• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘCOALA DE ȘOFERI TRACTORIȘTI: Cât costă și unde poți obține ACEST PERMIS SAU CERTIFICATUL PENTRU TRACTOR!

    agrointeligenta.ro -

    Unde poți face școala de șoferi pentru tractor, de unde poți obține un certificat de calificare pentru meseria de tractorist agricol și cât costă programele pentru obținerea lor? Obținerea acestor documente necesare și în același timp utile pentru tractoriști poate produce confuzie din cauza lipsei aparente a opțiunilor, ceea ce la rându-i face dificilă o proiecție a costurilor aferente. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă prezintă, astfel, o parte dintre opțiunile pe care tractoriștii sau viitorii tractoriști le au în România, precum și costurile programelor pe care le derulează.

    După cum Agrointeligența-www.agrointel.ro a explicat AICI, există diferențe între deținerea unui permis de tractor pentru categoria Tr și a unui certificat de calificare pentru meseria de tractorist agricol. Dacă prima îți conferă dreptul de a circula cu tractorul/utilajul agricol pe drumurile publice, cel din urmă îți oferă o calificare foarte avantajoasă pe piața muncii, însă nu și dreptul de a circula pe drumurile publice.

    Multe școli de tractoriși s-au închis

    Din nefericire, opțiunile pentru obținerea amândurora sunt limitate; multe din vechile școli de tractoriști, omniprezente în perioada comunistă și care au avut o resurgență minoră în urma aderării României la Uniunea Europeană, s-au închis sau reprofilat din cauza lipsei de interes și din cauza faptului că, pentru o perioadă lungă, și inclusiv la acest moment, un permis de condus pentru categoria B îți conferă și dreptul de a conduce tractoare. Mai mult, există un vid legislativ și inclusiv circulația pe drumurile publice cu tractorul nu este sancționată cu vreo amendă în Codul Rutier!

    A obține însă un carnet de tractorist nu trebuie să țină însă doar de obligațiile față de lege, ci ar trebui să se aibă în vedere mai ales cunoștințele pe care le acumulezi urmând școala de șoferi pentru categoria Tr.

    Agromec Ștefănești, o soluție la îndemână și cu un preț bun

    Tractoriștii din sudul țării au parte de o opțiune la îndemână în acest sens la importatorul Agromec Ștefănești, care oferă atât cursuri pentru obținerea permisului, cât și un program pentru obținerea certificatului de calificare.

    În cazul cursurilor pentru permisul de conducere, reprezentanta Agromesc Ștefănești ne-a spus în cadrul unei discuții telefonice că este vorba de un program care se întinde pe durata a trei luni, la prețul de 1.300 de lei. Cursurile au loc sâmbăta în raza localității Ștefăneștii de Jos din județul Ilfov, situată în apropiere de București. Partea teoretică este organizată pe grupe care încep lunar; pentru cei interesați să înceapă cât mai rapid, la momentul publicării acestui articol încă mai există locuri vacante pentru grupa care va începe programul în luna mai.

    Reprezentanta Agromec Ștefănești ne-a mai spus că partea practică se va efectua, la alegere, pe un model de tractor mai nou din gamele Same și Lamborghini. Pentru înscriere se vor prezenta următoarele documente: cazier, fișă medicală, aviz psihologic, buletin și, în cazul în care dețineți, permisul de conducere pentru o altă categorie (deținerea unuia nu este necesar).

    În ceea ce privește cursurile pentru certificatul de calificare, este vorba de un program care se întinde pe o perioadă de o lună, la prețul de 400 de lei. Practica se face la o fermă din apropierea localității Ștefăneștii de Jos pe un tractor din gama Deutz-Fahr, iar cursurile sunt programate pentru zilele de vineri. Pentru a urma cursul există cerința completării cel puțin a ciclului primar de învățământ (4 clase), și sunt necesare depunerea unor copii ale buletinului de identitate și certificatului de naștere, aducerea ultimei diplome absolvite în original și o adeverință medicală că sunteți clinic sănătos pentru a urma meseria de tractorist agricol.

    Pentru cei interesați de înscriere sau detalii adiționale privind programele Agromec Ștefănești pentru tractoriști, numărul de contact este 0723.506.199.

    Cursuri de calificare la direcțiile pentru agricultură

    Din păcate, procedurile pentru obținerea permisului respectiv certificatului de calificare sunt mai dificile în restul țării, din cauza faptului că școlile care organizează cursuri pentru permisul de categorie Tr se numără pe degete, iar programele de certificare se derulează în funcție de sezon și de alocări bugetare. Există anumite organizații care sunt atestate pentru a face astfel de programe, însă și acestea sunt destul de puține; cea mai bună soluție este să întrebați la Direcția de Agricultură din județul în care locuiți sau cele învecinate dacă au astfel de programe în derulare (aveți AICI o listă a numerelor de telefon disponibile pentru fiecare județ). De precizat că eliberarea unui carnet de tractorist prin DAJ-uri este taxată cu 80 de lei, iar cea a certificatului de calificare cu 20 de lei, conform legislației în vigoare. Costurile cursurilor de instruire depind de durata lor și pornesc de la 150 de lei, putând ajunge la 400 de lei.

    Preț instruire pentru tractoriști – 400 de lei prin Direcțiile Agricole Județene

    Pentru persoanele interesate din nord-vestul țării, Agrointeligența-www.agrointel.ro a aflat că un astfel de program urmează să fie început de Direcția pentru Agricultură Bihor, la care vă puteți înscrie încă de acum. Este vorba de un program care însumează 60 de ore de curs pe parcursul a trei luni, iar la sfârșit puteți opta pentru continuarea programului la o școală de șoferi parteneră, astfel încât să obțineți și permisul pentru categoria Tr.

    Partea programului care vizează certificatul de calificare va costa 400 de lei, în timp ce școala de șoferi va presupune un cost adițional – însă vestea bună este că această parte este complet opțională. Programul va demara în aproximativ 1-2 luni, iar cursurile vor începe în momentul în care se strânge o grupă de 10 participanți, însă doritorii se pot înscrie încă de acum dacă depun un dosar ce conține copii ale buletinului de identitate, certificatului de naștere și diplomei ultimei instituții de învățământ absolvite. Documentele se depun la Biroul de Formare Profesională din cadrul sediului Direcției pentru Agricultură Bihor, situat pe str. Dimitrie Cantemir, nr. 24-26 din Oradea. Pentru mai multe informații, puteți suna direct la instituție la numărul de telefon 0259.416.722.

    Permisul pentru categoria Tr, mai ieftin dacă ai deja pentru B

    O altă opțiune din vestul țării, pentru a obține permisul valabil pentru categoria Tr, este Școala de Șoferi ”IRIMIA” din Arad, care anunță pe site că ”este singura școală de șoferi din vestul țării care oferă cursuri pentru categoria Tr”.

    Probabil că acesta este și atuul pe care școala de șoferi arădeană se bazează pentru a cere niște prețuri destul de ridicate față de normă, care sunt ”negociabile în funcție de mai mulți factori”, precum a precizat reprezentantul școlii cu care am discutat telefonic. Estimativ, prețul variază între 1.500 și 2.400 de lei pentru cineva care deține deja un permis pentru categoria B și începe de la 2.000 de lei în caz contrar, iar durata cursurilor este de minim două luni.

    La telefon ni s-a spus că pentru înscriere sunt necesare, la început, doar copii ale certificatului de naștere și buletinului, urmând ca restul dosarului de înscriere să fie completat după indicațiile cu reprezentanților școlii. Cei interesați pot suna la numărul de telefon 0723.000.824 pentru a afla mai multe informații.

    Diferențierea prețului în funcție de deținerea unui permis pentru categoria B pare a fi o practică acceptată la școlile care oferă opțiunea Tr; aceeași ofertă o are și Școala de Șoferi ”Sigur la Volan” care are sedii în Iași, Suceava și Botoșani. Aici ni s-au spus din start tarife standard: 1.300 de lei în caz că aveți deja un permis de conducere pentru categoria B sau 1.500 de lei în cazul în care nu îl dețineți.

    Cursul pentru carnetul de tractor are o durată minimă de șase săptămâni, însă va trebui să vă asigurați deplasarea până în Botoșani; asta deoarece, deși partea teoretică poate fi urmată în oricare din cele trei orașe, cursurile cu instructor se fac exclusiv în Botoșani.

    Pentru înscriere se depun următoarele acte: buletin, cazier și fișa medicală. Pentru a afla mai multe informații, puteți contacta școala ”Sigur la Volan” la următoarele numere de telefon: 0740.034.212 (sediul din Suceava); 0740.882.200 (Iași), respectiv 0752.803.911 (Botoșani).

    Alternativ, pentru persoanele care doresc să își înscrie copiii la o școală profesională pe care o pot absolvi cu certificat de calificare pentru meseria de tractorist agricol, singura soluție din nordul țării o reprezintă Școala Profesională ”Gheorghe Burac” din Vlăsinești, al cărei program de curs durează trei ani după modelul unei școli post-liceale. Agrointeligența-www.agrointel.ro a publicat în trecut un material despre această instituție, pe care îl puteți citi AICI, iar persoanele interesate pot contacta instituția la numărul de telefon 0231.541.379.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou