AGROINTELIGENȚA UNEȘTE FERMIERII! Soluție pentru VALORIFICAREA LAPTELUI de la VACILE JERSEY SCOASE LA VÂNZARE de către ALEXANDRU BACIU!
Roxana Dobre -Agrointeligența unește fermierii! După ce ieri pe site-ul nostru a fost publicat un articol în care prezentam decizia fermierului din Călărași, Alexandru Baciu, de a vinde efectivul de vaci din rasa Jersey, în această dimineață am primit un mesaj neașteptat dintr-o altă parte a țării, de la un mic fermier care face și procesare.
Sandor Stercer este un crescător de vaci de lapte care reușește să valorifice producția bovinelor prin producția de brînzeturi maturate. Lactatele familiei Stercer din Covasna au fost apreciate inclusiv peste hotare, după cum Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris în acest articol.
Fermierul Sandor Stercer a citit pe site-ul nostru despre decizia fermierului Alexandru Baciu din Călărași de a renunța la creșterea vacilor din rasa Jersey și a venit cu o propunere pentru valorificarea laptelui de o calitate foarte bună. Astfel, fermierul din Covasna care produce brânzeturi după rețete elvețiene este dispus să își împărtășească secretele învățate în străinătate și crescătorului din Călărași.
”Eu am citit articolul dumneavoastră, vă urmăresc zilnic și m-am gândit că am putea avea o colaborare cu domnul Baciu, să îl ajut să nu își vândă vacile. Am văzut că ar dori să vândă efectivul de animale și eu procesez laptele de aproape 3 ani după o tehnologie elvețiană și una croată. Și m-am gândit că dacă ar dori domnul Baciu aș fi dispus să îl ajut în acest sens. Dacă dorește eu aș putea să îi predau întreaga tehnologie ca dânsul să își proceseze laptele. Nu contează așa mult efectivul, doar dacă nu depășește 500-600 de capete, iar tehnologia noastră este extrem de simplă și care nu necesită foarte multă investiție și este bazată pe maturarea brânzei din lapte crud, deci nu pasteurizare”, ne-a explicat fermierul din Covasna.
Citiți și:
Fermierul Alexandru Baciu își vinde tot efectivul de vaci de lapte din rasa Jersey. Ce preț cere pentru bovinele care dau cel mai gras lapte
El spune că rasa este extrem de prețioasă iar laptele produs de Jersey este excelent pentru procesare.
”Eu cunosc bine rasa Jersey și știu cât de bun este laptele pentru procesare iar toate secretele pentru procesare le-am învățat de la un maistru elvețian. Sunt colegi fermieri din România care produc deja pe tehnologia predată de mine și scot produse de succes pe piață”, a mai spus Sandor Stercer.
Fermierul este extrem de apreciat la târgurile de profil datorită brânzei maturate pe care o produce. Procesul de maturare durează între două luni şi doi ani iar Sandor îşi vinde produsele la târgurile de hrană ecologică din judeţul Covasna cu 30 de lei kilogramul. Brânzeturile cu chimion sau cele maturate în vin roşu, coniac sau whiskey sunt printre cele mai căutate produse.
De produsele fermierului din Covasna se leagă și o ”întâmplare” care a avut loc în Austria pe care Agrointeligența -www.agointel.ro a relatat-o și care a devenit virală pe internet. În cadrul unei vizite pe care fermierii români au efectuat-o în Austria, un producător austriac, Johann Fischhofer, a avut o surpriză de proporții când Sandor Stercer, a scos din ”traistă” trei sortimente de brânză maturată realizate după o tehnologie elvețiană ”adaptată” cum numai noi românii ne pricepem să facem. Modest, producătorul din România i-a dat ”omologului” austriac să deguste ce se produce în Carpați: o brânză maturată în vin roșu, o brânză maturată simplă și una afumată. Austriacul a fost de acord să deguste brânzeturile, iar în momentul în care prima bucată de brânză i-a picat în mână nu a putut cu nici un chip să își mascheze surprinderea.
”Este cea mai bună brânză pe care am gustat-o vreodată până acum, este mai bună și decât brânza pe care o fac eu aici. În ceea ce privește brânza în vin pot spune că este extrem de aromată, iar gustul este unic. Nu știam că românii fac o brânză așa de bună. Nu pot spune altceva decât că am gustat o brânză de calitatea superioară, nu cred că mulți austrieci pot face o astfel de brânză”, a declarat Johann Fischhofer atunci când a fost întrebat de părerea lui vizavi de brânza pe care a degustat-o.
Cât despre rețetă, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul din Covasna. Ci laptele românesc folosit, un lapte provenit de la vaci scoase crescute la munte, în zone nepoluate și cu o floră și o faună bogată cum nu mai găsești în alte locuri din Europa, așa cum mai demult confirma și prințul Charles, un susținător al Transilvaniei.
Vă recomandăm să citiți și:
Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească