• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CUM recunoaștem USTUROIUL ROMÂNESC. SECRETE împărtășite de un CULTIVATOR DIN BUZĂU!

    Andreea Elefterie -

    Usturoiul românesc duce o luptă inegală cu cel importat din China. Nu de multe ori în piețe cel din urmă este vândut în piețe sau supermarketuri ca fiind autohton astfel cumpărătorii fiind păcăliți. Cazan Marius Lucian din Buzău, un tânăr cultivator de usturoi din soi românesc, ne-a făcut câteva recomandări cu privire la diferențele dintre aiul nostru și cel asiatic. 

    Foto: FB/Usturoi românesc de Buzău

    Cazan Marius Lucian cultivă în comuna Știubei, județul Buzău aproape un hectar cu usturoi românesc. Acesta ne-a împărtășit câteva trucuri pentru a putea deosebi usturoiul românesc de cel importat. Secretul stă în codiță, dar și în mirosul specific al usturoiului autohton.

    „În primul rând, vă uitați la coadă. Coada usturoiului ar trebui să fie moale, unde se unește cu căpățâna usturoiului, trebuie să fie moale, maleabilă. Dacă este tare, osoasă, nu este bun. Și prin miros se poate deosebi. Usturoiul românesc are un miros specific plăcut, pe când cel de import miroase mai mult a parfum decât a usturoi”,  a dezvăluit legumicultorul pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    O altă metodă mai puțin știută de cumpărători este recunoașterea după forma legumei. Dar, spune legumicultorul buzoian, nu toți cumpărătorii se pot folosi de această metodă. ”Se mai recunoaște și prin formă, dar asta nu știu dacă poate oricine să deosebească. Pentru mine e ușor, dar cei care nu sunt obișnuiți nu își pot da seama. Dar cea mai bună metodă e asta. Să fie maleabil la coadă și să nu aibă cozile foarte groase. În general, usturoiul care vine de afară vine cu cozile tăiate. Deci cea mai bună soluție ca să vezi dacă usturoiul este sau nu românesc este aceasta, ar trebui să aibă și coada ca să îți dai seama. Dar și dacă nu o are, codița care rămâne nu trebuie să fie foarte tare, osoasă. Dacă este tare, osoasă, se simte, nu este maleabilă, nu este românesc. Deci usturoiul românesc are codița foarte moale”, a explicat agricultorul.

    Citiți și:

    POVESTEA unui mic fermier care CULTIVĂ USTUROI ROMÂNESC. Vinde recolta și PRIN CURIER și face UN PROFIT FRUMOS LA HECTAR!


    Te-ar mai putea interesa

    Cea mai ieftină piață din România. Top 15 orașe cu cele mai mici prețuri la legume Fermierii, chemați de urgență la APIA pentru subvenția de 47 euro/hectar Grant de 30.000 euro/proiect pentru tinerii care pornesc o afacere nouă. Cererile, din 15 septembrie

    Ultimele știri

    Ce prevede raportul adoptat de Parlamentul European despre subvențiile fermierilor Producția de carne românească de porc a crescut cu 13% în primul semestru. Prețurile, mai mici Liliana Piron, LAPAR: Fondurile europene pentru investiții în ferme – cu jaloane, ca la PNRR!