• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • POVESTEA unui mic fermier care CULTIVĂ USTUROI ROMÂNESC. Vinde recolta și PRIN CURIER și face UN PROFIT FRUMOS LA HECTAR!

    Andreea Elefterie -

    Cultura usturoiului românesc – reînviată de către un tânăr fermier buzoian. Cazan Marius Lucian, agricultor în vârstă de 35 de ani din comuna Știubei, județul Buzău, a decis în urmă cu 4 ani să se apuce serios de treabă producând usturoi autohton. Agrointeligența -www.agrointel.ro a luat legătura cu agricultorul buzoian și a aflat totul despre cultura care ”se bate” pe piață cu deja cunoscutul usturoi chinezesc. 

    Fermierul a mers pe un soi românesc de usturoi

    Agricultorul buzoian continuă tradiția păstrată în familie de-a lungul timpului, considerând că o afacere cu usturoi românesc este cea mai rentabilă pentru micii producători.

    „Eu personal am început în urmă cu 4 ani. Este o afacere de familie, am certificat de producător. Momentan exploatez până într-un hectar. Am doar usturoi, ceapă doar pentru consum propriu. E o chestie care s-a transmis din generație în generație la noi și am vrut să fac un pic de agricultură și mi s-a părut că este cea mai bună, practic afacerea cea mai rentabilă în materie de agricultură la ora actuală”, a declarat producătorul.

    Cazan Marius Lucian a vorbit despre o investiție inițială acceptabilă la cultura de usturoi, explicând că sămânța este cea care atrage cele mai mari cheltuieli.

    La început, cea mai mare parte a investiției o reprezintă sămânța, pentru că, dacă nu o ai, trebuie să o cumperi și este o investiție destul de mare, având în vedere prețul usturoiul, care în ultimii ani a fost ridicat. Calculând și sămânța, pentru că și asta se calculează pentru cineva care vrea să înceapă, pentru un hectar cultivat, ar fi în jur de 2.500-3.000 de euro cheltuieli investiție inițială. Mă refer la primul an până la recoltă”, a explicat Cazan Marius Lucian.

    Investiția în cultura de usturoi poate ajunge la 3.000 de euro pe hectar

    Cultivă un singur soi de usturoi 

    Producătorul buzoian cultivă un singur soi de usturoi și anume Alb Românesc. Această cultură nu i-a creat mari probleme, fiind una nepretențioasă, atâta timp cât îi sunt aplicate unele tratamente minime.

    „Am un singur soi, Alb Românesc. Momentan nu m-am confruntat cu boli și dăunători, cu toate că există și sunt destul de periculoși, dar datorită rotației culturilor care trebuie făcută la minim 3 ani, deci nu se poate planta în același loc timp de 3 ani, se evită aceste probleme. Dăunători ar fi mana, care este cea mai frecventă și se combate prin tratamente. În rest, îi mai aplicăm 1-2 stropiri cu erbicid, pentru că dacă buruienile încep să acapareze usturoiul, deja s-a terminat, cultura e compromisă și trebuie ținut din scurt. Se intervine manual, se intervine și prin stropiri. Practic, înainte de plantare, se aplică opțional un îngrășământ organic, pentru a fertiliza un pic solul, dacă nu este destul de fertil. Folosesc un complex, se poate da un îngrășământ care să conțină cât mai multe substanțe, azot, deci ceea ce trebuie ca să îi meargă solului, ca să se completeze. Depinde acum de fiecare. Nu toate solurile sunt la fel. Poate unul este mai bogat în azot și îi trebuie doar celelalte substanțe, fosfor, calciu, după care se plantează”, a povestit agricultorul.

    Cultura de usturoi implică multă muncă în câmp

    Cazan Marius Lucian peferă ca plantarea usturoiul să se facă manual, pentru că aceasta îi oferă anumite avantaje economice.

    Noi plantăm manual, pentru că este mult mai convenabil, din punct de vedere al tratamentelor următoare, pentru că este densitatea mult mai mare la hectar. Și automat costă mai mult dacă semănăm cu semănătoare, pentru că este densitatea mai mică la hectar și suprafața lucrată este mult mai mare, deci îți trebuie mai mult erbicid, mai mult îngrășământ și tot așa”, a spus producătorul.

    Producția de usturoi se ridică la 6-7 tone la hectar

    Producție de 6-7 tone pe hectar

    Agricultorul a explicat că la 700 kg de usturoi plantat pe un hectar, obține o producție mulțumitoare de 6-7 tone, densitatea la plantare fiind influențată și de numărul de bulbi pe care îl are usturoiul.

    „La plantare, se calculează sămânța în jur de 8 kg/ar, dar este irelevant, pentru că fiecare sămânță are proprietățile ei, capacitățile ei. Adică dacă iei usturoi cu mai mulți bulbi, automat este mai spornic la însămânțare. Și sunt tipuri de usturoi românesc cu mai puțini bulbi, ceea ce automat implică o cantitate mai mare la plantare. Practic, la mine în jur de 7 kg/ar. Ar veni în jur de 700 kg/ha. Și să zicem că obținem undeva la 6-7 tone/ ha. Anul trecut și anul ăsta cam așa a fost”, a spus agricultorul.

    Un avantaj major pe care Cazan Marius Lucian îl are este faptul că are propriul material săditor, nefiind nevoit să îl cumpere. Totodată a oferit și niște sfaturi pentru cei care vor să își înființeze o cultură de usturoi, întrucât prețul acestuia fluctuează, iar perioada în care este procurat are o mare importanță în determinarea acestuia.

    „Noi am avut materialul săditor din generație în generație, deci nu l-am cumpărat, dar un preț pentru sămânță este undeva în jur de 15 lei/kg. Depinde și când se cumpără. Dacă cineva este hotărât și vrea să-l achiziționeze din timp, de exemplu acum, acum deja se recoltează usturoiul la noi, noi am recoltat ieri (18 iulie), dacă cineva e hotărât și vrea să planteze, e bine să și-l cumpere din timp, pentru că acum prețul este mult mai mic decât în primăvară când se plantează. Dacă acum se achiziționează undeva la 7 lei, în primăvară poate să fie 15 lei usturoiul de sămânță. Usturoiul de sămânță este același usturoi, doar că este mai mare și se folosesc doar bulbii”, a spus Cazan Marius Lucian.

    Vinde producția chiar și prin curier

    Agricultorul buzoian își vinde producția la prețuri bune, în piață sau de acasă și chiar și prin curier. Deși are un magazin alimentar, nu comercializează marfa și acolo, pentru că în zonă majoritatea oamenilor au usturoi din producție proprie.

    „Prețul usturoiului crește în funcție de perioada în care se vinde. Acum vindem în jur de 6-7 lei/kg. Până acum am vândut la diverși comercianți, care au venit și l-au ridicat de la fața locului, de acasă, am vândut în piață și prin curier. Nu vând și în magazin, pentru că aici, în zonă, sunt toți cultivatori de usturoi, mai mici sau mai mari, și nu merge”, a spus agricultorul.

    Cazan Marius Lucian a explicat că usturoiul nu este o cultură grea atâta timp cât sunt realizate lucrările de bază și a descris tratamentele minime care ar trebui aplicate în cazul acestei culturi, subliniind efectele negative pe care aplicarea excesivă a erbicidelor o poate avea asupra producției.

    „Este o cultură ușoară, nu are nevoie de foarte multe intervenții atâta timp cât intervențiile care sunt necesare se fac la timp. Fazele ar fi îngrășarea solului, frezarea pentru plantare, se frezează cu o freză de pământ, după care se plantează ori manual, ori cu mașina, în funcție de suprafață. După aceea se aplică un erbicid, care să stopeze ierburile la ieșirea din pământ, pentru ca usturoiul să reușească să facă un pic de vegetație ca să poată dea înainte. După care, în funcție de necesități, se aplică un îngrășământ foliar împreună cu un erbicid, în funcție de ierburile care apar. Automat nu se pot da foarte multe erbicide pe an, pentru că dăunează usturoiului și nu crește. Deci trebuie dat, pentru că sunt foarte multe ierburi și dacă nu se elimină într-un tratament, două maxim, trei deja sunt prea multe, trebuie intervenit manual, pentru că stopează creșterea. Se poate adăuga și un tratament pentru mană, dar pentru mană mai târziu, nu chiar la începutul culturii. Se mai adaugă un îngrășământ foliar dacă este cazul. Depinde foarte mult și de timp. Nu îi trebuie foarte multă apă, dar are nevoie la timpul lui. Este foarte rezistent. Dacă nu plouă, se face, dar se face mai mic. Acum depinde. Dacă nu plouă deloc, noi nu avem nici posibilitatea să udăm deocamdată și automat trebuie să așteptăm de la natură”, a spus producătorul de usturoi.

    Nu mai sunt mulți cultivatori de usturoi în România

    Nu produce bio din cauză că nu are cu cine să muncească pământul

    În ceea ce privește o cultură bio de usturoi, agricultorul ne-a declarat că nu este una foarte rentabilă, cererea pe piață fiind una foarte mică în cazul acesteia, pentru că oamenii nu au încredere în veridicitatea produselor. În plus, o cultură bio necesită un efort mult mai mare din punct de vedere al forței de muncă decât cultura clasică.

    „Cultura bio este foarte foarte delicată, pentru că necesită foarte multă muncă manuală. Adică trebuie prășit, trebuie eliminată buruiana manual, trebuie oameni, oamenii sunt scumpi, nu prea vor să mai muncească. M-am gândit și la varianta bio, dar oricum ceea ce aplicăm noi este în limitele admise și usturoiul este oricum de calitate foarte bună. Ca să fie complet bio, ar trebui să nu mai tratăm cu nimic și nici nu prea are cerere pe piață. Netratându-l cu nimic, automat se face mai mic și oamenii nu-l vor. Bio este doar pentru un anumit sector de piață, care cere așa ceva, dar la usturoi nu prea se cere bio, pentru că acesta pe care îl producem noi este bun și având în vedere că nu se consumă o cantitate foare mare, nu prezintă interes producția bio. La o mâncare, probabil folosiți o căpățână de usturoi și nu e ca o roșie, unde la o salată ai nevoie de mai multe și automat o roșie trebuie să fie cât de cât sănătoasă, pentru că altfel nici nu are gust. La usturoi e altceva și lumea nu caută în mod deosebit să fie bio și nici nu mai are încredere în bio, pentru că degeaba spun eu că e bio dacă el nu știe sigur asta. Eu pot să arăt un certificat, dar știți cum e în ziua de azi în România, îi arăți pe hârtie că e bio, dar oricum nu are încredere. Și așa se duce unde e mai ieftin și nu merită”, a explicat agricultorul.

    Datorită rentabilității culturii de usturoi românesc, Cazan Marius Lucian se gândește să își extindă afacerea pe viitor, inclusiv să apeleze la fonduri europene pentru asta. „Pe viitor aș vrea să mă extind, cultura este destul de profitabilă. Aș vrea să mă extind, aș vrea să cumpăr utilaje mai multe, adică tot ce îmi trebuie și este posibilă accesarea unor fonduri europene. Trebuie să mă informez bine la ce categorie de fonduri mă încadrez ca să știu ce poate urma. Dar m-am gândit și la acest aspect”, a mai spus producătorul, care a creat pe Facebook și o pagină special dedicată culturii Usturoi românesc de Buzău


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie