Burse şi preţuriŞtiri agricole

ROMÂNIA, PARADIS FISCAL pentru TRADERII DE CEREALE: Fac afaceri de miliarde și raportează PIERDERI AN DE AN!

România, adevărat paradis fiscal pentru traderii de cereale. O analiză realizată de Ziarul Financiar arată că deși marii comercianți de cereale care activează pe piața noastră au cifre de afaceri amețitoare, raportează anual pierderi sau profituri neglijabile. Experții fiscali spun că acest lucru ar trebui să atragă atenția autorităților.

Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading şi Cargill, com­pa­nii cu acţionari ame­ri­cani, rea­li­zea­ză anual rulaje de mi­liarde de lei pe pia­ţa româ­nească, dar rapor­tea­ză con­stant pierderi.

ADM România Trading, parte a gru­pu­lui american cu acelaşi nume, a depăşit vân­zări de 3,3 mld. lei (746 mil. euro) anul trecut din comerţul cu cereale, însă compania a ra­portat pier­deri de peste 7 mil. euro, potrivit da­te­lor pu­blice. Anul 2016 este cel de-al şap­telea an din ulti­mul deceniu în care gigantul american îşi declară divizia din România neprofitabilă.

Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului. Orice om normal la cap care are mai mulţi ani cu pierderi închide busi­nes­sul pentru că nu face nici muncă patriotică, nici nu este ONG. Ca economist, ex­plicaţia mea pentru aceste pierderi este exportul pro­fi­tu­lui“, a declarat pentru ZF consultantul fiscal Valentina Saygo.

Businessul traderilor este bazat pe revânzare şi nu este supus unor riscuri la fel de mari precum cele din producţie. ADM, liderul exportatorilor de cereale din România, are doar 77 de angajaţi. În ultimii cinci ani, ADM România a raportat pierderi cumulate de circa 38 mil. euro.

Elveţienii de la Ameropa Grains, care ocupa locul doi în topul celor mai traderi de cereale din România după cifra de afaceri obţinută în 2016, nu au raporat pierderi în ultimii cinci.

Americanii de la Cargill au raportat pierderi în patru din ultimii cinci ani, acumulând în perioada 2012 -2016 pierderi de circa 263 mil. lei (52 mil. euro), potrivit datelor publice.

Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionariat străin în care puţini comercianţi cu capital autohton precum Brise Group sau Cerelacom Dolj. Cele trei companii cu capital local au fost pe profit în 2016, după cum arată datele de la Finante.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. In goana lor dupa spaga,coruptii din clasa politica nu a catadicsit co odata cu liberalizarea vanzarii pamantului la straini nu a catadicsit sa elaboreze o lege cu limita de detinere a suprafetei de pamant cum este in toate tarile UE.Intrebatii pe parlamentarii,care actioneza in interesul strainilor si coruptilor funciari in ce tara europeana mai exista suprafete uriase de pamant,concentrate in mana unui propietar.veti vedea ca vor ridica din umeri.Ar trebui ca Romanii in urma acestei situatii sa ceara judecarea tuturor partidelor politice ca tradatoare de tara,pentru felul cum au actionat in concentrarea pamantului in suprafete uriase detinut
  de o persoana.Ne-am intors la acea clasa de mosieri de dinaintea
  domnitorului Alexandru Ion Cuza.Urmare acestei politici au condus la evaziuni fixcale imense in raport cu sumele imense primite de marii propietari de pamant prin sistemul subventiilor.Unde este Nicolae Filimon care sa ne descrie noua
  clasa de ciocoi aparuta in Romania cu ajutorul unor partide corupte pana in maduva oaselor.Asistam astazi la o clasa de inavutiti peste masura fara un efort vizibil din partea lor si care afiseaza un lux in stilul lor de viata care pune in umbra
  insasi traiul a celor mai mari si vechi capitalisti din tarile occidentale.In acelas timp nu pot sa nu remarc si atitudinea indiferenta a Romanilor fata de aceste jefuiri nationale si care se manifesta cu revolta la televizor pe facebook,sau pe marginea santului cu paharelul in mana si care prin votul lor de oameni cu mintea numai la pomeni,au ajutat hotii sa le acapareze tara,avutia tarii si sa le hotareasca soarta.

 2. Agrcultura nu respecta nicio regula prin fermierii avari si dornici de imbogatire peste noapte . Unde sunt locurile de munca ? Daca ISU impune fermierilor ca la recoltare pe camp sa fie un tractor cu plug si o cisyerna cu apa unde sunt ele? Si cate conditii ignora fermierii de ce le sunt permise? Dispar satele din cauza lor de ce nu angajeaza ? Ei isi iau Suv. Si vile iar taranii saracesc

  1. ioan gura de aur……………..vad ca i-ti debiteaza mintea numai timpenii.fermierul produce si are toate taxele platite la zii ca altfel nu ar mai exista,insa smecherii la care se face referire in articol nu pot revinde produsul in pierdere dupa cum arata bilantul lor .aici este intrebarea .
   nu stiu ce lucrezi insa i-ti recomand sa te faci fermier sa fii si tu bogat ca noi,si sa nu poti dormii noaptea de grija banilor…..

 3. Cand spuneam ca agricultura este gaura neagra a bugetului statului lumea zicea ca sunt nebun. Munca la negru si evaziunea fiscala sunt la locul ei. Autoritatile nepasatoare din cauza spagarilor. La ce ajuta statul agricultura daca nu aduce plus valoare economiei? Subventii facilitati fiscale calamitati ramburs de tva etc. Bani aruncati pe fereastra de statul roman catre mafioti si grupuri de interese.

 4. nu numai Daea ci si ceilalti ministrii ai agriculturii,au lasat taranu sa moara de foame si au imbogatit pe altii cu afaceri cu cereale,ovine,caprine,etc,etc,.Pe acesti ministrii nu ai poate lua nimeni la intrebari pentru pierderile din agricultura???

 5. Ce somn greu au mai avut autoritățile!Probabil le-au dat somnifere sub formă de CEC-uri grase cei implicați în fraudarea statului!!!

Scrie un comentariu