• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • START INOVARE – clusterul care își propune să rezolve probleme acute din agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Un cluster de 18 companii format sub numele ”Start Inovare” își propune să dezvolte și să propună răspunsuri pentru probleme din diverse domenii ale economiei românești. În agricultură, ”Start Inovare” își propune, ca prim-obiectiv, eficientizarea gestionării deșeurilor din agricultură și, în termen imediat, evitarea unor proceduri costisitoare de infrigement din partea Uniunii Europene pentru folosirea apelor poluate în agricultură.

    Asociația ”Start Inovare” a fost înființată în 2016 și funcționează din punct de vedere legal ca o structură de tip cluster de inovare, în conformitate cu Programul Operațional de Competitivitate 2014-2020. Clusterul este format din 18 companii din diverse domenii, care își propun prin colaborare și dezbatere publică să găsească soluții pentru o gamă largă de probleme din economia României, de la deficitul de forță de muncă la arhivele legislative din numeroase domenii, incluzând agricultura.

    Companiile și asociațiile membre ale clusterului însumează peste 300 de ani de expertiză și peste 2.000 de angajați din diverse domenii, incluzând agricultura, dar și din energie, IT, mediu sau sănătate. Domeniul agricol este reprezentat în cadrul clusterului de firme și asociații care au printre domeniile de activitatea și salubritatea și gestionarea deșeurilor în agricultură (Iridex Plastics Group și Asociația Română a Compostului), asociații care vizează dezvoltarea regională (Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia) sau companii din IT care oferă servicii în domeniul agricol (Benton, Is Tech).

    În domeniul agricol, clusterul ”Start Inovare” își propune să găsească soluții în privința deșeurilor din agricultură și a poluării apelor folosite în agricultură cu nitriți și nitrați, pentru care România riscă penalități drastice din partea Uniunii Europene.

    Din discuțiile pe care le-am avut în panel-ul specializat pentru agricultură, am ajuns la concluzia că trebuie să propunem autorităților statului să aloce fonduri astfel încât să prevenim un infrigement dureros care ne așteaptă după 2019, și anume s-a vehiculat cifra de 1 milion de euro pe zi datorită faptului că nu se gestionează cum trebuie apele uzate în agricultură și nu există încă premisele pentru controlul nitriților și nitraților. Continuăm cu aceste grupuri de lucru, care sunt pe domeniul de activitate al organizației noastre Start Inovare. Avem cinci domenii în care activăm – agricultură, mediu, energie, IT-smart city și dezvoltarea resurselor umane. Vom continua și vom produce documente pe care le vom transmite autorităților. Ne dorim să devenim un partener de nădejde pentru autorități, să venim cu ceea ce se cheamă policy shaping, să îmbunătățim legislația din aceste domenii”, a declarat Valentin Feodorov pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Care sunt obiectivele clusterului

    Clusterul Start Inovare își propune să asigure, printre altele, un cadru pentru dezvoltarea de proiecte, produse sau servicii în domeniile enumerate, asigurând o colaborare la nivel managerial, investiții comune și pregătirea formală și profesională a membrilor acestora, dar și dezvoltarea domeniilor prin studii, cercetări, propuneri de programe și proiecte de dezvoltare ale acestora, inclusiv în colaborare cu instituții specializate private sau publice.

    Organizația poate oferi prin intermediul membrilor săi soluții inovative pentru o mare diversitate de probleme. Elementul central îl constituie capacitatea entităților reunite în această asociație de a accesa cele mai noi tehnologii în domeniu, fundamentate pe principiile bunelor practici, și de a le pune în sprijinul economiei prin intermediul companiilor românești. Viziunea clusterului este de a poziționa comunitatea multidisciplinara a firmelor din asociație în avangarda preocupărilor inovative din societate, în domeniile cu o activitate preponderentă. O astfel de viziune are în vedere nevoia de noi surse și tipuri de capital, și trebuie bazată pe o forță de muncă cu competențe în acord cu noile tendințe tehnologice. Având în vedere viziunea îndrăzneață propusă, obiectivele strategice ale asociației se îndreaptă către patru elemente esențiale care țin de competitivitatea clusterului, și anume: competitivitatea forței de muncă, consolidarea actorilor existenți, dinamizarea mediului antreprenorial și susținerea acțiunilor colaborative”, a declarat președintele Start Inovare, Valentin Feodorov, în cadrul evenimentului de lansare al clusterului.

    Dacă vorbim de obiectivul strategic numărul 1, aș vrea să menționez faptul că provocarea majoră a mediului de afaceri românesc este aceea de a asigura forță de muncă ce poate urmări îndeaproape tendințele pieței, ca volum, calificare și competență. O altă problemă este aceea a migrării tinerilor, mai ales după finalizarea studiilor universitare, atât pentru continuarea studiilor în afară cât și pentru căutarea de oportunități de carieră în străinătate. Având în vedere aceste considerente, clusterul nostru va sprijini îmbunătățirea continuă a calității studiilor printr-o mai directă orientare spre aplicabilitatea acestora în practică, pentru a crește atractivitatea mediului de formare și a afacerilor locale”, a adăugat acesta.

    Obiectivul pe termen lung al clusterului ‘Start Inovare’ este acela de a contribui la modernizarea României în profunzime, pe multiple paliere economice, prin creșterea adaptabilități economice la provocările acestei perioade, prin dezvoltarea și transferarea în economie a unor soluții tehnologice inovative de ultimă generație. Pe termen scurt, clusterul românesc ‘Start Inovare’ își propune să devină un partener de încredere prin proiectele pe care le va derula și un jucator activ în cadrul consultărilor publice organizate pe diverse inițiative/propuneri legislative”, se arată și în comunicatul de lansare al clusterului ”Start Inovare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale