• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii verificați anul trecut, la control. Explicația APIA

  Roxana Dobre -

  Fermieri care s-au aflat în eșantionul de control al APIA în 2015 și 2016, din nou verificați și în acest an de inspectorii agenției de plăți. Agricultorii au sesizat redacția Agrointeligența – www.agrointel.ro că deși s-a anunțat ferm că producătorii care s-au aflat în eșantionul de control în anii trecuți, în mod consecutiv, nu vor mai fi extrași și în Campania 2017, se pare că sunt cazuri de fermieri care și-au păstrat ”abonamentul” nedorit la vizitele inspectorilor APIA.

  Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o poziție oficială privind situațiile în care fermierii verificați în anii trecuți se regăsesc din nou în eșantionul de control.

  APIA ne-a transmis printr-un răspuns oficial că ”în legislația națională sau comunitară nu sunt prevederi aplicabile pentru cazul în care un fermier care a fost selectat în eșantionul de control pentru un an de cerere să NU mai fie inclus în populaţia de control în anii următori”.

  ”Populaţia din care se extrage eşantionul de control pentru un an de cerere este formată din TOȚI beneficiarii care au depus o cerere unică de plată şi au solicitat sprijin pentru una/mai multe scheme de plată. În cazul în care pentru un an de cerere, fermierii solicită mai multe scheme de plată, ei participă în populaţia de eşantionare pentru fiecare schemă de plată în parte, iar şansele ca aceştia să fie selectaţi la control cresc în funcție de numărul schemelor solicitate. În legislația națională sau comunitară nu sunt prevederi aplicabile pentru cazul în care un fermier care a fost selectat în eșantionul de control pentru un an de cerere să nu mai fie inclus în populaţia de control în anii următori”, se arată în răspunsul APIA oferit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

  Potrivit șefului agenției de plăți, Adrian Pintea, ”în cazul în care, prin metoda aleatorie se va selecta un fermier verificat anterior atunci prin procedura de control se pot folosi rezultatele din anul anterior dacă nu au fost modificări asupra cererii unice de plată și nici la fața locului pe parcelele declarate”.

  ”Cu alte cuvinte, putem considera aceasta metodă ca o prioritizare din punct de vedere al controlului fără a avea un impact referitor la termenele de efectuare a plăților. Așadar considerăm că am luat măsurile optime pentru a veni în sprijinul fermierilor care fac parte din eșantionul de control”, ne-a declarat șeful agenției de plăți.

  Cum se extrage tehnic eșantionul de control

  Selecţia eşantionului de control în ceea ce priveşte controlul la faţa locului se efectuează pe baza unei metode de eşantionare în cascadă, în aplicaţia electronică a cererii unice de plată, prin prelucrarea automată a datelor fermierilor, fără intervenţia factorului uman.

  Eşantionul de control (control clasic sau control prin teledetecție) este extras prin selecție random și/sau risc din fiecare populaţie în parte după cum urmează:

  Pentru schemele unde este obligatorie atât eşantionarea Random, cât şi eşantionarea pe baza Analizei de risc, eșantionul aleator trebuie să fie de minim 20%, dar nu mai mult de 25% din numărul total de cereri eligibile la plată.

  Vă reamintim că eșantionul de control conține un număr de 104.146 de dosare selectate pentru verificarea
  normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:

  Controalele vor fi efectuate în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017 urmând ca după data de 1 octombrie fermierii să primească avansul pentru Campania 2017.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)