• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CUNOSCUT FERMIER vinde TOT EFECTIVUL de VACI JERSEY. Cui vrea să vândă și CE PREȚ CERE!

    Roxana Dobre -

    A decis să vândă întreg efectivul de vaci de lapte Jersey pe care îl deține. Sunt bovine cu pedigree aduse din afară și apreciate ca fiind extrem de valoroase, această rasă de vaci fiind supranumită și rasa ”de unt” datorită laptelui foarte gras. Vacile Jersey au cea mai lungă viață productivă, fiind rasa cu cea mai îndelungată perioadă în care dau lapte. În plus, Jersey este mult mai tolerantă la căldură decât alte rase și este adaptată la o varietate mare de condiții climatice și geografice.

    Fermierul călărășean Alexandru Baciu spune că se desparte cu greu de văcuțele Jersey, o rasă în care a investit enorm dar calitatea laptelui său nu este apreciată de procesatori. Aceștia oferă același preț pe litrul de lapte chiar dacă grăsimea acestuia o depășește cu mult pe cea a laptelui ”normal”.

    ”Vând tot efectivul de vaci din rasa Jersey. Îmi pare rău că renunț la ele dar eu când le-am achiziționat am avut un scop și anume că procesarea laptelui. Se știe că Jersey mai este supranumită și rasa de unt deoarece laptele are o grăsime de 5,5 la sută şi proteină de 4,3 la sută. Dar se pare că nu am reușit să îmi ating scopul și dacă nu pot face procesare laptele nu se merită să îl amestesc cu cel pe care îl obțin de la Montbeliarde, cealaltă rasă pe care o cresc. Chiar dacă laptele este foarte gras mie procesatorul nu îmi plătește în plus doar pentru acest lucru, adică nu ține cont că este lapte de Jersey ci pur și simplu lapte. În plus, gestionăm greu două rase pentru că fiecare are specificitatea ei, furajare, reproducție etc.”, a explicat Alexandru Baciu în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Funcționarii AFIR i-au spulberat visele. ”Să accesezi acum un proiect tebuie să fi cel puțin cercetător NASA”, spune Alexandru Baciu

    Planurile fermierului din Grădiștea, Călărași au fost complet date peste cap de realitatea din România.

    Dacă suntem în România…”, motivează fermierul  decizia de nu mai investi într-o unitate de procesare a laptelui. ”Am vrut să accesez fonduri europene, dar să accesezi acum un proiect tebuie să fi cel puțin cercetător NASA la câte hârtii s-au gândit onorații guvernanți să ne ceară. Și plus de aceasta, se cer acele S.O. -uri, dimensiunea economică a fermei, care reprezintă o discriminare între fermierul mare și cel mai mic. Adică deși eu am putere financiară să fac proiectul dar pentru 30 la sută cofinanțare nu mă interesează. Și te mai și umilește funcționarul de la AFIR. Sunt făcute acele condiții chiar să ne umilească și deși, suntem fermieri mari, nu avem drepturi pe măsură. Având în vedere că noi ducem taxele în spate nu cei mici, ei nu au plătit niciodată la bugetul statului. M-am hotărât să vând de 2-3 zile când am văzut că AFIR-ul scoate numai prostii și condiții ca să nu poți să faci nimic”, mai spune cu amărăciune Alexandru Baciu.

    Viitorul cumpărător al văcuțelor Jersey trebuie să iubească animalele dar musai să aibă și procesare

    Alexandru Baciu este sincer și spune că un posibil cumpărător al văcuțelor trebuie neapărat să aibă procesare, în caz contrar afacerea nu rentează. Și să iubească animalele. Se știe că Jersey este una dintre cele mai blânde rase din câte există. ”(…) Și sper să găsesc un cumpărător care să achiziționeze tot efectivul, de aceea am făcut și un preț mai avantajos, de 4.500 de lei +TVA. În total am 68 vaci în lactația 3 și 4, rasa Jersey, toate cu certificat de origine și înscrise în Controlul Oficia al Performanețelor la Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine Călărași. Din cele 68 de vaci, 51 sunt deja gestante. Producția de lapte pe 305 zile lactație este între 5.000 și 8.000 litri , cu procent de grăsime mediu de 5,5 și proteină 4,3. Este o rasă nepretențioasă, dacă îi oferi condiții optime, are performanțe extraodinare la lapte. Cel care ar vrea să cumpere trebuie în primul rând să aibă fermă, să iubească animalele și să înțeleagă business-ul. Nucleul acesta de la mine este cu cea mai bună genetică din Danemarca de aceea este indicat ca cel care le cumpără să facă neapărat procesare pentru că dacă le cumpără ca să vândă laptele la preț normal nu este nicio afacere. Nu este rentabil să vândă laptele la procesatori pe lucru de nimic. Sincer mi se rupe sufletul pentru că rasa este excelentă și știu și câți bani am băgat în ele. Pe linie genetică sunt excepționale, cu producții bune iar animalele arată splendid. Eu sunt deja în tatonări cu câțiva potențiali clienți și sper să ajungă pe mâini bune”, ne-a mai spus fermierul din Călărași.

    În plus, Alexandru Baciu spune că fermierul care va cumpăra vacile sale va încasa Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) întrucât animalele au toate actele la zi. Astfel, pentru Campania 2016, APIA a achitat 92,4508 euro  adică 411,75 de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne și 19,2099 euro adică 85,56 de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte. 

    De specificat că pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) această rasă nu se regăsește pe lista celor care primesc sprijin financiar de la APIA.

    În privința planurilor de viitor, Alexandru Baciu ne-a dezvăluit că vrea să meargă pe rasa Montbeliarde. ”Și vreau să fac niște metisări între Montbeliarde care este spre sfârșitul perioadei de fătări, ultima însămânțare o fac cu o rasă de carne probabil Limousine sau Charolaise”, a mai spus fermierul din Călărași.

    Citiți și:

    Rasa de vaci Jersey – victorioasă în războiul prețurilor: Procesatorii ”se bat” pe laptele lor cu cel mai mare conținut de grăsime        

    Rețeta integrată à la Alexandru Baciu: Vacile Montbeliarde – din fermă în magazinul de carne din Călărași


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!