Comerţ alimentarŞtiri agricole

CUM recunoaștem USTUROIUL ROMÂNESC. SECRETE împărtășite de un CULTIVATOR DIN BUZĂU!

Foto: FB/Usturoi românesc de Buzău

Usturoiul românesc duce o luptă inegală cu cel importat din China. Nu de multe ori în piețe cel din urmă este vândut în piețe sau supermarketuri ca fiind autohton astfel cumpărătorii fiind păcăliți. Cazan Marius Lucian din Buzău, un tânăr cultivator de usturoi din soi românesc, ne-a făcut câteva recomandări cu privire la diferențele dintre aiul nostru și cel asiatic. 

Foto: FB/Usturoi românesc de Buzău

Cazan Marius Lucian cultivă în comuna Știubei, județul Buzău aproape un hectar cu usturoi românesc. Acesta ne-a împărtășit câteva trucuri pentru a putea deosebi usturoiul românesc de cel importat. Secretul stă în codiță, dar și în mirosul specific al usturoiului autohton.

„În primul rând, vă uitați la coadă. Coada usturoiului ar trebui să fie moale, unde se unește cu căpățâna usturoiului, trebuie să fie moale, maleabilă. Dacă este tare, osoasă, nu este bun. Și prin miros se poate deosebi. Usturoiul românesc are un miros specific plăcut, pe când cel de import miroase mai mult a parfum decât a usturoi”,  a dezvăluit legumicultorul pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

O altă metodă mai puțin știută de cumpărători este recunoașterea după forma legumei. Dar, spune legumicultorul buzoian, nu toți cumpărătorii se pot folosi de această metodă. ”Se mai recunoaște și prin formă, dar asta nu știu dacă poate oricine să deosebească. Pentru mine e ușor, dar cei care nu sunt obișnuiți nu își pot da seama. Dar cea mai bună metodă e asta. Să fie maleabil la coadă și să nu aibă cozile foarte groase. În general, usturoiul care vine de afară vine cu cozile tăiate. Deci cea mai bună soluție ca să vezi dacă usturoiul este sau nu românesc este aceasta, ar trebui să aibă și coada ca să îți dai seama. Dar și dacă nu o are, codița care rămâne nu trebuie să fie foarte tare, osoasă. Dacă este tare, osoasă, se simte, nu este maleabilă, nu este românesc. Deci usturoiul românesc are codița foarte moale”, a explicat agricultorul.

Citiți și:

POVESTEA unui mic fermier care CULTIVĂ USTUROI ROMÂNESC. Vinde recolta și PRIN CURIER și face UN PROFIT FRUMOS LA HECTAR!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Usturoiul fie el romanesc sau din afară nu îl găsim în piețe cu codul ci fără.Știam ca usturoiul romanesc se cunoaște după forma este mai mic.

    1. nu e o regula ca usturoiul romanesc sa fie mic. chiar daca are codita taiata, acea bucata de un cm care ramane atasata pe bulb se poate verifica sa nu fie lemnoasa.

  2. Pentru a proteja cu adevarat producatorul roman,trebuie intrezise importurile de legume si fructe,cu exceptia citricelor si a maslinelor!La fel trebuie procedat si in cazul carnii si al painii!

    1. Și dacă toate țările fac așa, noi cui mai exportăm ce exportăm? Sau să ni se permită numai nouă să exportăm?!

Scrie un comentariu