• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DR. MARY PANĂ, ACEBOP: ”PREȚUL CĂRNII DE PORC SE VA MAJORA CU 20%!”

    Roxana Dobre -

    Prețurile la carea de porc vor exploda în următoarea perioadă dacă nu se intervine de urgent pentru sprijinirea sectorului! Cauza majorării de preț –  blocajul legii care prevede un ajutor financiar pentru fermele de creștere a suinelor. Dr. vet. Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) atrage atenția că întârzierea legii va afecta toată țara și cere public ca MADR să comunice de urgență către asociații și fermieri dacă s-a primit o informare sau un răspuns negativ de la Bruxelles pentru această lege. 

    În data de 6 februarie, ministrul Daea anunța oficial subvenția de 10.000 de euro pentru pentru 200 carcase porc, mergând până la 100.000 euro pe fermier și pe an. Se sublinia în comunicat faptul că ajutorul național se dă pe carcasă și nu pentru reproducție, lăsând acest capitol pentru anul 2018. Și astăzi auzim zvonuri că s-a primit aviz negativ de la Bruxelles!”, a declarat dr. vet. Mary-Eugenia Pană, președintele ACEBOP România pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Aceasta a subliniat că solicită MADR de urgență comunicarea către asociații și fermieri dacă s-a primit o informare sau un răspuns de la Bruxelles pentru această lege.

    ”MADR nu a comunicat nimic! Solicităm de urgență comunicarea către asociații și fermieri dacă s-a primit o informare sau un răspuns de la Bruxelles pentru această lege. Fermierii noștri au apreciat poziția fermă a ministrului Daea. Majoritatea au sărbătorit aprobarea legii în Parlament și au început să își facă planuri cu acești bani. Planuri frumoase de investiții și continuarea populărilor, la care mulți renunțaseră în ultima perioadă- datorită lipsei profitabilității acestui sector care, în ultimii 25 de ani, a generat cele mai multe falimente. Este foarte important ca lumea să înțeleagă că fermele de porci nu au nici o șansă de supraviețuire fără o măsură reală de sprijin. Noi nu facem politică și nu ne interesează fluctuația guvernelor. Vrem să simțim măsuri reale, MADR trebuie să găsească soluții legale agreate la Bruxelles ca acei 25 de euro pe cap de porc sau carcasă să ajungă la fermieri!”, a mai spus dr. vet. Mary-Eugenia Pană.

    Blocarea legii va fi resimțită de toată România!

    Președintele ACEBOP atrage atenția că toate celelalte state membre își sprijină producătorii prin diferite forme iar în România fermierii sunt ”trimiși la plimbare pe la bănci”.

    ”Noi suntem trimiși la plimbare pe la bănci – care nici nu se uită la noi – pentru că, spun ei, nu avem sprijin guvernamental! Știți că un purcel de 25 kg îl cumpărăm astăzi cu 400 lei și îl vindem, la 100 kg, cu aproximativ 630 de lei?? Din diferența între prețul de achiziție și cel de vânzare nu reușim să ne acoperim cheltuielile! Nivelul de 25 euro din lege a fost calculat pe îndelete, de experți în analiză, atât din asociațiile zootehnice cât și din MADR”, a mai menționat dr. vet. Mary-Eugenia Pană.

    Extrem de grav, liderul ACEBOP a subliniat ferm că lipsa unei soluții va duce la scumpirea cărnii de porc.

    ”MADR a avut în vedere, prin această lege, să ieftinească carnea de porc. Atragem atenția tuturor cetățenilor că lipsa unei soluții va duce la scumpirea cărnii de porc! Dacă astăzi este mai scumpă cu 35% față de anul trecut, previziunile sunt sumbre. Se anunță o majorare rapidă cu încă 20 %! Subliniem încă o dată că nu ne interesează politica ci soluțiile. Ne-am săturat să fim mințiți. Specialiștii de la Președenție poate că au dreptate, poate că forma juridică nu este cea corectă, poate că nu s-a respectat procedura. Nu știm dacă legea e greșită. Noi știm și vrem să creștem porci iar MADR trebuie urgent să găsească soluția de a ajuta fermierii cu cei 25 de euro promiși. Dacă Comisia Europeană nu vrea, trebuie negociat! Inerția va crește, fără îndoială, prețurile la carnea de porc!”, a conchis dr. vet. Mary-Eugenia Pană.

    Vă reamintim că președintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, 15 iunie, Parlamentului reexaminarea legii pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești, care are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru implementarea acestui program, deoarece actul normativ a fost adoptat cu ignorarea normelor europene în materie.

    Mai mult, Agrointeligența-www.agrointel.ro a aflat pe surse că Phil Hogan ar fi avertizat România că subvenția pentru sprijinirea sectorului de creștere a porcilor nu se poate aplica.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”