• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • IMPORTANT pentru PROPRIETARII DE TRACTOARE! DECIZIE PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL!

    Roxana Dobre -

    S-a publicat în Monitorul Oficial! Conducerea pe drumurile publice a unui tractor neînregistrat, de către o persoană care nu are DELOC permis de conducere nu este la acest moment considerată o infracțiune în legislația penală, potrivit unei lămuriri pe care a oferit-o în aprilie Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și care a intrat în vigoare începând de azi, 27 iunie după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Curtea a concluzionat că nu se poate subînțelege că textul infracțiunii de conducere fără permis se referă și la tractoare.

    ÎCCJ a decis că nu reprezintă o infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor (agricol sau forestier) neînregistrat, de către o persoană care nu are deloc permis de conducere, după cum aflăm dintr-un comunicat de presă. Curtea a stabilit că nu se poate subînțelege că textul infracțiunii de conducere fără permis se referă și la tractoare, din moment ce nu o face. Decizia ICCJ a devenit obligatorie azi, fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 479.

    „În interpretarea noțiunii de «autovehicul», prevăzută de art.334 alin.1 din Codul penal şi art.335 alin.1 din Codul penal, raportat la art.6 pct.6 şi pct.30  din O.U.G. nr.195/2002 (Codul rutier – n.red.), modificată şi completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”, potrivit comunicatului.

    Concret, în Codul rutier se specifică, la definiția autovehiculului: „vehiculul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum. Troleibuzele și tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole și forestiere, precum și vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule”.

    Judecătorii au considerat că e greșit ca o instanță să asimileze tractorul condus pe drumurile publice unui autovehicul, din moment ce nu e cazul, potrivit normelor în vigoare. Eventual, singurul care poate să asimileze ceva cu altceva este legiuitorul, dar nu un judecător. Rigorile impuse de Convenția europeană a drepturilor omului (la care și România este parte) ne indică faptul că legea penală nu poate fi aplicată prin extensie, în defavoarea acuzatului (cum ar fi cazul aici, dacă am considera că în definiția autovehiculului e inclus și tractorul).

    Atenție! Atunci când Curtea Supremă este solicitată, în cadrul unui proces în derulare la o instanță, să pronunțe o decizie de dezlegare a unei chestiuni de drept, interpretarea dată de ICCJ este obligatorie pentru toate instanțele de judecată.

    Pentru o informare cât mai corectă, Agrointeligența -www.agrointel.ro a cerut un răspuns oficial de la Inspectoratului General al Poliţiei Române.

    Conducerea unui tractor pe drumurile publice Circulația oricărui vehicul pe drumurile publice este supusă respectării unor reguli anume stabilite de legiuitor, astfel încât participanții la trafic să nu-și afecteze siguranța. Permisul de conducere este documentul care atestă cunoașterea de către titularul său atât a regulilor teoretice, cât și a deprinderilor practice, necesare pentru a conduce un anumit vehicul pe drumurile publice. Acest document este corespunzător categoriei din care face parte vehiculul, având în vedere caracteristicile tehnice specifice acestuia, care necesită anumite deprinderi practice pentru a putea fi condus. Din acest considerent, legiuitorul a stabilit în mod expres vehiculele a căror conducere se poate face numai dacă conducătorul acestora deține un permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul. În conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2) și art. 23 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conducerea tractorului agricol sau forestier este condiționată de deținerea unui permis de conducere valabil, corespunzător acestei categorii de vehicul (categoria Tr). La stabilirea acestei obligații nu s-a avut în vedere un scop punitiv (care pedepește n.r), ci conștientizarea de cel care urmează să conducă un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice a faptului că acest vehicul necesită și anumite deprinderi practice, care se dobândesc numai prin absolvirea cursului de pregătire teoretică și practică, în condițiile legii. Conducătorul acestui tip de vehicul trebuie să fie conștient de faptul că lipsa cunoștințelor teoretice, dar și a deprinderilor practice, afectează nu numai siguranța celorlalți participanți la trafic, ci și propria viață și integritate corporală. Dobândirea acestora este atestată prin obținerea permisului de conducere”, sunt precizările Inspectoratului General al Poliţiei Române făcute în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    Poliția face demersuri astfel încât conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune

    Inspectoratul General al Poliţiei Române mai precizează că a întreprins demersuri pentru promovarea unui proiect de act normativ prin care conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune contra siguranței pe drumurile publice.

    ”Conform pct. 35 al art. I din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 635, din 29 august 2014, termenul de ,,tractor“ a fost înlocuit în legislația rutieră cu expresia ,,tractor agricol sau forestier“. Sub aspectul răspunderii pentru nerespectarea obligației de a deține un permis de conducere valabil, corespunzător categoriei de vehicul (categoria Tr), în prezent, legislația în vigoare (Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare) nu prevede o pedeapsă, fapt pentru care instituția noastră a întreprins demersuri pentru promovarea unui proiect de act normativ prin care conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune contra siguranței pe drumurile publice”, se mai precizează în răspunsul remis în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Citiți și:

    CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

    AI NEVOIE DE CARNET pentru A CONDUCE TRACTORUL? Iată ce spune POLIȚIA ROMÂNĂ!

    ȘCOALA DE ȘOFERI TRACTORIȘTI: Cât costă și unde poți obține ACEST PERMIS SAU CERTIFICATUL PENTRU TRACTOR!

    Ce reguli trebuie să respecți pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice

    Sursă selectivă: www.avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou