pro Agro.
Emil Dumitru: ”Lipsa de predictibilitate este un lucru foarte grav care se întâmplă în România astăzi”
Liderilor fermierilor din Pro Agro spune că un Guvern al României trebuie să fie în folosul fermierilor iar un ministru al Agriculturii nu poate să fie schimbat din șase în șase luni ”dacă vrem să avem și o predictibilitate în raport cu celelalte state membre”.
”Eu sunt de-a dreptul surprins de o astfel de abordare. Eu cred că politica, după ce s-au terminat alegerile, trebuie să se facă în interesul fermierilor și trebuie să se facă pe o perioadă de 4 ani și să avem și noi o predictibilitate. Lipsa de predictibilitate este un lucru foarte grav care se întâmplă în România astăzi, pentru că nu știm cu cine să discutăm despre vânzarea terenurilor, de legislația care ar trebui amendată în ceea ce privește vânzarea terenurilor, despre modul în care funcționează filierele de produse, în special filiera de cereale, unde fermierii noștri vând la niște prețuri foarte proaste și au doar obligații în contracte și nu și drepturi. Astea sunt lucruri pe care, dincolo de interesul politic, ar fi trebuit să le punem în aplicare”, a opinat Emil Dumitru.
Șeful Pro Agro îndeamnă la stabilitate și spune că schimbarea unui ministru al agriculturii, oricare ar fi el, din 6 în 6 luni, nu este în beneficiul fermierilor.
”Sincer, nu este atributul Federației noastre să stabilim cine face pare din echipele guvernamentale. Dar eu îmi doresc foarte mult ca atunci când mergem la Minister, să găsim un partener de dialog cu care să ne punem în practică pozițiile și să facem lucruri pentru fermieri. Ăsta este un atribut al clasei politice, de revocare sau de numire, dar eu cred că inconsecvența asta de a schimba din șase în șase luni, nu cred că ne ajută în vreun fel pe noi, pentru că noi, indiferent de cine conduce MADR, noi o să fim acolo. Eu am spus-o și v-o repet și dumneavoastră, pentru că este bine să citească cei ce urmăresc Agrointeligența, noi suntem și prieteni și dușmani în egală măsură cu cei care se perindă pe la Ministerul Agriculturii vremelnic, pentru că pentru noi este mai important să ne susținem interesele breslei noastre și mai puțin important cine ocupă fotoliul de ministru, dar în același timp ne dorim să existe stabilitate și predictibilitate”, a conchis Emil Dumitru.
Vă reamintim că în această perioadă, fermierii români din sudul țării au intrat la recoltat la orz și orzoaică. Se pregătesc combinele și pentru rapiță și grâu, iar o parte din producție va fi vândută direct din câmp sau agricultorii deja au încheiat contracte în avans. Potrivit datelor recente centralizate de Ministerul Agriculturii, orzul furaj se vinde cu 600 de lei tona în Muntenia, în timp ce grâul de panificație are la acest moment un preț de 748 de lei pe tonă. În Banat, boabele de grâu se vând cu 666,07 lei pe tonă, în timp ce în Oltenia, cu 731,29 lei pe tonă.