APEL DE LA BRUXELLES pentru MINISTRUL AGRICULTURII: ”CLARIFICAȚI SITUAȚIA SUBVENȚIILOR!”
Roxana Dobre -Fermierii români riscă să rămână fără subvenții – semnalul tras prin intermediul unui articol prezentat de Agrointeligența-www.agrointel.ro ajunge pe masa oficialilor de la Bruxelles. Apelul a fost preluat de europarlamentarul Daniel Buda, cel care spune că Ministerul Agriculturii trebuie să clarifice de urgență situația subvențiilor fermierilor pentru exercițiul financiar viitor!
98% dintre fermieri riscă să rămână în afara schemelor de plată de la APIA. România, dar și organizațiile de producători agricoli trebuie să facă front comun pentru a apăra interesele agriculturii românești, a declarat Florian Pavel, șeful APIA Bihor, prezent la Ziua Grâului de la Diosig.
Avertismentul directorului APIA Bihor a ajuns imediat în atenția europarlamentarului Daniel Buda care a transmis pe pagina personală de Facebook, că a solicitat Comisiei Europene să îi comunice cum apreciază impactul introducerii plăților pe exploatație asupra productivității agriculturii românești.
”De asemenea, îi solicit Ministrului Agriculturii, Petre Daea, să intervină și să clarifice de urgență situația subvențiilor fermierilor pentru exercițiul financiar viitor. Orice întârziere va genera doar pierderi financiare incomensurabile pentru fermieri, ceea ce nu ne dorim să se întâmple”, a subliniat Daniel Buda.
98% dintre fermierii români riscă să nu mai fie eligibili pentru actuala formă de sprijin financiar
Începând cu exercițiul financiar următor, 2021-2027, 98% dintre fermierii români riscă să nu mai fie eligibili pentru actuala formă de sprijin financiar. Criteriile de accesare ale subvențiilor s-ar putea modifica considerabil astfel încât doar 2% dintre fermierii care au depus cereri în 2017 ar mai putea fi beneficiari în perioada următoare de programare.
Acordarea fondurilor comunitare pe exploatații ar restrânge radical numărul beneficiarilor, dat fiind că doar 2% dintre fermierii care au fost eligibili anul acesta dețin peste 50 de hectare de teren și îndeplinesc cumulativ condițiile aferente sprijinului pe exploatație. Introducerea plăților pe exploatație ar amplifica provocările cu care se confruntă fermierii români. În lipsa acestui sprijin financiar, fermierii ar trăi la limita subzistenței, fiind prag de faliment. În condițiile în care s-ar impune adoptarea acestei scheme de plată, 48% din suprafața României este în pericol de a rămâne fără sprijin pe suprafață, ceea ce ar putea afecta grav terenurile fermierilor.
Citiți și:
AVERTISMENTUL unui DIRECTOR APIA: 98% dintre fermieri VOR RĂMÂNE FĂRĂ SUBVENȚII!
ANALIZĂ via BRUXELLES: Ce se întâmplă cu SUBVENȚIILE AGRICOLE DUPĂ 2020