• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • COMISIA EUROPEANĂ – SESIZATĂ ÎN SCANDALUL ROȘIILOR POLONEZE ÎN SUPERMARKET!

  Roxana Dobre -

  Reacție la nivel înalt față de practica neloială a supermarketurilor din România în ceea ce privește promovarea tomatelor din import în defavoarea roşiilor româneşti!

  Europarlamentarul Daniel Buda a adus în atenția Comisiei Europene sesizarea publicată duminică, 18 iunie, de către Agrointeligența-www.agrointel.roPublicația noastră a prezentat cum în miezul Programului ”Tomata„, românilor li se vând roșii poloneze! În timp ce de la bugetul de stat se plătește o subvenție de 3.000 de euro producătorilor care pun în vânzare roșii autohtone, importatorii și cel puțin o parte de rețele de retaileri contra-atacă cu super-oferte la roșiile de import. Astfel, prețurile per kilogram se duc ”în cap”, iar profitul fermierilor care au cheltuit cu încălzirea solariilor este în pericol!

  ”Autorităţile naţionale trebuie să reacţioneze de îndată în vederea asigurării unui echilibru între producători astfel încât consumatorii să poată beneficia de o gamă mai variată de produse! Programul național pentru sprijinirea sectorului de cultură a roșiilor a fost creat cu scopul de a sprijini producătorii în obținerea recoltelor de roșii mai devreme, astfel încât să se poată furniza pe piața românească roșii autohtone. În acest sens, producătorii primesc un sprijin financiar de 3.000 de euro fiind condiționați să facă dovada valorificării unei producții de minim două tone la hectar. În ciuda acestor eforturi din partea statului de a promova legumele românești pe piața autohtonă, implicit în rețelele de supermarketuri, o parte din marii retaileri aleg să încurajeze roșiile de import din Polonia în detrimentul producătorilor locali. Astfel, anumite supermarketuri comercializează roșii din Polonia la prețuri derizorii, fără a oferi opțiuni românești”, a arătat Daniel Buda într-o postare pe pagina personală de Facebook.

  Acesta atrage atenția că o parte semnificativă din producția locală de roșii riscă să fie aruncată, în condițiile în care supermarketurile din România sprijină exclusiv importurile, iar românii vor fi constrânși să cumpere în continuare roșii din import, fără un gust atât de bogat și cu un conținut ridicat de erbicide.

  ”Am solicitat astăzi Comisiei Europene să îmi comunice care sunt recomandările pentru autorităţile naţionale în vederea stopării practicile neloiale ale supermarketurilor de a promova roșiile din import în defavoarea roșiilor autohtone. Chiar în cadrul şedinţei Comisiei de Agricultură de ieri, în cadrul dezbaterii cu ministrii Agriculturii din Cehia, Slovacia şi Slovenia, am atras atenţia asupra necesităţii unei legi unitare la nivelul UE în ceea ce priveşte practicile comerciale neloiale în vederea creşterii protecţiei fermierilor dar şi a consumatorilor. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a mai punctat europarlamentarul.

  Vă reamintim că Agrointeligența-www.agrointel.ro a  publicat duminică imagini pe care le putem numi cu ușurință scandaloase. Chiar dacă scopul programului de stat pentru cultura de roșii era creșterea prezenței legumelor românești în marile magazine, românii sunt obligați în continuare să cumpere tomate de afară. Și, culmea, nu din Spania, Grecia sau Turcia – țări cu climă mai blândă, ci roșii din Polonia unde temperaturile sunt ca la noi, sau chiar mai mici.

  Pe adresa redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro ne-au fost trimise imagini surprinse ieri, 17 iunie, într-un mare lanț de supermarketuri care refuză parcă să comercializeze roșii românești. În schimb, vinde ”în draci”, la ofertă, tomate aduse din Polonia. Reducerea la tomatele străine este menită să atragă cumpărătorii care în loc de 4,49 de lei, plătesc doar 3,99 de lei pe kilogram. Mai puțin chiar decât în piețe, unde roșiile românești se vând cu circa 5 lei kilogramul.

  În respectiva rețea de supermarketuri, roșiile din Polonia mai sunt concurate doar de tomatele din Spania și de sortimentele cherry ciorchine pentru care prețul la 400 de grame este de  7,99 lei. Nici urmă de tomate produse în România!

  Citiți și:

  ÎNCĂ O MIZERIE! În miezul PROGRAMULUI TOMATA, supermarketurile NE BAGĂ PE GÂT ROȘII POLONEZE!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA pe care le vor încasa fermierii în acest an au fost publicate în Monitorul Oficial Ludovic Orban: Toate amendamentele PSD pe bugetul de stat vor fi respinse! Ajutor de minimis pentru legume în 2021. Anunțul ministrului Oros despre cuantum și culturi eligibile!

  Ultimele știri

  Forumul Academia Aectra – Cum să producem mai mult cu mai puține resurse? Eveniment realizat pentru profitul fermierilor români Soluțiile Bayer pentru provocările cerealelor păioase Execuția bugetară înseamnă plutonul de execuție pentru mulți fermieri! O să vă treziți, politicieni inconștienți, cu un nou 1907 și nu veți înțelege de ce!