AN DRAMATIC pentru pomicultorii din Voinești. Ce PRODUCȚIE LA HECTAR se estimează în livezile din PATRIA MĂRULUI!
agrointeligenta.ro -Localitatea Voinești este recunoscută pentru producția de fructe, în special cultura de măr pe care o aduce pe piață de la an la an. Pomicultorul Ion Oprea ocupă poziția de preşedinte al Asociaţei Pomicultorilor din Dâmboviţa și a dezvăluit pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro care sunt problemele pe care le-au întâmpinat pomiculorii anul acesta și pierderea producție pe care o estimează la finalul recoltelor, în special la cultura de măr.
Ion Oprea lucrează în Voinești, Dâmbovița aproximativ 5 hectare de livadă dintre care predomină mărul, peste 4 hectare, mai puțin prun ceva cireș, păr și piersic. Despre cel din urmă spune că ”este la modă pe valea Dâmboviței” unde se plantează mii de piersici deși nu e zona consacrată.
”Dar este o alternativă pe timp de vară. Problemele meteorologice și cele fitosanitare și-au spus cuvântul în acest an, producțiile au scăzut cu peste 50%, în unele zone aproape 100% din producție a fost afectată, față de anul trecut”, a declarat Ion Oprea pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro, în cadrul unui eveniment organizat de compania Bayer la Domnești, județul Argeș.
80% din livezile de la Voinești – afectate
Pomicultorul spune că producțiile din Voinești ating pagube și de 80% în acest an.
”Ar fi fost culmea să spun că nu am întâmpinat probleme, nu numai România și toată Europa s-a confruntat cu probleme în pomicultură, în bazinul Voinești lucrurile stau destul de rău, constatările făcute de Comisia Județeană de Situații de Urgență, care s-au prezentat la fața locului au spus că peste 80% producția e afectată, acum dacă o luăm pe bazin, trebuie spus clar că nu înseamnă tot baziul 80%, sunt zone unde se apropie de 100% , sunt zone unde sunt sub 50% una peste alta producția este destul mică, soiuri precum: Starkinson, Mutsu sunt într-adevăr aproape de zero deci nu avem nimic, în schimb: Ionatan, Golden, soiurile de vară pe ici pe colo lucrurille decurg cât de cât normal”, a mai punctat pomicultorul.
Pomicultorii din bazinul Voinești nu-și vor scoate investițiile în acest an
Preşedintele Asociaţei Pomicultorilor a precizat că în acest an, pomicultorii sunt în pierdere pentru că până acum pomicultorii au investit în lucrări, îngrășăminte, tratamente și costurile se prelungesc pentru lucrările ce urmează să le aibă loc după recoltarea din 2017.
”E clar că anul acest pomicultorii din bazinul Voinești nu-și vor scoate investițiile pentru că noi trebuie să mergem în continuare până în toamnă, cele mai mari costuri în plantațiile pomicole le au până la formarea fructului, deci perioada de până în înflorit și după înflorit, dar și faptul că pentru a face mere , producție trebuie să ținem cont că pe lângă anul acesta pe care îl va duce până la sfârșit, va trebui să mai facă și toata tehnologia de anul viitor ca să culeagă în toamna lui 2018, deci perioada este destul de lungă și Doamne ferește să mai avem un an ca 2017 pentru că atunci lucrurile vor scăpa de sub control. Dar momentan suntem optimiști că vom trece anul acesta cu bine și anul 2018 va fi unul normal”, ne-a mai împărtășit pomicultorul.
Acesta a făcut și o progonoză a producției pentru 2017 și spune că aceasta cu siguranța va fi cu peste 70% mai mică ca anul trecut, în condiția în care anul trecut a fost un an bun. ”Asta înseamnă un 3-4-5 tone la hectar la pom, la prune nu vorbim că nu prea avem despre ce vorbim de producție, la cireșe nici atât, eu nu am foarte mult cireș, dar am acolo să pot să fac câteva mii de kilograme de cireșe și vreau să spun că anul acesta am mâncat cireșe din piață, nu din cireșii mei, deci așa de mult au fost afectați”, s-a mai plâns Ion Oprea.
Vânzarea directă a merelor și transformarea merelor de calitatea 2 în suc de mere aduce o plus valoare pentru Ion Oprea
Pomicultorul din Voinești ne-a mai spus că este nemulțumit de lipsa de organizare pentru proiectul ”Mărul în școli”, proiectul cu care pomicultorii ar putea realiza profit și ar avea siguranța că își vor vinde produsele.
”Eu am optat pentru vânzare directă care este și cea mai rentabilă, vând într-un târg de produse tradiționale în București, pe lângă mere fac și suc de mere, deci merele de calitatea a doua le transform în suc și vând nu pot să zic că nu sunt mulțumit de ce se întâmplă, dar problema se pune la cei care așteaptă să vină comercianții să le ia merele deci acolo lucrurile s-au complicat de 2 ani de zile, foarte mulți care veneau să cumpere mere de la noi din partea de sud a țării se duc direct la București la piața de gros și ia de acolo poate la același preț, deci pentru cei care așteaptă acasă lucrurile nu vor merge bine trebuie să facă ceva și a treia verigă e acea vânzare în piața de gros unde foarte mulți își încarcă dubele și se duc în piața de gros. Spuneam și cu ani în urmă și anul trecut că aceste dube care pleacă cu mere la Bucureși ar fi putut pleca foarte ușor dacă era un act normativ la ”Mărul în Școli” că ei tot se duc, se putea duce și dacă județele erau sectorizate puteau foarte bine ca acești mici producători să asigure pe tot programul ”Mărul în Școli” un sector dintr-un județ sau din Capitală”, a mai spus pomicultorul.
Fidel produselor pentru pomicultoră din portofoliul companiei Bayer
Pentru plantația sa pomicolă, Ion Oprea apreciază că produsele Bayer își merită investiția pentru că fără ele ”nu se poate face pomicultură”.
”Cu o tehnologie adecvată, în buletinul de analize poate rezulta zero reziduuri. Produsele Bayer sunt unele dintre cele mai bune sau putem spune că fără o parte din produsele Bayer nu prea se poate face pomicultură, sunt câteva produse indispensabile, deci e păcat să nu le folosești , dar nu trebuie să te uiți la partea financiară, e drept că produsele Bayer sunt foarte bune, dar sunt un pic mai scumpe față de celelalte de la concurență, dar cei din Voinești nu fac rabat de regulă la calitate și folosesc produsele cele mai bune astfel încât folosirea lor să fie și prietenoasă cu mediul. V-aș da tot exemplul meu la analizele luate anul trecut de centrul de protecție a plantelor și transmise la laboratorul central, rezultatul a fost de zero reziduri deci se poate și așa și zicem noi dar nu e o laudă, calitățile gustative la merele noastre sunt mai bune si din cauza aceasta că nu folosim foarte multe pesticide și nu le omorâm ca fruct. Pentru că știm că cele de afară sunt scufundate într-o soluție le omoară porii și putem pune pe vitrină în loc de bibelouri, poate să stea si jumătate de an și nu se întâmplă nimic, pe când ale noastre sunt un organism viu, lucrează în depozit, Goldenul îl culegem verde, îl dăm pe piață galben, deci el a lucrat, iar calitățile gustative sunt mai bune față de cele de afară. Acum rămâne ca cei care consumă fructe să aleagă dacă cumpără doar cu ochi și vor doar să se uite la ele sau cumpără să le mănânce și atunci cu siguranță se îndrepată și ăsta e și trendul spre producția românească”, a conchis pomicultorul din Voinești.