AVERTISMENTUL unui DIRECTOR APIA: 98% dintre fermieri VOR RĂMÂNE FĂRĂ SUBVENȚII!
Daniel Befu -98% dintre fermieri riscă să rămână în afara schemelor de plată de la APIA. România, dar și organizațiile de producători agricoli trebuie să facă front comun pentru a apăra interesele agriculturii românești, a declarat Florian Pavel, șeful APIA Bihor, prezent la Ziua Grâului de la Diosig.
Șeful APIA Bihor a arătat că după 2020, condițiile de accesare a subvențiilor s-ar putea schimba radical. Introducerea plăților pe exploatație ar putea însemna, dacă lucrurile se mențin cum sunt acum, ca 98% dintre actualii beneficiari să nu mai fie eligibili.
”Din păcate, începând cu exercițiul financiar 2021, există și o a doua variantă, de acordare a fondurilor comunitare, cea pe exploatații. În condițiile în care România va fi nevoită să adopte această formă, România va fi într-o situație foarte dificilă, în sensul că doar 2% din fermierii care au depus cereri în campania 2017, au peste 50 ha de teren. Ce presupune sprijinul pe exploatație? Faptul că trebuie să demonstrați în fiecare an dacă ați realizat și cât profit ați realizat. Asta presupune forma organizatorică, personalitate juridică și gestiune economică”, a explicat Florian Pavel.
”În condițiile în care vom ajunge la această formă de sprijin, 98% din fermierii României și 48% din suprafața României riscă să rămână fără sprijin pe suprafață. În aceste condiții trebuie să ne gândim de acum ce poziție va adopta România, pentru că mai avem 3 ani și jumătate până atunci. Încă putem să ne pregătim pentru ceea ce ne așteaptă. Ori de câte ori a fost nevoie, ați dovedit că sunteți capabili să faceți un front comun. Vă rog, atât pe dumneavoastră, cât și organizațiile profesionale din care faceți parte, să strângeți rândurile, pentru ca și în exercițiul financiar următor, la nivelul Comisiei Europene să rămână actualele forme de sprijin”, a fost apelul șefului APIA din județul Bihor.